Ha a FIFA döntésén múlna, minden hónapban rendeznének világbajnokságot: nagy bevétel ez, és ellentétben a Bajnokok Ligájával, a FIFA saját tornája. Noha felmerült a kétévente rendezendő vb ötlete, ez végülis nem valósult meg. Egyrészt a versenynaptár így is zsúfolt, nem nagyon lehetne beerőszakolni újabb meccseket, másrészt ütné az Euópa-bajnokságot, végül pedig ott van az a nem elhanyagolható kérdés, hogy értéke úgy van igazán a diadalnak, ha négy évet kell várni a következő lehetőségre. Nagyjából olyan ez, mint az olimpia.

Ha már világbajnokságot nem lehet olyan sűrűn tartani, próbáltak olyan fantasztikus tornákat beleerőszakolni a versenyprogramba, mint a klubvilágbajnokság meg a Konföderációs kupa. Roppant népszerűségű események ez, nekem is gyorsan meg kellett néznem a wikipédián, kik nyertek mostanában, mert szerintem egy meccset sem láttam ezekből.

Szóval marad egyedüli nagy dobásnak a focivébé. És ha már nem lehet gyakran rendezni, elszállnak az ötleteléssel. A pénz az úr, és ez legutóbb azt eredményezte, hogy a 2022-es világbajnokság helyszínének Katart választották. Nyilván azért, mert központi helyen levő országról van szó, ahol magas színvonalú a futballkultúra, no és nyáron ideális az időjáráa a focihoz- bocs, most nézem, ezek egyike sem igaz. Az olajdollárok viszont elég meggyőzőek voltak ahhoz, hogy a FIFA az arab ország mellett döntsön.

Félreértés ne essék, Katarban biztos nagyon szeretik a focit. A tendencia az, ami kicsit ijesztő. Vannak ennek a sportnak hagyományai, de ha minden a pénzről szól (ki vesz több pénzért futballistát, ki kaszál többet a tévéközvetítésekért, ki tud több pénzt elpocsékolni ultramodern, később soha ki nem használt stadionokra, kinek mennyi kenőpénz jutott), akkor a végén a nézők között is több lesz a közgazdász, mint a szurkoló. Kár lenne, ha teljesen elveszne a sportérték szép lassan ebből az egészből- én legalábbis nagyon sajnálnám.

Hogy mennyire nem gondoltak át bizonyos dolgokat a FIFA illetékesei (vagy a sok pénz okán nem is törődtek az ilyen "apróságokkal"), azt jelzi az időről időre fellángoló vita arról, egyáltalán lehet-e nyáron tornát rendezni Katarban. Lássuk be, az 50 fokos hőség nem kedvez sem a játéknak, sem a szurkolóknak. Remek ötleteket hallani légkondicionált stadionokról (micsoda pénzszórás, pár meccsért!), mindenféle nézőbarát megoldásról, és akár az időpontok tologatásáról is. A terveken álomstadionok láthatóak, de kinek, minek épülnek ezek a futurisztikus csodák?...

Az viszont igen érdekes lesz, ha az idény kellős közepébe, november-decemberi időszakba teszik át a világbajnokságot. Megoldhatatlan? Nem. Végülis a hagyományok sem kőbe vésett dolgok, át lehet írni minden bajnokság lebonyolítását. Az se tragédia, ha az őszi és a téli idény között két hónap szünet van- a magyar bajnokság jelenleg pont így zajlik. Mégis rossz érzése van az embernek. Egyre kevésbé érzem fontosnak magam én, mint néző.

Osztanak-szoroznak, nézik, hogy eshet le a legtöbb pénz, és ezért bárkinek odaadnák a nagy tornákat, aki fűt-fát ígér. Ha Észak-Korea nem szegény, hanem gazdag kommunista ország lenne, simán lepacsizna Blatter az épp uralkodó diktátorral. Bizonyára akkor is nézném a meccseket, ha így lenne- vagy mégsem? Nem tudom. Messze nem hoz úgy lázba a nemzetközi csúcsfoci, mint pár éve. És nem hiszem, hogy ennek oka a gyengébb színvonal lenne. Valami megváltozott- vagy bennem, vagy a focit körülvevő dolgokban, vagy mind a kettőben. Kár lenne a szenvedélyeket kiváltó, sportnak számító játékért!