Hirtelen nem ostorozzák, hanem dicsérik az egykori úszószövetségi elnököt. Az egyszeri sportkedvelő pedig csak azt kérdezi: mit tud ez az ember?

Emlékszünk a bizonyos sajtóorgánumokban pár hónapja megjelent cikkekre, amelyek a bukott elnök piszkos ügyeiről szóltak? Gondosan kiszivárogtatott információk voltak ezek egy könyvvizsgáló cég jelentéséből, amelyekkel elvileg a Gyárfás-korszak visszaéléseit leplezték volna le.

"Súlyos pénzügyi visszaélések lehettek Gyárfás Tamás úszóelnöksége idején", írta az Origo, s az is kiderült a cikkből, "Úgy tudjuk, hogy az úszószövetség feljelentést fog tenni - hűtlen kezelés és pénzügyi rendellenességek gyanúja miatt -, a vizsgálatot pedig az ügyészség fogja lefolytatni."

Hogy a volt elnöknek voltak-e ilyen-olyan vitatható ügyei, azt én nem tudom. Szerintem akárhogy is nézzük, az úszószövetség működött, jutott pénz a sportra, voltak eredmények is, sikerült elnyerni pár komoly esemény rendezési jogát, s ezeknek még a visszhangja is jó volt. Azt gondolom, vannak lényegesen eredménytelenebb sportvezetők Gyárfás Tamásnál. Hogy kinek és miért volt útban, arról vannak teóriák, de az már látszik, hogy meglehetősen kényelmetlen is lehet az a szék, amibe az utódja beleült.

Bienerth Gusztávnak ugyanis egy év sem fog jó eséllyel jutni, mert már pár hónapja sem tudta megszavaztatni alapszabály módosításait, az úszó vb idején háttérbe szorult, s úgy fest, lassan elfogy alóla az elnökség. Jön a rendkívüli közgyűlés, és állítólag a nagy rendezvény híján most épp új pozíciót kereső egykori fantomolimpia-rendező, Fürjes Balázs lehet az utódja. Ő tényleg ideális jelölt lehetne, mert szépen bele tud simulni a mostani sportirányítási rendszerbe, ami annyira összefonódott a politikával.

A jelenlegi elnök pedig már egészen máshogy fogalmaz, mint pár hónapja. Szintén az Origónak jutott a dicsőség, hogy megjelentethesse a Bienerth által előadótt Gyárfás-ódát, a volt elnök elévülhetetlen érdemeiről. Persze szóba került a könyvvizsgálói jelentés is, és már senki nem dobálózik büntetőfeljelentésekkel. 

Csendben meg kell jegyezzem, hogy ha abban a jelentésben tényleg nincsenek azonnali jogi lépéseket igénylő, súlyos, milliós csalásokról szóló megállapítások, azaz Gyárfás korrekt módon vezette a szövetséget, akkor teljesen indokolt is Bienerth hálálkodása. Elég durván beleszálltak páran a volt elnökbe, olyanok is, akik sok éven át a kegyeit keresték, pedig talán mégsem vele volt a legtöbb gond. Valamit nagyon tudhat, mert hiába váltották le, mégis megkerülhetetlen az úszósportban, nem csak itthon, külföldön is, és lám, nem sikerült fogást találni rajta az utódjának se. 

Jó eséllyel Gyárfás még akkor is valaki lesz ebben a körben, amikor Bienerth nevére a kutya sem fog emlékezni. A lavírozás igazi mestere- de jegyezzük meg, nem csak a saját érdekében kavart, a magyar úszósport is sokat köszönhet neki. Ha a cicaharc lecseng, majd talán reálisabban láthatjuk az érdemeit, no meg a hibáit is, hiszen nyilván azok is voltak.

Egyébként egészen elképesztő, hogy miközben sikeresen lezajlott az egyik legkomolyabb magyar rendezésű sportesemény, ilyen dolgok lappangtak a háttérben. Könnyen lehet, hogy kifele ment a sikerpropaganda, a színfalak ment a furkálódás, kavarás, helyezkedés. Lehet, hogy nem a sportról szóltak ezek a hetek, hanem a pozíciókat osztották el egymás között a megfelelő emberek. 

Ez is egyfajta versenyszám, ennek is lesz végül a győztese, de ez nem sprint, hanem hosszútáv, mint Gyárfás és Bienerth karrierje egyelőre bemutatja. Kíváncsi vagyok, szeptemberben kit koronáznak meg- és meddig ücsöröghet a trónján.