Nincs új a nap alatt

Ha kíváncsiak vagyunk, honnan indulnak a különféle fitnesztrendek, egészen messzire kell visszatekinteni az időben: egy száz éves némafilm is sokat elárul arról, hogy régen is voltak ötletek a testedzésre.

mozgás

Amikor manapság csoportos órák közt böngész valaki, zavarba ejtő változatossággal találkozhat. Azt elég sokan sejtik, hogy a jóga mint mozgásforma igencsak komoly hagyományokkal bír, a pilates se mai találmány. Aztán ott van a modernebbnek tűnő TRX, vagy a clubbell edzés, netán a harcművészetekkel ötvözött fitneszórák. A változatosság nagy- ám ezek a mozgásformák nem a semmiből pattantak elő.

Az emberek régen is mozogtak, csak épp ez jellemzően fizikai munkát jelentett, no meg egyáltalán a helyváltoztatást is, hiszen egy intenzív gyaloglás szintén égeti a kalóriát. Nyilván az egészen más életet élő gazdagok körében volt jellemzőbb az "edzés", például vívásórák, lovaglás formájában. 

mozgás

A mi városias életmódunkból viszont hiányzik a fizikai munka, a rendszeres gyaloglás is, így aztán üzletet lehet csinálni a fitneszből. Azt gondolom, minden mindennel összefügg: a mozi, majd a tévé miatt nagyobb tömegeket lehetett elérni a különféle edzésmódszerekkel, és erre szép iparág épülhetett.

Ennek gyökereire jó illusztráció ez a régesrég készült némafilm, amin az látható, milyen eszközök segítségével mozog odahaza egy fittségre vágyó ifjú hölgy. Bokszoló módjára ütöget egy labdát, aztán előkerülnek a buzogányok, majd a gumikötél is. Végül könnyed gimnasztikával vezet le.

Mit üzen nekünk ez a felvétel? Nos, azt, hogy az egészségesebb élet utáni vágy nem újkeletű, és az sem, hogy hajlamosak vagyunk elhinni a különféle reklámok ígéreteit. Ezért vágunk bele lelkesen az új, divatos, hatékonyabbnak mondott mozgásformákba. Ezzel persze semmi gond nincs, hiszen szerintem pozitív dolog, ha az ember formában akarja tartani magát.

Ám azt látni kell, hogy sok újdonság inkább csak újraértelmezés, régi ötletek továbbfejlesztése. Egy pillanatig nem állítom, hogy a némafilmes sportlady pont ugyanazt csinálja, mint amit mai utódai egy csoportos órán, mert nyilván rengeteg dolog fejlődött. Ami viszont változatlan, az a lelkesedés fontossága, mert a világ legjobb, legmodernebb mozgásformája is csak akkor ér valamit, ha valaki csinálja- és ez éppen úgy igaz a legegyszerűbb, legősibb edzésekre, mint a gyaloglás. Ha igazán elszánjuk magunkat, bármi hatékony lehet, míg ha nem vagyunk hajlandóak megmozdulni, akkor viszont semmilyen csúcstechnika sem segíthet.

mozgás

2 Tovább

A tökéletes fenék nyomában

Mit üzen a nagyvilágnak Yanet Garcia idomainak látványos sikere?

mozgás

Az elsősorban megjelenése miatt netes hírességé vált időjárásjelentő villámgyorsan óriási követőtáborra tett szert: 1,7 millió rajongója van az instagramon. Természetesen a hölgy leginkább olyan képeket tesz fel, amiken látványosan érvényesül a feneke. 

Vannak, akik szerint csak implantátumoknak köszönhető a tökéletes forma, míg ő nyilván a sok kemény edzésnek tulajdonítja a hibátlan alakját. Elég sűrűn posztol sportcuccban pózolós, gyúrós fotókat és minivideókat- naná, egyéni szponzora is van, ami több mint érthető, hiszen kiválóan érvényesülnek rajta a szűk felsők és nadrágok.

