Kezdem érteni, miért léptek vissza többen előttünk a vizes vb megrendezésétől.

Egy pillanatra vegyük le a rózsaszín szemüveget, és próbáljuk reálisan nézni a most nálunk megrendezett nagy esemény súlyát. Egyelőre műúszás, műugrás, nyílt vízi úszás és vízilabda zajlik, és ezekre nyilván odafugyelünk Budapesten. De mire figyelnek ezekből a nagyvilágon?

Nos, ha végiglapozzuk a francia, angol, német vagy egyéb híroldalakat, enyhén szólva is túlzás, hogy figyelő szemüket Budapestre szegeznék. Ha valahol volt érdekeltség, mint például a franciáknál a nyílt vízi úszásban vagy a németeknél a műugrásban, akkor jelentek meg rövid hírek, de például a Le Monde sportrovatának oldalán egy bejegyzést se ért meg, hogy francia versenyzőnő ért be a leggyorsabban a 10 kilométeres távon. Műúszás, vízilabda eredményekről sehol nem láttam semmit.

Most kell leszögeznem: ami ezután következik, annak semmi köze ahhoz, melyik sportoló mennyit készül vagy edz, semmilyen szinten nem akarom ezt minősíteni. Egyszerűen csak ki kell jelenteni, a nagy össz-vizes világbajnokságra igazán akkor fognak odafigyelni, amikor a nagy sztárok elkezdik a medencés úszószámokat.

A nyílt vízi úszást nézni rettentően unalmas, a műúszásban le vannak osztva a lapok, a vízilabda csoportköre meg rettentően egyoldalú meccsekkel "szórakoztat". 24-2, 17-2, 16-4, 20-11 meg hasonló eredmények- ezeken nincs mit nézni, a torna majd a legjobb nyolctól kezdődik el igazán.

De ehhez képest, mert ugye nagy tornáról van szó, 16 csapat vehet részt, szerintem játékosok, edzők, csapatvezetők összesen vannak vagy háromszázan, meg kell rendezni valahol a meccseket és így tovább. Ez nagy költség, egy olyan sportág kedvéért, ami azért marginálisan érdekli a nagyvilágot. Nem magunkból kell kiindulni: noha nálunk a pólósok hősök, máshol még mindig magyarázgatni kell, mi ez a sport. 

Szóval a vizes vb egy olyan nagy "csomag", amiben járulékos elemként meg kell rendezni a kevésbé vonzó sportágakat, cserébe a világot igazán érdeklő versenyszámokért. Értem én, hogy a FINA jobban jár azzal, ha a teljes vizes vébét óriási sporteseményként kommunikálhatja, aminek népszerűsége olimpiákkal, foci világbajnokságokkal vetélkedik, de ez így nem igaz. Ma a vezető hír Federer újabb wimbledoni győzelme volt, sokat írnak a Forma-1-ről, a Tour de France-ról, a nálunk alig említett, de Európában sokakat érdeklő női foci EB-ről is. A szinkronúszás meg a műugrás ezekhez képest nem sok vizet zavar.

Világos, ha a FINA különválasztaná a sportági világbajnokságokat, akkor ezekkel egy idő után végképp nem foglalkozna senki. Szóval az ő szempontjaik érthetők. És az is szempont, hogy így a világ ötödik legfontosabb sporteseményeként beszélhetnek róla, míg egy "csak" úszó világbajnokságra nehéz lenne ezt ráfogni, a vízilabda vagy műúszó világbajnokság pedig az első százba se férne bele. 

De a rendezők szempontja is könnyen belátható, akik mondjuk az országukban nem nagyon ismert vagy űzött sportágakat is be kell vállalják a vonzó úszószámok mellé: ha nem lehet kimazsolázni a sztárokat, akkor a nagy csomag együtt már messze túl drága minden józan számításhoz.

Valljuk be: nekünk is túl drága lenne, ha nem volnánk abban a speciális helyzetben, hogy az úszás mellett hagyományosan kedvelt és eredményes a vízilabda is, ráadásként voltak már magyar nyílt vízi úszó sikerek, és fejlődik a műúszás is. Így jobban magyarázható a törekvés, és ha az összmérleget nézzük, a végére ki is kerekedik majd a híradások száma- csak éppen az úszók vontatják majd a többi sportágat a hátukon. (Csak egy mellékszál, de ne higgyük, hogy a Hosszú Katinka féle új profi úszókat tömörítő szervezetnek ne lennének olyan célkitűzései, amik pont arról szólnak, hogy válasszák le a jól jövedelmező sportágakat a nagy közösről...)

Minderről azért kell beszélni, mert ne higgyük, hogy a FINA nem kerül szembe a jövőben kihívásokkal, ha lepkehálóval kell vadászni a rendező országokat. Ami Dubajnak és Mexikónak túl drága, az Egyesült Államokat se érdekli, az rossz esetben a féldiktatúrák melldöngetésének játékszere lesz. Feltéve, hogy ők nem fognak feltételeket szabni, hogy pár kevésbé menő sportág esetén faraghassanak a költségeken. 

A vízilabdások eredménysorát elnézve, erre meg is lenne minden ok. A világbajnokság ne legyen egy kellemes nyaralás néhány olyan válogatottnak, akik edzőpartnernek is gyengék a jobbakkal szemben. S nem is várhatjuk el ezen országok szurkolóitól, hogy elkísérjék a csapataikat, hiszen az ember nem szívesen nézi, ahogy kedvenceit sorban bucira verik. Szerintem sok helyen azt sem tudják, van-e egyáltalán vízilabda válogatottjuk. (Fordítva is igaz: ha nem hallom a hírt, azt sem tudtam volna, hogy a magyar női U17-es strandkézilabda válogatott Mauritiuson(!!!) nyerte meg a korosztályos világbajnokságot...)

Visszakanyarodva a fenti kijelentéshez, ennek semmi köze ahhoz, melyik győzelemnek mennyi a sportértéke. Egyszerűen csak a túl nagyot akaró gigarendezvény helyett lehetne olcsóbb, ésszerűbb versenyt is rendezni, ahol nem szaladnak el ennyire a költségek, s úgy jut hely minden vizes sportnak, hogy az elejétől fogva érdekesek a meccsek, versenyszámok. Persze aki a rendezésen keres, vagy aki a FINA vezetőségében a költségekkel nem törődve akar tetszelegni a nagy esemény fényében, annak semmi érdeke nem fűződik ehhez. Szóval nagy reményeket nem fűzök a változáshoz- majd megszokjuk, hogy mindenféle kétes helyeken nyerik el a rendezés jogát...