Hatékony-e a futás?

Van, aki szerint a futásnál nincs rosszabb módszer a fittebbé váláshoz.

mozgás

Mivel hébe-hóba magam is mozgok, kipróbáltam pár sportot, és többek között kocogni is szoktam, igyekszem elolvasni az izgalmasnak tűnő cikkeket. Nem vagyok profi, igyekszem tanulni, képezni magam.

A vice.com-on megjelent cikk arról szól, hogy a futással szemben elég sok ellenérvet sorakoztatnak fel szakértők. Egyrészt nem tartják hatékonynak sem a fogyás elősegítésében, sem az izomépítésben, ráadásul még az ízületeket is megterheli. Noha sokak szerint a kocogás ingyenes, egyszerű, természetes mozgás, mások szerint inkább divatos mint jó.

Ha valaki fogyni akar, akkor sokkal inkább ajánlják a cikk szerint a saját erős gyakorlatokat, a köredzést, a kettlebellt, vagy ha már fut valaki, akkor a rövidebb távú, de sokkal intenzívebb sprintelést. És állítólag a keringési rendszer karbantartására is jobb a kocogás helyett a gyúrás, vagy más, ami intenzívebb. Tanulmányok szerint napi néhányszor tíz másodperces nagyon pörgős szobabiciklizés többet ér, mint fél óra közepes tempójú futás.

mozgás

A rossz technikával, a testük jelzéseire nem odafigyelő anatőr futók közül igen sokan sérülnek meg. Természetesen elég nagy terhelést kapnak az ízületek, ha valaki 10 kilométernyit lenyom, így aztán ezt is ésszel kell csinálni. A rövid sprintek ehhez képest jóval kevesebb lépésszámmal érnek el komoly hatást.

A szerző szerint a futást sem kell elfelejteni, de feltétlenül érdemes olyan edzéseket is beiktatni mellette a programba, amelyek növelik az izmokat, erősítik a törzset és változatosságot jelentenek. Ha viszont valaki csak azért fut, mert másokat is kocogni látni, valójában viszont unja, akkor nyugodtan hagyjon fel vele- találhat helyette más, alkalmas mozgásformát.

Az én magánvéleményem a fentiekhez az, hogy sok más eltunyult emberhez hasonlóan a futás vonzó volt, mert úgy éreztem, azon lemérhetem a fejlődést. Igaz, lépésről lépésre haladtam, másféle edzésekkel kezdtem, kis fogyás után jött a lassú kocogás, aztán eljutottam a tíz kilométerig, amatőr versenyekig. Jó érzés azt mondani egy tempós kocogás után, hogy ide is eljutottam a nulláról.

Szóval nem azért futok, mert attól leszek szuperfitt, hanem azért, mert a kitűzött cél elérése motivált, segített abban, hogy rendszeresen mozogjak. Mostanában pont nem annyira a futás van a középpontban, járok úszni, gyúrni, jógázni is. És most ez esik jól. De a futásnak is sokat köszönhetek, amikor sokat kocogtam, fogytam is, és az is tény, súlyzózás közben is simán meg lehet sérülni. Szóval ki-ki egyéni ízlése dönti el, mit választ. A mozgás maga fontosabb, mint a mozgás formája, szerintem. Bármi, amit szeretsz és motivál, jó. Csak add meg magadnak a lehetőséget arra, hogy megtaláld az igazit.

0 Tovább

Hiteltelen fitneszcelebek

Egy edző kikelt az elsősorban magukat futtató sztáredzők ellen.

mozgás

Manapság mindenki rettentően ért az egészséges életmódhoz (e sorok írója nemkülönben, természetesen). A mindenféle weboldalak is tele vannak botcsinálta fitneszszakértőkkel- ők korábban talán zenéről vagy divatról írogattak kis cikkecskéket, aztán amikor trendi lett a mozgás, akkor ezt a feladatot kapták a szerkesztőtől. A hírességek is rendszeresen osztják meg a tornázós, sportolós szelfiket, hadd lássa mindenki, milyen fontos ez számukra. És vannak azok a fitneszcelebek, akik rengeteg inspirálónak szánt képet, gondolatot ömlesztenek mindenhova, és persze rendszeresen jelennek meg edzős videóik.

