Alakformáló búvárkodás

Egy hétnyi merülés után jártam utána a témának, hogy is égeti a kalóriát a búvárkodás.

mozgás

Mostanában divatos annak a nyilvántartása, hány kalóriát égetünk testedzés vagy akár hétköznapi tevékenységek alatt. Meg kell jegyezni, a csodálatos fitneszalkalmazások számai értelemszerűen csak becslések, de azért adnak valami iránymutatást. Nem kell magyarázni, hogy 60 perc intenzív futás és ugyanennyi tévézés között van különbség...

Mivel rendszeresen búvárkodok, megnéztem, itt milyen számokat mondanak. Van szórás rendesen, valahol az óránként 400-1000 kalória közötti tartományban vannak a becsült értékek. Valóban lehet is eltérés, mert nem mindegy, hogy sokat vagy keveset kell úszni, kényelmes, hajóról ugrunk be vagy van merülés előtt és után parti séta, és így tovább.

mozgás

Viszont aki már merült valaha, így is meglepve nézheti a számokat. A búvárkodás ugyanis jellemzően nem az intenzív testmozgásról szó, jó esetben szinte súlytalanul lebegünk, nézelődünk, keveset úszunk, áramlással szemben meg nagyon nem szeret tempózni senki se, bármennyi kalóriát égetnénk. Természetesen azért mozgunk, ez erősít és fogyaszt, de nem ez a kulcs.

Kutatások ugyanis kimutatták, az emberi szervezet azzal is kalóriát éget, hogy fenntartja a normál testhőmérséklet. Azaz úgy is lehet fogyni, hogy hűvösebb időben megyünk sétálni, vékonyabb edzőcuccot veszünk fel- vagy épp merülünk, mert a víz sokkal jobb hővezető, mint a levegő, így még a trópusi tengerekben is kalóriát égetünk pusztán a víz alatt töltött idővel. A nagy különbségek a búvárkodás kalóriaégetését illetően tehát abból adódnak, hogy nem mindegy az sem, milyen vízben történik az a merülés.

mozgás

Az így elfogadható becslés, ha egy olyan nyári, 28-29 fokos vörös-tengeri merülésen mint amilyenek most nekünk a múlt héten voltak, egy óra alatt nagyjából 4-500 kalóriát égetünk el. Különleges programunk volt, 25 merülésre adódott lehetőség, aki ezt az egészet végigtolta, akár 10,000 kalóriát is égethetett. És persze a mi jó kis hajónkon még az ellátás is kellemes volt, tehát zsíros falatok helyett egészségesebb, friss zöldségeket, könnyebb fogásokat is lehetett választani.

Mitagadás, tudnék kellemetlenebb fogyókúrát az egyhetes egyiptomi búvártúránál! Gyakrabban kellene elutazni merülni, ha már ez ennyire ez egészséges...

mozgás

0 Tovább

Városnéző kocogás

Így lehet érdekesebbé tenni a szokásos futásokat.

A sors úgy hozta, hogy pár hétig külföldön vagyok. Van a közelben egy futópálya, le is kocogtam már rajta pár kilométert, de bevallom, néha egyszerűen megunja az ember a körözést, bármennyire szép a környezet.

mozgás

Szerencsére itt Belgiumban, a nyugodt kertvárosi részekben senkit nem zavar, ha másfelé kocogok. Van ráadásként sok csak gyalogosoknak és biciklistáknak alkalmas keskeny útszakasz, ahol bátran lehet futni, és ha véletlenül szembetalálom magam egy emelkedővel, akkor vállalom a kihívást.

mozgás

Ezekkel a városnéző futásokkal olyan környékekre jutottam el, ahova máshogy nem mentem volna. És amikor vendég jött hozzánk, aki csatlakozott egy kis futáshoz, elmentünk vele pár olyan szebb részre, parkba, amit én már ismerek, neki viszont új volt. 

Bár korábban is csináltam már hasonlót, amikor futócipővel utaztam valamerre, nem feltétlenül kerítettem mellé filozófiát. Sőt, most se nagyon teszem, csak amikor olvasom, hogy a Pokemon Go ráveszi az embereket arra, hogy másként nézzenek a környezetükre, ez éppenséggel a kocogásról is elmondható a véleményem szerint.

mozgás

Ráadásként elég spontánok ezek az edzések, nem viszek magammal GPS-t, tehát csak érzésre megy a futás, addig, amíg jólesik- csak épp jól kell megsejteni a pontot, honnan lenne érdemes már visszafordulni, mert ellentétben a körpályával, a legtávolabbi helyről keserves lenne hazasétálni ha nagyon elfáradnék.

