A Forbes legújabb rangsorában a legértékesebb amerikafoci-csapat a Dallas Cowboys lett, 3,2 milliárd dollárra becsült értékkel. Nem elírás, valóban milliárdról van szó. ez több, mint 750 milliárd forintról van szó. Egyetlen csapat zsebre tudná vágni a magyar focit a még meg sem épült, nekünk méregdrágának tűnő új Puskás Stadionnal együtt. A Forbes egy korábbi listája szerint pedig a legértékesebb európai fociklubok értéke is 3 milliárd dollár körül jár.

Reálisak ezek az összegek? A fene tudja, de nehéz elképzelni, hogy besétál valaki 2,5 milliárd dollárral a Washington Redskins (becsült érték 2,4) tulajdonosához, leteszi a pénzt az asztalra, és azt mondja: "Mostantól a csapat az enyém, a visszajárót meg lehet tartani..."

Számomra azért is nehéz követni a számításokat, mert hiába tűnik úgy, óriási pénzt keres mondjuk egy Barcelona a tévés jogdíjakból, a mezeladásból, a Bajnokok Ligája szereplés révén, eközben mégis úszik a csapat az adósságban. És ezzel Európában nem az egyedüli sztárklub, sok csapat esztelenül szórja a pénzt, miután megjelenik egy dúsgazdag orosz vagy arab tulajdonos.

A tengerentúlon ehhez képest sokkal fegyelmezettebbek- a szabályokat is úgy találták ki, ne lehessen összerakni egy éveken át verhetetlen csapatot azzal, hogy mindenkitől elhappolja valaki a legjobb játékosokat. Nagyon odafigyelnek a csapatok gazdasági helyzetére, ha egy városban egyszerűen nem tud kellően nyereséges lenni egy franchise, hamarosan új helyre viszik. Ott a sport egyben kőkemény üzlet is.

És hiába próbálnak úgy tenni az öreg kontinensen, hogy itt nem annyira a pénzről szól a dolog, még sokkal inkább az dönt mindenről. Egyenlőtlen a bevételek elosztása, a nagyok viszik a lóvé túlnyomó részét, nekik szabad túlköltekezni, a kicsik pedig marakodnak az aprópénzen, küzdenek a túlélésért, és időnként csődbe is mennek jóval kisebb tartozásokkal, mint mondjuk a Barcelonáé. Nem valószínű, hogy ebben túl sok változás lesz a jövőben- legalábbis Európában.

Az NFL-ben azért figyelnek rá, hogy a Dallas Cowboys és a Buffalo Bills is ugyanazon szabályokat tartsa be, és így az idény elején mind a kettő úgy fut neki a bajnokságnak, hogy van esély a győzelmükre. Vannak jobb és gyengébb csapatok, de a helyzet messze nem annyira egyoldalú, mint mondjuk a Real Madrid és a Barcelona fölénye egy Getaféval vagy egy Rayo Vallecanóval szemben.

Szóval összességében nehéz megmondani, mennyit is érnek valójában a világ legértékesebb sportcsapatai, hiszen egymással összehasonlíthatatlan körülmények vesznek körül egy NFL-franchise-t és egy Bajnokok Ligájában vitézkedő focicsapatot. Ez a számháború is csak egyfajta játék, illik a sporthoz, de azért ne vegyük túl komolyan...