Azon a jelenségen el lehet gondolkodni, kontraproduktív-e a mindig hibátlan vigyorral feszítő csajok instagramját nézni. Vannak olyanok mint a yogapractice, ahol döbbenetes pózokban vannak "jógik"- túl jók a képek, túl csinosak a csajok, és az egyszerű emberfia tudja, ezeket ő soha az életben nem fogja megcsinálni. Aztán egy-két klikk és kiderül, hivatásos táncosnők, tornászmúlttal rendelkező sportolók pózolnak, akik hozzánk képest egészen más háttérrel rendelkeznek, és a trendiség miatt váltottak a jógaguruságra.

Mindezzel egyébként nagy tragédia nincs. Akit érdekel, nézi, akit nem érdekel, nem nézi. Az okos ember megérti, hogy nem máshoz kell magunkat mérni, hanem csakis a saját fejlődésünk számít. A menő képek inspirálhatnak, vagy szimplán csak jó nézni őket- de bármit gondoljunk, az ne befolyásoljon abban, hogy időnként felvegyük a mackónadrágot és lemenjünk kocogni.

Viszont az edzősztárok videós programjai kapcsán már felmerülnek a kérdések, mennyit érnek. Egy korábban komolyan focizó, ma edzőként dolgozó hölgy, Erica Suter a napokban vetette fel a kérdést, kinek kellene hinnünk: a profi vagy a sztárolt edzőknek? És az ő válasza egyértelmű erre a kérdésre.

Suter szerint a nap mint nap valódi emberekkel foglalkozó edzők, akik versenyszerűen sportolókkal, nagymamákkal, pocakos menedzserekkel is képesek dolgozni, egészen más ligában vannak. A képernyőkön széles vigyorral, harsányan kiabálva lelkesítő fitneszcelebek teljesítményét nem tartja sokra, látja a hibákat, a tévedéseket. Meg kell jegyezni, abban kétségtelenül igaza van, hogy időnként olyan hírességek kapják tornavideók főszerepét, akik népszerűsége miatt jól eladhatóvá válik az olcsón forgatott film, de valójában csak próbálják követni a más által kitalált koreográfiát. Többen utólag be is vallották, hogy közük nem volt soha a sporthoz.

Ránézésre elég nehéz eldönteni egy laikusnak, egy videó (és annak sztárja) hiteles-e vagy sem. Sutert rettentően zavarja, amikor azzal reklámoznak valami tingli-tangli ugrálást, hogy ezzel tartják magukat karban a profik, miközben azok valójában sokkal összetettebb, sokrétűbb programot követnek. Azon is felhúzza egy rutinos edző a szemöldökét, amikor rég ismert módszereket próbálnak forradalmi újdonságként eladni. 

Suter szerint elég megnézni a hiteltelen fitneszcelebek oldalait: ha gondosan beállított képeken pózolnak feszes cuccokban, ha a képek jelentős részén csücsörítős szelfik vannak, ha szponzoraik vagy saját márkájuk termékeit reklámozzák, akkor fogjunk gyanút. Ő úgy fogalmaz, a sztárok inkább saját brandjük építésével foglalkoznak, a profi edzők pedig a vendégeikkel. 

Nekem nem fáj az, hogy valakinek ez színtiszta üzlet, de hirtelen beugrott pár olyan edző, aki az ismerőseim között van a Facebookon, és akit elég hitelesnek gondolok. Valóban nem a szelfijeikkel van tele az oldaluk, sokkal több az olyan fotó, ahol mindenféle korú és edzettségi állapotú vendégükkel dolgoznak. És büszkék arra, amikor valaki sokat fejlődik a munkájuknak köszönhetően.

Persze mindenki azt néz amit akar és annak hisz akinek akar. Nem gondolom, hogy vége van a világnak, amikor valaki egy csinosabb fitneszcelebet követ, de azért legyen gyanús, ha valaki magamutogatóbbnak, önimádóbbnak és felszínesebbnek látszik az instagramon mint Kim Kardashian vagy Paris Hilton. Elgondolkodhatunk rajta, valóban ők jelentik-e számunkra az igazi inspirációt a beállított fotóikkal, reklámjaikkal, közhelyes idézeteikkel.

