A misztikus kockahas

Ha valaki nézettséget akar az interneten, készítsen gyorsan elérhető kockahassal kecsegtető tornavideót.

Időnként jó dolog böngészni a statisztikákat. Az ember meglepődve látja, mi mindenre keresnek rá az internetezők, mi hozza őket lázba. Hírességek, filmek, egyebek- van mindig pár húzó téma.

mozgás

A torna-edző videóknál viszont van egy örök sláger: a lapos has. A "six-pack in 6 weeks" vagy "5 minutes abs workout" cím kitűnő hívószó, mert szemmel láthatóan a has környékéről mindenki szeretne leadni egy keveset. Nyilván az a népszerűség oka, hogy ezt a részt nemtől függetlenül mindenki hasonlóan formálná, szemben a fenékkel mondjuk. Másrészt azért is lehet kíváncsi mindenki az újabb és újabb ilyen videókra, mert innen még azok is nehezebben fogynak, akik időnként mozognak...

Az egy másik kérdés, hogy pont emiatt sejthető lenne, másfél hónap alatt senkinek nem lesz kockahasa, főleg nem 5-6 perces edzésekkel, életmódváltás nélkül. Hinni persze lehet benne, mint ahogy a Mikulásban, csak épp nem nagyon fog összejönni.

Ettől azért még jó kiindulás lehet az is, ha valaki legalább ezeket a napi rövid edzéseket elkezdi. Rá lehet szokni a mozgásra így is, aztán ahogy az ember olvas, próbál informálódni, változtat az étkezésén, majd rájön, nem a YouTube-on fogja megtalálni a választ minden edzéskérdésére. 

mozgás

Vannak jó termek, kellemes órák, szuper személyi edzők, és ha lelkesedés van, eredmény is lesz. A klassikus kockahas még így sem fog összejönni az emberek többségének, de ha az ember eléri azt, hogy valami jó irányba változik, fogy, többet bír, jobban érzi magát a bőrében, akkor képes azt is elfogadni, mi az, amit átlagos erőfeszítéssel elérhet, és mi az, amihez ennél jóval több kell.

Ezt nem mindenki engedheti meg magának- de a keveset bizony szinte mindenki. És ha az első lépés az, hogy az ember az ingyenes videókat nézegeti, ám legyen! Majd eljön aztán a másféle edzések ideje is, ha az ember rákap az ízére.

1 Tovább

Akrobaták bambusztutajon

Na, ennyit arról, hogy a SUP jóga komoly kihívás- Kínában egy szál bambuszrúd "tutajon" egyensúlyoznak és trükköznek a sportolók, akik össze is mérik tudásukat.

mozgás

Bevallom őszintén, egy icipicit kételkedem, amikor a kulturális tradíciót emlegetik ennek a bambuszos akrobatikának a kapcsán, mert nehéz elképzelni, amint a kínai parasztok spárgáztak volna annak idején a folyón evezve. De hát manapság mindenből lehet versenyt, sportot csinálni- gyanítom, nem sok tibeti jógi akadt, aki szörfdeszkán akart volna ászanázni, most meg milyen divatos a SUP jóga.

mozgás

Persze roppant erőltetett lenne azt mondani, hogy ez volt akármilyen ma népszerű sportnak az előfutára. Mint sok más dolog a világon, a kényszer szülte, nyilván a szegénység volt az oka annak, hogy az egykori kínaiak egyetlen nyamvadt bambuszrúddal kellett beérjék ha folyóra szálltak. Azt hiszem önmagában az teljesítmény volt, hogy képesek voltak így eljutni egyik ponttól a másikig.

mozgás

mozgás

Az egy másik kérdés, hogy ehhez aztán nem kellett nagy hajóépítő tudomány. Azon meg elkezdhetjük törni a fejünket, ugyan ki lehetett az, aki a kínai "népi" sportágak seregszemléjére is beválogatott bambuszevezést feldúsította ezzel az akrobatikával. De hát minden csak gyakorlás kérdése, mint az látható. Azt hiszem, itt nyugaton inkább maradnak még egy darabig a SUP jógánál a nagyobb szörfdeszkákkal, de ki tudja, talán a bambuszrudas verzió lesz a jövő sportslágere...