Tragédiát persze az se jelentene, hiszen szép vidékeken járok, nem vagyok élsportoló se, tehát gond nélkül leülhetek egy pár percre, vagy lassú sétával folytathatnám a nézelődést. 

mozgás

Könnyű nekem, én élvezhetem a futást ilyen formában is. Mindenki mást is csak arra tudok biztatni, nyugodtan iktasson be ilyen kocogós napokat is, amikor új utakat keres, új élmények adnak inspirációt, és ekkor a precíz edzésprogramot akár kicsit félre is lehet tenni. Nekem kell az ilyen változatosság, könnyebben kapom magamra a futócipőt, ha ez is kiegészíti az edzést. És mit ne mondjak, tettem is már bele a cipőmbe pár kellemes kilométert errefelé, tehát a módszer nekem bevált...

0 Tovább

Go, nem Go

Azt hiszem, nem a Pokemon Go fogja megvált az eltespedt emberek életét.

Nekem aztán tényleg semmi bajom nincs a különféle divatos őrületekkel, ha jórészt ártalmatlanok. A Pokemon Go folyik mostanában a csapból is, ami engem egyáltalán nem hatott meg, nem akarok Pikachura vadászni, az egész Pokemon dologról alig tudok valamit. Információim jórészt a South Park Chimpokomonos epizódjából származnak, ami aligha hiteles forrás.

mozgás

Mivel azonban általában elolvasom előbb-utóbb azt, amivel ilyen gyakran találkozok, a Pokemon Góról is többet megtudtam, mint amire szükségem volt. A lényeges információnak az tűnt, hogy ebben az okostelefonos játékban bizony a szabadtéri sétálgatás is szükséges a sikerhez, ami bizonyos szempontból szimpatikus is.

Eddig nem nagyon futottam össze az utcán Pokemon-kergetőkkel, egészen tegnapig. Akkor viszont a szó szoros értelmében, mert éppen kocogtam, az egyik környékbeli parkból átfutottam a másikba, amikor felfigyeltem a jellegzetes embertípusra. Jellemzően 20-30 közötti, geek külsejű arcok, akik meredten bámulva telefonuk kijelzőjét totyogtak, forgolódtak vagy húzogatták az ujjukat a képernyőn. 

Én a nagy parkban két kört kocogtam le és megtoldottam egy kis kitérővel (ez összesen bő három kilométer), közben többször is belefutottam ugyanazokba a Pokemon Gós srácokba. Hát mondjuk úgy, ők egy kicsit lassabb tempóban haladtak. Persze, a könnyed séta is több mint a semmi, de azt vizionálni, hogy ettől lesz valaki kisportolt, elég mókás feltételezés. Pedig olvastam ilyesmit, hiszen szeretnék kidomborítani a játék pozitív oldalait. 

mozgás

Ismétlem, viszonylag, a semmihez képest biztos számít egy kis séta is, de akiket én láttam, messze nem intenzíven mozogtak. Azért ha valaki valóban edzeni akar, ennél biztos több kell. És bevallom őszintén, nehezen tartom elképzelhetőnek, hogy ne unnának meg az emberek napi 6-7 kilométer sétálgatást a Pokemonok után, és egy idő után egyszerűbbnek tűnik egy kis pénzzel felgyorsítani a dolgokat. Annyi bevétele lett hirtelen a játék gyártójának, hogy az ember óhatatlanul arra gondol, itt bizony sokaknál győzedelmeskedett a lustaság.

Mindenesetre most a Pokemon Go a trendi, egy darabig még biztos az is lesz, és ha valakit elszórakoztat, hát nosza. De ha már az ember felemeli a fenekét és kimegy a szobából, akár kombinálhatja is a vadászatot valami aktívabb mozgással- gondolom én. Aztán lehet, egyszerűen csak maradi vagyok, és más ugyanúgy értetlenül nézi, minek futkározok kilométereket céltalanul, miközben ennyi erővel Pokemonokat is hajkurászhatnék...

0 Tovább

Inspiráló példaképek

Vajon kinek a példája bír rá inkább a sportolásra: Ronaldóé vagy lelkesen gyúró nagymamáé?