Vagy esetleg inkább azokra figyelünk oda, akik az edzéseken segítenek nekünk, korrigálják a hibáinkat, biztatnak és velünk örülnek, amikor sikerül magunkhoz képest fejlődni, jó irányba változni. Ők azok, akik meg tudnak győzni arról, az edzés része az, hogy keményen megküzdünk az eredményekért. Mert az nem olyan, mint amikor a profi fotós stáb megörökíti valaki stylist által beállított pózát, hanem inkább a verítékről és a könnyekről szól.

mozgás

És mégis megéri! Nem zárom ki, hogy valakit egy fitneszceleb inspirál egy kis mozgásra, de az biztos, hogy nagy csalódás lesz, amikor a két hét alatt látványos változást ígérő tornavideó pár végigcsinálása sem csinál a lelkes kezdőből bombanőt. Szóval egyszerűen kezeljük helyén a dolgokat: az egyik (ön)marketing, a másik meg a valóság rögös, de végül sok örömet, eredményt hozó útja.

0 Tovább

Kesztyűzés a szabadban

A boksz sem rossz mozgásforma ám, pláne ha jók hozzá a körülmények.

mozgás

A harmadik kerületi szabadtéri fitneszparkokban sokfelé bele lehet ütközni. Én már többet kipróbáltam, és egyszrészt azt kedvelem bennük, hogy könnyen lehet használni az eszközöket, másrészt azt, hogy meglepően tartósak, bírják a strapát. Igaz, túlzás lenne azt mondani, hogy nap mint nap több tucat edzeni vágyó rohanja meg, de néha azért használják, alkalmanként gyerekcsapat ugrándozik rajtuk és éri eső, nap, szél. Ehhez képest igazán korrekt állapotban vannak azok is, amiket évekkel ezelőtt építettek.

mozgás

Ami még plusz pont, az a fejlesztés: az újabb parkokban felbukkannak új eszközök is. Én ennek most kifejezetten haszonélvezője lettem, mert a most megnyílt, tőlem macskaugrásnyira levő parkban a szokásos zöldre festett gépeken és street workout dolgokon túl van egy bokszzsák is. 

A családi vidéki házában van saját bokszzsákom, de sajnos elég ritkán jutok el oda, hogy egy kicsit kesztyűzzek. Most viszont kihasználtam az alkalmat, a bevált kesztyűimmel jöttem vissza Pestre, és alig vártam az alkalmat, hogy dolgozzak velük egy kicsit. A parkban a gépekkel jól be tudtam melegíteni, és két zsákolós sorozat között be tudtam iktatni másféle gyakorlatokat. Igazán kerek lett így az élmény. 

mozgás

Tulajdonképpen a boksz hibátlan kis sport, felszabadító dolog a zsákot püfölni, miközben mozog az egész test, ha még a lábaddal sem csak egy helyben állsz. Mai modern világunk szempontjából csak egy hibája van: kesztyűben nehéz szelfit készíteni. Nem mondom, megoldható a kép készítése, de az se tragédia, ha ezúttal a fotó elmarad. Inkább az ütések helyes kivitelezésére érdemes koncentrálni, hadd sírjon a zsák- ha baja van ezzel, majd posztol képet ő...

0 Tovább

Az úszást nem lehet megúszni

Ezt a mozgásformát mindenkinek nagyon ajánlják- csak ne lenne annyira unalmas!

mozgás

Mivel búvárkodok, sokan azt hiszik, ha épp nem külföldön vagyok merülni, akkor minden időmet az uszodában töltök. Ám meg kell mondjam, leegyszerűsítő általánosítás, hogy minden búvár szeret úszni, az végképp nem igaz, hogy mind búvár kiváló úszó. A víz alatt éppenséggel nem is törekszünk túl sok mozgásra.

Viszont néha azért csak-csak kell mozogni valamit. Én időnként futok, súlyzózok, jógázok, és igen, néha még úszásra is ráveszem magam. Mindenki azt mondja, hogy ez egy roppant egészséges mozgásforma, és kétségtelen, nem terhelem meg magam nagyon tempózás közben, nincs utána izomlázam, szóval bizonyára hasznos.