mozgás

0 Tovább

Sandahl Bergman teste

A nyolcvanas évek fitneszvideóinak valóságos kultusza van, és tulajdonképpen ez érthető is. Egyszerre keveredik bennük valami emelkedettség a már mókásan retrós hangulattal. 

mozgás retró

Ez a film sem igazán kivétel. Sandahl Bergman, a profi táncosból lett színésznő alakja kifogástalan, talán túl tökéletes is (ne feledjük, a nyolcvanas évek vékonyságmániájának fényében értem a tökéletességet), mozgása pedig nem meglepő módon harmonikus.

mozgás retró

Viszont a történet másik fele, hogy nem tudom, hányan lehettek képesek a töredékét megcsinálni annak, amit ő a videóban- és most nem arra gondolok, hogy körülbelül tucatnyi cuccba öltözött át a különböző jelenetek kedvéért. Meglehet, pár neonszín dressz mókás mai szemmel nézve, de az mit sem változott, hogy a nő nagyon profinak látszik. 

mozgás retró

Néha tényleg arra gondolok, ezek a videók nem is azért készültek, hogy valaki tornázzon rájuk. Egy olyan nő volt a főszereplő, akinek az alkata, kifinomult mozgása nyilván elérhetetlen álomnak tűnt a videó előtt mackóban ugráló háziasszonyoknak. Valamiért mégis leforgatták és piacra dobták ezeket a videókat.

mozgás retró

Talán csak azért, mert magával Sandahl Bergmannal akartak azonosulni páran, akik számára jó példa volt a nem babaarcú, hanem inkább harcos szépség, akinek legjobb szerepe a Conan, a barbárban volt. Vagy esetleg azok a pasik vásárolták, akik ugyanennek a filmnek a megnézése után váltak rajongóvá? Bárhogy is volt, ezt az órát vélhetően egyik csoportba tartozók se túl gyakran csinálták vele végig...

Mindenesetre a film címe (Sandahl Bergman's Body) is ezt a teóriát erősíti. Nem árulnak zsákbamacskát- nem követni kell, hanem csodálni. 

0 Tovább

Balett focistáknak

Nincs abban semmi új, hogy szokatlan módszereket vetnek be a sportolók fejlesztése érdekében. Hallani most is ilyesmikről, de már kereken fél évszázada is balettozni vittek focistákat Angliában.

Természetesen az ilyesminek van sztoriértéke is, és akkortájt már bőven oda kellett erre is figyelni a profi sportban. Kétségtelen, mindenki szereti kaján vigyorral figyelni a beszámolókat, amikor a jól fizetett futballistákat hoznak némileg zavarba. Egy karcsú tánctanárnő mozdulatait is nehezen tudják követni a kemény fickók, akik hosszú évek óta rendszeresen edzenek.

Megjegyzem, igazán jól a sokak által túlértékeltnek gondolt focistákon szeretünk élcelődni. Nyilván fordított helyzetben a balerina lenne bajban, ha becsúszva kéne szerelni vagy be kellene tekerni a pipába egy szabadrúgást. 

mozgás

Mindenesetre ha túllépünk a mókásnak tűnő szituáción, meg kell jegyezni, hogy manapság már sokan ajánlják a többféle mozgás kombinálását. És most abszolút nem a profi sportról beszélek, hiszen ott már rég teret nyert az, hogy a fő sportág mellett sok más kiegészítő mozgással tartják magukat formában. 

Mi saját magunknak is jót teszünk azzal, hogy egy kicsit feldobjuk a rendszeres edzéseinket azzal, hogy új dolgokat próbálunk ki. Persze, van már balettfitnesz is, de azért nem feltétlenül kell a legszélsőségesebb dolgokban gondolkodni. Egy amatőr futónak sem árt a jóga, például. És néha előfordul, az embernek az egyik mozgáshoz nincs kedve, a másikhoz viszont annál inkább van.

mozgás

Az a szép, amikor érzi, hogy több téren fejlődik. Nekem személy szerint jó volt érezni azt, hogy többet bírok futni, javul a tempóm, de az sem volt ám rossz, amikor a jógának köszönhetően hajlékonyabb, ruganyosabb lettem. Én így szeretem, és most is igyekszek kombinálni a mozgásaimat.