Szerintem egyértelmű, hogy Yanet valóban nagyon csinos nő, amiben van genetika is, edzés is, no meg az ügyes fotós munkája is. A nagy kérdés az, hogy az egyszeri hobbisportoló meríthet-e inspirációt a hölgy kétségkívül feltűnő megjelenéséből? Ha arra gondol, hogy lám, megéri edzeni mert a jó adottságú nőből nagyon csinos lehet, akkor igen. Ha viszont egy olyan "álomalakot" próbál elérni, amit a sztárok némelyike villant, akkor tévúton járhat.

Nem lehet és nem is kell egy fiatal, jó géneket öröklő és komoly stáb által segített és menedzselt celebbel versengeni, aki a megjelenéséből él, tehát nyilvánvalóan ennek rendel alá mindent. Egy átlagember, akinek belefér heti 2-3 futó- vagy edzőtermi alkalom, netán egy jóga- vagy aerobicóra, az elsősorban magához képest tud fejlődni, de ha Yanet Garcia feneke lesz a mérce, akkor hamar elvesztheti a kedvét. 

Ettől még persze lehet törekedni a fejlődésre, az ember bátran kitűzhet maga elé célokat. Nekem férfiemberként nem Yanet feneke a példa, de kétségkívül ismerek olyanokat, akikhez szeretnék jobban hasonlítani. Mégis, ha azon gondolkodok, megérte-e elkezdeni rendszeresen sportolni, nem kigyúrt hírességek fotóit nézegetem, hanem a sajátjaimat. A régieket!... Mert azokon bőven le tudom mérni, mekkorát változtam. 

Nem fognak milliók követni az instagramon, de ezt éppenséggel túlélem. Legalább nem kell megfelelni mások elvárásainak, akik tökéletes külsőt várnak el tőlem. Azt gondolom, a csak képekről, tévéből ismert "hibátlan" emberek tényleg rombolhatják az önképet, ám azt is csak póznak tartom, amikor "bátor" emberek feltesznek magukról képet, ahol láthatóak a ráncaik, kisebb zsírpárnáik. Ha ilyenre vagyok kíváncsi, elég belekukkantanom a tükörbe. Engem az nem inspirál, hogy más sem tökéletes, mert erre akkor is rá lehet jönni, ha nem becsukott szemmel megyek végig az utcán.

Ha valakinek pont Yanet Garciára van szüksége, akkor nosza, lehet követni. Abban nem vagyok biztos, hogy mindenkinek pont olyan jól fognak állni a színes cicanadrágok mint neki, de nyugtasson meg mindenkit a tudat, hogy neki kötelesség az, ami számunkra kikapcsolódás, lazítás, örömforrás: a mozgás.

0 Tovább

Gyalogolni ingyen is jó

Számomra szokatlan felfogású sporttársakkal is találkozik időnként az ember edzőteremben.

mozgás

Ez tegnap jutott eszembe, amikor épp otthon szobabicikliztem. Meccs volt a tévében, amit látni szerettem volna, így nem mentem el a terembe, maradtam hazai pályán. A szobabicikli már nagyon-nagyon régóta az otthoni testedzésre vetemedők nagy barátja: bárki tudja használni, az ára sem vészes, és megadja azt az illúziót, hogy a tévé bámulása közben is mozgunk. Sport a tévében, sport odahaza- dupla élvezet.

Éppen azért, mivel otthon van, az edzőterembe sem vennék bérletet csak azért, hogy szobabiciklizzek. Legalább egy elliptikus tréneren is dolgozok egy kicsit, vagy megyek az erősítő gépekre, és persze ott van a futópad is. A mostani kiszámíthatatlan, szeles időben jobban vonz a kocogás a gépen, mint odakinn. 

A múltkor is elmentünk, futógépeztünk, és még két másik gépen is kardióztunk összesen egy órácskát. Ha nem is hajtja ki magát totálisan az ember, azért igyekszek intenzívebben edzegetni, rövidebb időkre fokozom a tempót és így tovább. 

Ám azért van idő nézelődni is. És meglepődve láttuk, hogy a sok-sok futógépen rajtunk kívül szinte mindenki csak gyalogol. Elvétve láttunk olyat, aki egy-két percig kocogott. Először azt hittük, csak melegítenek, de félórányi séta melegítésként enyhe túlzásnak tűnt. És nagyon úgy festett, többen tényleg beérték ennyivel. 