Megszokhattuk már, hogy az élsportban nincs holtszezon. Elhúzódnak a fociban a csúcsbajnokságok, kétévente van EB vagy világbajnokság, négyévente nyári olimpia, ősztől indul az egyre többeket érdeklő amerikaifoci- és NBA-szezon és így tovább. Sportdömping ez a javából, elcsépelt közhellyel élve modernkori gladiátorok versengését nézhetjük szinte minden nap. Egyszerre zajlottak olyan események, mint a foci EB, a Forma1-es futamok, a Tour de France, a wimbledoni teniszbajnokság. Ezek bármelyike önmagában is komoly dolog, ehhez képest szinte egymástól szívták el az érdeklődőket. (És közben még voltak olyan apróbb drámák, mint Messiék újabb elbukott döntője a Copa Americán...)

A sport, mint a szórakoztatóipar része, abban érdekelt, hogy amíg fut a szekér, minél inkább jöjjön a bevétel. Azt hiszem, ez garantáltan meg is valósul, például a 24 csapatos Európa-bajnokság rengeteg meccsével. Sok? Persze. De szuperhősös filmből is sok van- hiszen most ezekre van kereslet, A néző lelkesen néz, szurkol, kikapcsolódik, nincs is itt semmi hiba.

mozgás

Ám valamikor azt mondták, az élsportban az is jó, hogy egy kicsit lelkesít, inspirál minket, átlagembereket, kedvet csinál a mozgáshoz. Hát szerintem ez a cél mostanában egyre inkább elhalványul, egyre inkább az számít, hogy a néző is egyfajta termékként legyen eladható, mint reklámok fogyasztója. Nem nagyon érdekel senkit, hogy úgy egyébként chips és sör fogy irdatlan mennyiségben, tehát pont nem egészségesebben élünk. Rámennek a hírek is arra, melyik sportceleb kivel randizik, milyen botrányba keveredik.

Nem nagyon tudatosul, hogy úgy egyébként egy Cristiano Ronaldo vagy akár egy Dzsudzsák Balázs is sok évnyi folyamatos edzéssel jut el a nemzetközi foci jegyzett játékosai közé- sőt, amikor leveszik a pólójukat, látható, hogy többségükön egy cseppnyi felesleg sincs. A foci is ilyen, és az olimpián versenyző úszók, kajakosok, vívó, atléták, birkózók és társaik hasonlóan profi, éjjel-nappal edző sportolók. És ha nem látjuk a munkát, talán nincs is, ami inspiráljon.

Ezt a vákuumot töltik ki hát az inspiráló közösségi fitcelebek, sportoldalak. Ezekkel meg az a baj, hogy jó nézni a gyönyörű tengerparton jógázó, hibátlan alkatú modelleket, csak épp egyre inkább nyilvánvaló, megszerkesztett képek, megszerkesztett pózok ezek, szponzorált utazásokkal, támogatóktól kapott sportfelszereléssel. Termék lett a motiválás is, és megint mi -ki más?- lettünk a végtermék, aki majd jól bevásárol a pink sportcipőkből és befizet a legújabb aktív nyaralásra.

mozgás

De az ember ősi, naiv vágya az, hogy a hitelességet keresse minden mögött. Rákattantunk tehát azokra a hozzánk hasonlóan eltunyult emberekre, akik fogukat összeszorítva, mindenféle profi háttér nélkül lefogytak, izmosak, sportosak lettek. Ez aztán tényleg tud inspirálni! Pár hónapja még pocakos informatikus volt, mára Adonisz-alkatú bájgúnár! A nagyi, aki túl az ötvenen kezdett gyúrni, és még most is fitneszversenyekre jár! 

És milyenek vagyunk? Ha akarunk hibát találni, sikerülni fog. Így aztán az ilyen edzésmániás amatőrökre is rá lehet mondani, mindent alárendeltek egy célnak, és ezt más nem teheti meg, mert családja van vagy mittudomén. És le azokkal a szülés után 2 héttel tökéletes alkatú nőkkel is, akik meghamisítják a valóságot. Már azt is ünnepeljük, ha valaki épp azt mutatja meg, mennyire nem tökéletes az alakja anyukaként. Vagy a híresség, aki photoshop nélküli képet posztol, bemutatva, bizony vannak itt-ott hurkák rajta. Éljen a természetesség, élj úgy, ahogy jólesik, és ne akarj senki kedvéért tökéletes alakra vágyni, törekedni! Azért azt is bemutatják, hogy önmagunk elfogadása nem jelenti azt, hogy ne lehetne valamit javítani a helyzeten, csak nem kell feladni mert nem jön össze pár hét alatt a modellalkat.

