A napokban fejeződött be a PDC Darts világbajnokság, egy tehetséges fiatal holland, Michael van Gerwen győzelmével. A tizenhatszoros VB-győztes ezúttal a legjobb 16-ba sem jutott be, sok szoros, érdekes meccset vívtak a versenyzők. Most már nálunk is élőben közvetítette a PDC világbajnokságát egy sporttelevízió, egyre többen találkoznak a darts nevével.

Mifelénk nem volt túl divatos kocsmai sport soha a darts, nem dobáltak nyilakat a táblába a pubokban, tehát a többség nem tudja, mi is ebben a komoly sport. Az alapszabályokat gyorsan meg lehet tanulni, a tábla megfelelő részei bizonyos pontokat érnek: a három dobásból kijövő összpontot kell levonni az indulóból, majd jöhet a következő dobó. A játszma egészen addig folytatódik, amíg valaki "ki nem száll", azaz a maradék pontot le nem csökkenti teljesen nullára- csak a pontos nullázás számít, mínuszba nem lehet átmenni. Szóval a sikerhez igencsak jól kell célozni.

Az igazi darts versenyeken és jó helyeken hagyományos táblával, fém nyilakkal játsszák ezt, de baráti társaságok körében népszerűek az elektromos táblák is, amelyek egyből összeadják a pontokat, de messze nem stílusos annyira, mint a klasszikus darts. (Persze pár enyhén kapatos ember esetén jobb is, ha inkább a műanyag végű játék nyilakkal dobálóznak, és a számolást sem tévesztik el...) Talán hihetetlen, de ahol a játék nagy népszerűségnek örvend (például az Egyesült Királyságban vagy az Egyesült Államokban), ott több ezer igazolt versenyző küzd meg rendszeresen egymással.

A csúcs természetesen a világbajnoki cím. Ám amióta a dartsban komoly pénzdíjak vannak, ez a történet sem olyan egyszerű. A British Darts Organisation (BDO) nevű szervezetet 1973-ban alapították, ők 1978 óta rendeznek profi világbajnokságot, ami szép népszerűségnek örvend. Ám néhány komoly versenyző 1992-ban külön útra tért, ők alapították meg a Professional Darts Corporation (PDC) nevű szervezetet, ami 1994 óta saját világbajnokságot rendez, roppant magas pénzdíjakkal (százezrekről beszélünk- dollárban vagy angol fontban!), nagy felhajtással, és persze ezeket is közvetítik már a tévék. Van olyan versenyző, aki mind a két szervezet világbajnoki címével büszkélkedhet, de azért alapvetően két külön ranglistáról beszélünk.

Szóval amikor nagy pénzek kerülnek szóba, akkor még egy olyan sportban is megoszlik a profik mezőnye, mint a darts. A csúcstornák valószínűleg minden szervezetnél komoly színvonalúak, a mostani PDC világbajnokság is élvezetes volt.

Ám ami a legjobb: a barátokkal játszva az egyik legkellemesebb kikapcsolódás a darts, és ezen a szinten még az is teljesen mindegy, melyik profi milyen szervezetnél kötelezte el magát... Végre egy sport, amit nem csak a tévében nézve kell csodálnunk! A tábla és a nyilak sem túl drágák, nehezen elnyűhetők, érdemes beszerezni egy készletet, és máris indulhat a móka. Igaz, a kocsmában a bajnok nem gazdagszik meg, de a diadalba akkor is jó belekóstolni, ha a nyeremény csak egy korsó sör.