Abban persze bízok, hogy nem készülnek rólam viccesnek tűnő videók, de ha netán igen, egye fene. Ezek a focisták is túlélték, és lám, még az ő példájukból is lehet tanulni amatőrként is. Szóval valamilyen célt biztos elértek a balettórával.

mozgás

0 Tovább

Csak egy 

A tavasz közeledtével ismét nagyobb kedvem van odakinn futni, mozogni. Mivel az utóbbi pár hétben egy családtag is csatlakozott a sportoláshoz a teremben, most velem tartott a Duna partjára is.

mozgás

Ilyenkor már jó dolog kocogni, és közben egy keveset erősíteni. Itt a III. kerületben vannak szabadtéri eszközök, szerencsére (vagy pont nem?) kevesen voltak az utunkba eső helyen, lehetett használni mindet.

Aztán folytattuk a futást, és a parton több futó jött velünk szembe, némelyikük egy könnyed intéssel üdvözölt. Mivel partnerem még nem nagyon futott odakinn, meglepte ez a kis közösségi szellem- engem pedig az, hogy ha egyedül futok, ritkábban integetnek. Na ja, ennyit tesz, ha egy fiatal lány kocog velem...

El is gondolkodtam kicsit a dolgot. Bevallom, amikor egyedül rovom a kilométereket, magányosan futó nőknek nem integetnék. Nem a csajozás kedvéért sportolok, és azt sem szeretném, ha bárki félreértené, ha vigyorogva üdvözölném. Amikor mindenki zaklatást kiált mindenféle helyzetben, jobb óvatosnak lenni. És azt is megértem, ha egy nő nem integet egy pasasnak, mert ő sem szeretne félreértést.

mozgás

Ha mindenki jobb érzéséhez az járul hozzá, hogy megtartjuk az illendő távolságot, hát legyen. Én azt szeretném, ha mindenkinek örömet okozna a mozgás, és biztonságban érezné magát mindenki sport közben, bárhol, bármikor kocog. A futók közössége így ismeretlenül is összetartó, de soha nem tudjuk, nem bukkan-e fel valahol egy tolakodó alak. A biztató, barátságos intésben elvileg nincs semmi rossz, és amikor a fiatal sporttárs velem kocog, akkor talán senki nem is ért bele semmit- ezúttal a szembe jövő hölgyek is üdvözöltek kettőnket.

Pedig nem lenne ám rossz ha kicsit odafigyelnénk egymásra, pont azok érdekében, akik egyedül mennek kocogni. Hiszen túlnyomóan azok vagyunk többségben, akik számára ez csak sport, semmi más. Jó lenne bízni egymásban, mert egymásra számíthatunk bajban is. Nem csak zaklatásra, erőszakra gondolok, egy egyszerű rosszullétnél sem mindegy, hogy van-e a közelben segítség. Az üdvözlés gesztusa egy normális helyzetben csak ezt a laza közösségi érzést erősítené- remélem, egyszer pont ennyit is fog jelenteni.

Mindegy, úgy vagyok vele, ha kell, szívesen segítek az ismerős és ismeretlen sporttársaknak, az integetéstől függetlenül. Hiszek benne, hogy a normális felfogású hobbisportolókat sokkal több dolog köti össze, mint ami elválasztja.

0 Tovább

Hirdetés

Sportfoglalkozás

blogavatar

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztorik, klasszikus videók és minden más a sport színes világából. Bekapcsolódni ér, akár olvasóként, akár hozzászólóként. Felmentést az kaphat, aki úgy dönt, ideiglenesen feláll a monitor elől és maga is belevág a rendszeres testmozgásba...

Hirdetés

Hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Táj-kép Táj-kép

Izgalmas, megkapó, elgondolkodtató, lenyűgöző fotók a világ minden sarká...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Utoljára kommentelt bejegyzések