Félreértés ne essék: a gyaloglás szuper kis mozgás. Nem kell hozzá semmi különleges, bárhol, bármikor űzhető. Nem igazán lehet benne kifulladni, leizzadni egy átlagos edzettségű embernek se. És pont ezért furcsállom, amikor valaki azért vesz bérletet egy edzőterembe, hogy a futópadon gyalogoljon. 

Ez a terem szép, nagy, a harmadik emeleten van, kilátása van az embernek gyaloglás közben. Hurrá! Viszont ha arra gondolok, autózás helyett ide nagyjából 15 perc sétával lehet elérni a környékbeli házak többségéből, akkor egy oda-vissza úttal simán le lehet tudni azt a fél óra gyaloglást. Tudom, fentebb írtam, ilyen időben én sem szeretek kocogni. De azért az egy picit más, mint a séta, állandóan lavírozik az ember a túl kevés réteg és a túlöltözöttség közt, ha valami megfájdul és az ember lassít, kimelegedve nem kellemes hazasétálni és így tovább. Ha csak gyalogolni akarnék, azért egy fillért nem áldoznék. 

mozgás

Egy jól felszerelt teremben annyi lehetőség van! A futópadok mellett a többi kardiós cucc, a gépek, van személyi edző, és persze vannak csoportos órák, az egyáltalán nem ugrálós jógától a divatos TRX-ig és társaikig. Nagyon szívesen megfizetem a színvonalas szolgáltatást, a tiszta öltözőt, a profi edzőket. De a gyaloglásért nem veszek drága sportcuccot, és nem kérem szakember segítségét, hogy milyen tempójú sétát javasol. 

Gyanítom, vannak, akiknek azért van szüksége a teremre, mert otthon nincs lelkierejük mozogni, netán egyfajta (ezúttal jóféle) zsugoriság hajtja őket, ugyanis le kell járni a bérletet. Ez teljesen rendben is van. Ám fél óra gyaloglás a gépen azért nem nagy edzés... Ha néha kiszáll az ember az autóból, akkor is tud ennyit sétálni a mindennapokban.

Pusztán azért, mert méregdrága gépen csináljuk és fizetünk érte, a könnyed mozgás nem lesz hatékonyabb semmilyen szempontból. Bátran tűzzünk ki magunk elé célokat, keressük a kihívást még a futópadon is. Nehéz úgy fejlődni, komoly változást elérni ha soha nem akarjuk túllépni az árnyékunkat...

9 Tovább

Egy legendás tornavideó

Carmen Electra. Sztriptíz. Egy hálószoba Vegasban. Azt hiszem, ez maga a tökéletes, megismételhetetlen kombináció egy minden szempontból egyedi edzővideóhoz.

mozgás

A Baywatch-ban és Playboyban is feltűnt modell-színésznő karrierjében fontos és sikeres időszak volt 2005 körül, amikor fitneszvideókat jelentetett meg sorban. Az ő specialitása az ún. sztriptíz aerobic volt, amikor a vetkőzést ötvözte erősítő- és kardió elemekkel.

mozgás

Alapvetően táncos mozgásformának tűnik ez a laikus szemében, amire általában a nők vevők. Ők szoktak inkább eljárni az olyan "csajos" órákra mint a zumba vagy a rúdtáncos edzés. Csak hát Carmen Electra nem egyszerűen hitelesen adja elő ezt a vetkőzést, ő mégiscsak egy Playboy modell, akinek "munkásságát" akár a magazin kedvelői, akár a Baywatch sorozat férfi rajongói is jól ismerik.

Gyanítom, urak is lelkesen nézték ezeket a tornavideókat, még ha kevesen tápászkodtak is fel a fotelből, hogy utána csinálják a riszálásokat. És azt hiszem, a művésznő maga is tisztában volt azzal, hogy ez a móka többféle közönséget érdekelhet... Nyilván ezért lett egész sorozat ezekből az edzéseiből.

A sztriptíz aerobic DVD-k egyike kifejezetten a hálószobai edzésekre koncentrál, azaz bevonja a gyakorlatokba az ágyat is. Ám például a Las Vegas egyik hotelszobájában felvett jelenetet nehéz jól követhető, hatékony edzésként értelmezni. Van ott minden: feszülős body, tűsarkú cipő, vörös takaró és ágyon vonaglás. 

