Mivel a legnagyobbnak ígérkező tehetségek az első körben szoktak elkelni, ezért érdemes már most áttekinteni az első este eseményeit.

A Houston Texans kapcsán emlegették, hogy esetleg az első választás jogát, de végül nem így történt: kiválasztották Jadeveon Clowney-t, akit a legtöbb az 1/1-re vártak. A defensive end félelmetes párost alkothat J.J. Watt társaságában. Ez persze az akadozó houstoni támadógépezet gondjaira még nem ad választ, de jó védelem nélkül nincs jó csapat.

A St. Louis Rams egy trade miatt két első körös választással rendelkezett. A draft előtt sikeresen kábítottak mindenkit azzal, hogy irányítót akarnak, a valóságban egy támadófalember és egy defensive tackle kiválasztását tették stabilabbá a csapatot.

Az első kiválasztott irányító Blake Bortles lett, rá a Jacksonville Jaguars csapott le. Ennek a csapatnak enyhén szólva sem túl sikeres az utóbbi pár éve, nemrég már befürödtek egy magasan választott irányítóval, kiderül, Bortles jobb lesz-e mint Gabbert. Egyébként pár hónapja még mindenki azt várta, hogy Teddy Bridgewater, esetleg Johnny Manziel kel el elsőként az irányítók közül, de ahogy egyre többet elemezték a fiatalokat, Bortlesre tette a voksát a legtöbb szakértő.

A Buffalo Bills trade után negyedikként választhatott, és Sammy Watkins személyében egy nagy elkapótehetségnek tartott srácot szerezhetett meg. A Bills a leghosszabb ideje rájátszásba nem jutó csapat az NFL-ben, és amíg Brady és a Patriots ott van a divízióban, nem is lesz könnyű ezen a helyzeten változtatni. Ráadásul mostanában az egész franchise költöztetése is szóba került- égetően fontos lenne nekik végre egy sikeres idény. De jó irányító nélkül a legjobb irányító is csak félkarú óriás...

A további érdekes választások közül szemezgetve feltűnő, hogy Manziel egészen a 22. helyig csúszott, a Cleveland Browns vitte el- de ennek a csapatnak két első körös választása volt, tehát annyira azért nem akarták, vagy nem hitték, hogy más elvinné előlük, mert akkor nyolcadikként lecsaptak volna rá. Manziel, vagy ahogy becézik, Johnny Football olyan fickó, akire oda kell figyelni, színes egyéniség, felpezsdíti majd a meglehetősen sótlan Browns franchise körül az életet. Az is tény, a Browns-nak irányító kell, mert Brian Hoyer nem tűnik hosszú távú megoldásnak. De Manziel az, akiből sztár is lehet, meg óriási bukás is. Az idő majd eldönti.

A másik sokra tartott irányítótehetség, Teddy Bridgewater épphogy nem csúszott ki az első körből, 32. helyen választotta a Minnesota Vikings. Bridgewater nem egy szélvészgyors játékos, sokak szerint a dobása sem NFL-szintű, mások viszont nagyon hisznek benne. A Vikingsben bizonyíthat, a mostanában ott megforduló Ponder, Freeman, Cassell trióból senki nem mutatott nagyot.

Ami feltűnő volt, hogy ebben az évben sem kelt el egyetlen futó sem az első körben. Ez azért jelzi, hogy a pozíció némileg leérteklődött az amerikaifoci világában, a legtöbb csapat passzorientált, tehát az elkapók sokkal értékesebbnek számítanak. Valamivel több védő kelt el az első körben mint támadó, de a további körökben majd kiegyenlíthetődnek az arányok. 

Ma este ugyanis jön a folytatás két újabb körrel, majd jön a harmadik nap. Igazi mérleget a csapatok draftjáról csak azután lehet mondani, ha minden választás ismert lesz- most még senki nem beszélhet "győztesekről". A drafton elért "pontozásos győzelem" értéke ráadásul amúgy is csekély, azért senki nem kap kupát...