Az új évet sokan életmódváltással kezdenék, de ezek eredménye gyakran korlátozott. Szerintem a kulcs az, hogy ne egyedül vágjunk bele, hanem közösen kezdjük el a mozgást.

mozgás

A karácsonyi finomságoktól elnehezülve az emberben újból megfogalmazódik a már ezerszer átgondolt terv: ideje lenne jövőre egészségesebben élni, több mozgással, másféle étkezéssel. Az internet tele van ötletekkel és tippekkel, és ugyan a jelentős részük túl általános vagy semmitmondó, még azokban is lehet inspiráló.

Azért igyekezzünk korrekt forrást keresni az életmódváltás elkezdéséhez. Azt hiszem, azért érezhető, ki az, aki csak írogat össze-vissza, és ki az, aki valamennyire értelmesen, összeszedetten érvel- aztán lehet választani az elképzelések közül. A különféle diéták (bár inkább az étrend szót használnám, mert ez nem kúra kellene hogy legyen) lényege nem feltétlenül az olyan ködös elmélet, hogy mi evett az ősember, hanem az, hogy odafigyelsz, mit eszel. Ellenőrzött mennyiség és minőség- mind a kettő számít, és meg is lesz az eredmény, ha megtalálod azt, amit nem kínlódva hanem kedvvel csinálsz.

mozgás

Sportban is ez lenne a cél. Sokan vesznek egy bérletet, amit aztán ímmel-ámmal használnak, részben azért, mert nem a kedvükre való a mozgás. Kísérletezni kell, kipróbálni súlyzózást, kocogást, csoportos órákat, jógát, úszást, netán néha ezt, néha azt választani. Ez máris lépés a jó irányba.

Csak sokaknak még ez is kevés, egyedül egyszerűen kedvüket vesztik. Hiányzik az inspiráció néha, a biztatás, amikor valaki elrángat az edzésre, amikor épp ellustulnánk. Először csak egy alkalmat hagyunk ki, aztán fáj a fejünk, utána pont más programunk van, jó műsort találunk a tévében- aztán elmarad az egész. Ilyenkor jön jól, ha valakivel együtt járunk mozogni. 

mozgás

Csak a saját példámat tudom mondani: a karácsonyi túlevések után voltam úszni, megyünk ma gyúrni, más és más családtagokkal, kinek melyik mozgásra volt épp ideje. A mi esetünkben inkább épp vagyok az, aki másokat biztat, de néha engem fognak fülön. Akárhogy is alakul, szerintem szerencsés az újévi fogadalmakat közösen megtenni, barátoknak, családtagoknak- és próbáljunk ragaszkodni a vállalásainkhoz mozgásban, étkezésben is. Együtt nagyobb az esély a sikerre!