Az NFL-sztárok akkor is a figyelem középpontjába kerülnek, ha épp nem a pontokért harcolnak.

A Ray Rice-ügyről valószínűleg már minden amerikaifoci-kedvelő hallott. A nőt bántalmazó futót csak két meccsre tiltották el, és ő mindenféle magyarázatot talált ki arra, mi is történt a liftben. Ám nyilvánosságra hozták a lift biztonsági kamerájának felvételeit, amiből kiderült, nincs itt semmi félreértés, a focista ütött, méghozzá keményen.

Ez pedig egyértelművé tette a helyzetet, csapata, a Baltimore Ravens egyből kirúgta, így aztán teljesen mindegy, mennyi időre tiltotta el az NFL, csapat nélkül amúgy sem játszhatna. A liga vezetői mentegetőznek, Roger Goodell azt nyilatkozta, ők a felvételt nem látták, ezért született ilyen enyhe ítélet. A családon belüli erőszakot egyre kevésbé tolerálják a profiligák és csapatok- nyilván társadalmi nyomásra, de ez majdnem mindegy is, a lényeg a trend.

Ma már egy sztár nem teheti meg, hogy keményen nekimegy az ellenfélnek a pályán, aztán ugyanezt a keménységet demonstrálja otthon is. Régebben talán többet elnéztek nekik, és ez egyébként nem csak a tengerentúlon volt jellemző, hanem Európában is: sok sztorit lehetne ásni balhés, kilengésekről híres magyar sportolókról akár. Sőt, az állandóan reflektorfényben lévő profiknak talán pont, hogy nagyobb szigorral kellene szembenézni, mert egyfajta példaképekről van szó. Amikor egy nagydarab, csupaizom, edzésben levő férfi kezet emel egy nőre, az valóban szégyenteljes dolog, és teljesen jogos, hogy az NFL most már egyre nagyobb szigorral sújt le ilyen esetekben.

De pár ember ügye már nem is az NFL hatáskörébe tartozik. Ilyen a volt Patriots tight end Aaron Hernandez gyilkossági tárgyalása, vagy a korábban irányítóként játszó Ryan Leaf újabb súlyos balhéja. Utóbbi játékos az NFL történetének egyik legnagyobb draft-mellényúlásának számít: a másodikként választott játékos totális csődöt mondott a profiligában. Aztán szépen lassan jött a lecsúszás, az ital és a drogok, és legutóbb már egy lakásba tört be, hogy gyógyszerekhez jusson. A napokban Texasban kapott öt éves börtönbüntetést, ám ezt nem kell leülnie, mert Montanában már született hasonló ítélet.

Az ő sorsa is példa arra, hogy valamit kellene kezdeni a kisiklott karrierű, és így gyakran tönkrement életű sportolókkal, akik nem tudnak beilleszkedni a hétköznapi életbe. Az NFL-ben játszók mellett ugyanis több százan reménykednek a nagy kiugrásban, és akinek nem jön össze, az gyakran képtelen ezen túllépni. Le kell mondani a pénzről, sikerről, csillogásról, és bizonyára nagyon rossz érzés lehet látni régi egyetemi csapattársakat, akik a tojáslabda dobálásával vagy elkapásával évente dollármilliókat keresnek.

Máskor viszont szó sincs dollármilliókról, sőt, pont az ellenkezője kever botrányt. Viharnak tűnik egy pohár vízben a Philadelphia Eagles futójának, LeSean McCoy-nak borravaló-űgye, de hát az Egyesült Államokról beszélünk, ahol az ilyen sztorik gyorsan megtalálják az utat a bulvármédiába. A történet röviden annyi, hogy McCoy barátaival beült hamburgerezni, és a 60 dolláros számla mellé csak 20 cent borravalót adott.

Ám az étterem vezetője felháborodott azon, hogy a milliókat kereső sztárfutballista milyen sóher, és képes volt a Facebook-oldalukra feltölteni a számlát. Elképzelésem nincs, mire számított, de a reakció enyhén szólva sem volt támogató, a legtöbben nekiestek, miféle pitiáner bosszú ez a focistával szemben. McCoy egyébként egyáltalán nem foglalkozott az üggyel, állítólag egyszerűen nem volt elégedett a kiszolgálással. Azon viszont az étterem vezetője is elgondolkodhat, milyen gyűlöletáradatot zúdított magára az igazságkeresésével- és ebben az a durva, hogy a focista nem tört-zúzott, nem balhézott, csak kevés jattot adott. Ami egyébként szíve joga, nem ütközik törvénybe.

De magára vessen az, aki a hírességekbe kapaszkodva akar elérni valamit: pár percnyi médiafigyelmet, kártérítést, pénzt... Ezek a dolgok ugyanis manapság már könnyen vissza is üthetnek. Mert ha azt mondjuk, a sztárnak sincsenek előjogai, ha nőt ver, ugyanúgy megbüntetik mint bárki mást, a sztár is mondhatja, nekem sem kell sokkal többet elviselni, mint egy átlagembernek. Szóval ha az adott borravalóba köt bele egy vendéglátós, de az éttermet hurcolják meg, hát akkor így járt. Nekik elsősorban a színvonalas ételekkel kellene törődniük, nem a médiakampányokkal, mert a vendégeket megtartani előbbivel lehet.

McCoy-t pedig továbbra sem annak alapján fogják megítélni, mennyit jattol, hanem hogy mennyit yardol: ha a tavalyihoz hasonlóan jól megy neki a futás a meccseken, a szurkolók ugyanúgy imádni fogják. Úgy lenne jó, ha egy sportolónak csak a pályán mutatott teljesítménye szolgáltathatna beszédtémát, nem az azon kívüli valós- vagy műbalhék...