A maga nemében persze ez is tökéletes. Elfér a fitneszvideók áradatában, melyek között bizonyára akad hatékonyabb, ám jóval kevésbé feltűnő szép számmal. Ha Carmenre néz az otthoni tornázó, még akár azt is hiheti, az ágyban bemutatott produkcióktól ilyen csinos- mert hogy irigylésre méltó alakja van, ehhez nem fér kétség. Ha neki összejött, másnak miért ne sikerülhetne?

0 Tovább

Kreatív kocogás újratöltve

Méghogy a futás nem művészet! Most mindenki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy megmutassa a benne rejlő alkotót, miközben sportol.

mozgás futás

Láttam nemrég egy pár vicces képet: valaki olyan útvonalat kocogott be, amivel gyakorlatilag ikonikus dolgok körvonalát húzta meg. A manapság teljesen általános okostelefonos alkalmazások, amelyek a GPS-jeleknek köszönhetően pontosan berajzolják a térképre a megtett utat, pofonegyszerűvé teszik ezt a dolgot.

Persze a legtöbb útvonal egyáltalán nem érdekes. Ha én visszanézem az enyéimet, kevés látványosat látok közben- persze nem is érdekelt ez eddig, hiszen maga a futás volt a fontos. Ráadásul ha jó helyen kocogtam, akár itthon, akár külföldön, nézelődtem közben, és mit se számított, utólag a térképen mennyire vagány az útvonal, ha futás közben jól éreztem magam.

Az egyik népszerű alkalmazás, az Endomondo új játékot hirdetett, a legötletesebb, legérdekesebb futóútvonalakat várják február 29-ig. Azokat fel lehet tölteni az oldalra, majd egyrészt a szavazók, másrészt egy szakmai zsűri, harmadrészt maga a szervező cég kiválaszt egyet-egyet, és ezek mind értékes díjakat kapnak. Már most is van pár érdekes "rajz". Személy szerint bízom benne, hogy a többség szabályosan nevez, tehát tényleg fut, és tényleg nem manipulálja a képeket.

Persze ez egy játék, elsősorban a mi szórakozásunkról szól, így aztán ha nekünk tetszik a végeredmény, amit becsületes kocogás során hoztunk össze, máris minden okés. Én már átgondoltam, hogy lehet alkotni, és arra gyorsan rájöttem, ad hoc-módon, össze-vissza futkározva értelmezhető alak nem fog kijönni. Tehát vagy egy jelentős részben semmilyen mozgást nem korlátozó területen kocog az ember, ahol elég pontos irányváltásokkal igazán finom ábrák is összehozhatóak, vagy pedig le kell ülni a térkép elé, és ott megtervezni az útvonalat. Érdemesebb kertvárosias, sűrű utcahálózatú helyet keresni, ahol ráadásul nem csak derékszögben találkoznak az utcák. Nem árt, ha nem túl forgalmas a hely, tehát az "alkotó" futó, aki néha kicsit figyelmetlen, nincs veszélyben. 

mozgás futás

Mivel ez nem verseny, az idő nem számít, ezért jobb a kijelölt fordulási pontoknál inkább lassítani és biztosra menni. Ha van az embernek itinerje, nem tűnik nagy mutatványnak megrajzolni egy egyszerűbb ábrát.

És hogy mi értelme van ennek az egésznek a játékon túl? Egyrészt inspirál, és a motivációra szüksége van minden amatőrnek. Másrészt pedig új helyeket fedezhetünk fel, új futóterepeket hódítunk meg magunknak- ez sem utolsó eredmény! Sose rosszabb kihívást!

0 Tovább

Hirdetés

Sportfoglalkozás

blogavatar

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztorik, klasszikus videók és minden más a sport színes világából. Bekapcsolódni ér, akár olvasóként, akár hozzászólóként. Felmentést az kaphat, aki úgy dönt, ideiglenesen feláll a monitor elől és maga is belevág a rendszeres testmozgásba...

Hirdetés

Hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Táj-kép Táj-kép

Izgalmas, megkapó, elgondolkodtató, lenyűgöző fotók a világ minden sarká...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Utoljára kommentelt bejegyzések