Mindenki számára jó megoldás nincs, de én hiszek abban, hogy többségünknek szüksége van valami inspirálóra. Ám annak nem kell feltétlenül valaki másnak lenni: én például belenéztem a tükörbe, és azt mondtam, ez nem jó. Láttam barátokat, akik sokat kihoztak magukból, és azt éreztem, nekem is sikerülhet változni. Sikerült is, a magam szintjén értem el kézzel fogható eredményeket. Nem lettem instagram-sztár, nem másért mozgok, hanem magamért. Nem számít, honnan jön az inspiráció, az csak elindít egy úton, amin nekünk kell végigmenni. 

S hogy ki vagy mi adja meg az első lökést, mindegy. Ronaldo, a testépítő nagymama. a hajlékony jógaceleb- bárkit követünk, egyikük sem fog helyettünk felállni a székből, hogy mozogjon. De ha megtalálod, ki az, aki számodra jó példa, máris előrébb jársz. Még itt a nyár, ami nem csak úgy lehet sportos, hogy a tévé előtt ülsz- és ez bizony csakis rajtad múlik.

Inspiráló példaképek

0 Tovább

A misztikus kockahas

Ha valaki nézettséget akar az interneten, készítsen gyorsan elérhető kockahassal kecsegtető tornavideót.

Időnként jó dolog böngészni a statisztikákat. Az ember meglepődve látja, mi mindenre keresnek rá az internetezők, mi hozza őket lázba. Hírességek, filmek, egyebek- van mindig pár húzó téma.

mozgás

A torna-edző videóknál viszont van egy örök sláger: a lapos has. A "six-pack in 6 weeks" vagy "5 minutes abs workout" cím kitűnő hívószó, mert szemmel láthatóan a has környékéről mindenki szeretne leadni egy keveset. Nyilván az a népszerűség oka, hogy ezt a részt nemtől függetlenül mindenki hasonlóan formálná, szemben a fenékkel mondjuk. Másrészt azért is lehet kíváncsi mindenki az újabb és újabb ilyen videókra, mert innen még azok is nehezebben fogynak, akik időnként mozognak...

Az egy másik kérdés, hogy pont emiatt sejthető lenne, másfél hónap alatt senkinek nem lesz kockahasa, főleg nem 5-6 perces edzésekkel, életmódváltás nélkül. Hinni persze lehet benne, mint ahogy a Mikulásban, csak épp nem nagyon fog összejönni.

Ettől azért még jó kiindulás lehet az is, ha valaki legalább ezeket a napi rövid edzéseket elkezdi. Rá lehet szokni a mozgásra így is, aztán ahogy az ember olvas, próbál informálódni, változtat az étkezésén, majd rájön, nem a YouTube-on fogja megtalálni a választ minden edzéskérdésére. 

mozgás

Vannak jó termek, kellemes órák, szuper személyi edzők, és ha lelkesedés van, eredmény is lesz. A klassikus kockahas még így sem fog összejönni az emberek többségének, de ha az ember eléri azt, hogy valami jó irányba változik, fogy, többet bír, jobban érzi magát a bőrében, akkor képes azt is elfogadni, mi az, amit átlagos erőfeszítéssel elérhet, és mi az, amihez ennél jóval több kell.

Ezt nem mindenki engedheti meg magának- de a keveset bizony szinte mindenki. És ha az első lépés az, hogy az ember az ingyenes videókat nézegeti, ám legyen! Majd eljön aztán a másféle edzések ideje is, ha az ember rákap az ízére.

1 Tovább

Hirdetés

Sportfoglalkozás

blogavatar

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztorik, klasszikus videók és minden más a sport színes világából. Bekapcsolódni ér, akár olvasóként, akár hozzászólóként. Felmentést az kaphat, aki úgy dönt, ideiglenesen feláll a monitor elől és maga is belevág a rendszeres testmozgásba...

Hirdetés

Hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Táj-kép Táj-kép

Izgalmas, megkapó, elgondolkodtató, lenyűgöző fotók a világ minden sarká...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Utoljára kommentelt bejegyzések