Tegnap a Csillaghegyi strandon jártam, ami kerületünk egyik rendezett kis helye, és azt kell mondjam, a fürdőváró szerdákon az ára is igazán megfizethető. Ráadásul a belépőért nem csak úszni, még szaunázni is lehet, ami külön öröm. Már téliesítve van az úszómedence, felhúzták rá a sátrat, ami a kánikulai időjárást tekintve elsietettnek tűnhet, ám a naptár nem hazudik: szeptember közepe van.

Csillaghegyen az a jó, hogy nem kell egymást kerülgetni úszás közben, nincsenek túl sokan délelőttönként a medencében. Amikor ránéztem a táblára, ahol kiírták, 23 fokos a víz, az jutott eszembe, nekem sem kellene itt lennem. De ha már fizettem a belépőért... Ha tengeren vagyok, ilyen vízbe már vastag búvárruha kell, itt viszont csak egy módon lehetett a hűs vízzel szembeszállni: úszással.

mozgás

Nekivágtam, és róttam a hosszakat. Nem igazán szeretek úszni, és bevallom, kicsit unatkoztam is. Az egyetlen ami ilyenkor kis motivációt ad, az a medencéből is jól látható óra: résztávokat tűzök ki magam elé, és persze számolom, mennyit úsztam már le. Igyekszek tartalmasan eltölteni egy órát.  A sátor miatt még nappal is kissé félhomályos medencében nem nagyon érzékelni az idő múlását, nézelődni sem nagyon lehet. Néha jönnek szembe más úszók, és ilyenkor mindig megállapíthatom, hiába múltam negyven, mégis abszolút fiatalnak számítok errefelé. Úgy fest, az úszás nem az ifjak sportja.

Azért jóleső érzés kimászni a vízből egy óra múlva, egyrészt mert vár a meleg szauna, másrészt mert az ember úgy érzi, teljesített valamit. A bő másfél kilométernyi tempózás persze nem nagy kunszt egy jobb úszónak, én viszont ezzel is elégedett vagyok. Közben csendben irigylem azokat, akik ezt igazán élvezni tudják...

A mozgás már csak olyan, hogy néha le kell tudni győzni önmagunkat: a lustaságot, vagy bizonyos dolgokkal szembeni ellenérzéseinket. Az úszást sem lehet megúszni, ha az ember változatosan akar edzeni, és azt kell mondjam, utólag azért az is jobbnak tűnik, mint közben. Szóval a télen ismét beiktatok pár ilyen napot- aztán sokkal jobban fogom élvezni azt is, ha eljutok egy meleg tengerhez.

0 Tovább

A pasik és az aerobic

Vélhetően sokan álmodoznak ilyen edzőtermi kalandról.

mozgás

A fogyni vágyó férfiak egy része nyilván úgy hiszi, azért jó aerobicterembe járni, mert ott csupa bombanő tolja feszes cuccban, és persze mind imádják a betévedő magányos pasikat.

Aztán aki járt már csoportos órán, az szembesülhetett vele, hogy kissé túlsúlyos, mackónadrágos, durván izzadó vendégek próbálják jól-rosszul követni az oktató mozdulatait- és nem csak nők, férfiak is nagyjából ugyanúgy küzdenek azzal, hogy a valóságban nem megy minden olyan flottul.

mozgás

A realitás persze csak annak kiábrándító, aki kizárólag az illúziókat kergetve vesz bérletet a fitneszterembe. Pedig a buta elképzeléseket jobb otthon hagyni. Eleinte tényleg vért, verítéket és könnyeket ígér csak a mozgás, de aztán eljöhet a pillanat, amikor régi álmok válnak valóra. Nem úgy, nem azok, mégis nagyon elégedetté tehetnek minket a sok munkával elért eredmények. És esetleg nem mi fogjuk lesni a legcsinosabb nőket a teremben, hanem mások irigykednek ránk...

0 Tovább

Hirdetés

Sportfoglalkozás

blogavatar

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztorik, klasszikus videók és minden más a sport színes világából. Bekapcsolódni ér, akár olvasóként, akár hozzászólóként. Felmentést az kaphat, aki úgy dönt, ideiglenesen feláll a monitor elől és maga is belevág a rendszeres testmozgásba...

Hirdetés

Hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Táj-kép Táj-kép

Izgalmas, megkapó, elgondolkodtató, lenyűgöző fotók a világ minden sarká...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Utoljára kommentelt bejegyzések