Súlyzó és cicanadrág

A fitnesztrendek gigászi összecsapásának szép történelme van.

mozgás

Az egészséges életmód, a mozgás olyan kérdés, amihez marha sokan értenek- elvileg. Valójában nincs túl sok olyan, eredményekkel is bizonyított szakember, aki blogon osztja az észt, azaz az okoskodók egy része (köztük e sorok írója is) afféle laikusként teszi közzé a másoktól összecsipegetett információkat. Persze lehet ezt is korrekten tenni, elmondva, mi az, ami saját tapasztalat, mi az, ami máshonnan származik, és egyáltalán, mit ért el az ember saját maga, és akkor azt mindenki eldöntheti, hisz a szerzőnek vagy sem.

A lényeg az, hogy a homály miatt gyakorlatilag egy-egy nagy port felkavart cikk bejárja az internetet. Mivel két bekezdésben nehéz tudományos elemzést adni, és sem az újságíró, sem az információt átvevő, sem az olvasó nem igazán veszi a fáradtságot a teljes tanulmányok átböngészésére, sorban születnek az általánosító okosságok.

Mint például most az, hogy a jógában milyen sokan megsérülnek. Húha, hát most aztán mondtak valami nagyot: a mozgás nem csak jó hatással lehet az emberi szervezetre. A részletes tanulmány viszont választ adhat arra a kérdésre, hogy ezen sérülések többsége maradandó-e, súlyos-e, vagy csak arról van szó, hogy magukat túlhajszoló, még a jógából is versenyt csináló emberek pár edzést ki kell hagyjanak, mert kicsit megfájdult a válluk? Nagyon nem mindegy! Én már voltam elég sok jógaórán, de tudom,  hogy ha erőltetném a kézenállást, akkor keményen belesérülhetnék. Nem vállalom túl magam, és az oktatóim sem vártak el tőlem soha semmi olyat, aminek több a kára mint a haszna.

mozgás

Mivel a fittségnek több évtizedes kultúrája van már, így az egész sztori elüzletiesedett, s hogy működjön a biznisz, kellenek a direkt és az indirekt reklámok. Lehet pénzt szerezni edzőtermekkel, na de mi van akkor, ha valaki kocog, ingyen? Győzzük meg őket arról, hogy drága edzőcipő nélkül lerokkannak! Oké, akkor gyalogoljunk, ahhoz már semmi nem kell- hohó, sokkal hatékonyabbak leszünk nordic walking botokkal! És a sztori folytatódik...

Manapság sok-sok cikkben arról akarják meggyőzni a hölgyeket, hogy nem fognak kigyúrt szörnyeteggé válni heti két súlyzós edzéstől. És valóban nem is fognak, ez kétségtelen. De miért él ez a köztudatban? Bár nem vagyok járatos a nyolcvanas évek fitnesziparának belső harcaiban, simán el tudom képzelni, hogy az ugrálós aerobicban utazók sikeresen finanszíroztak tanulmányokat, cikkeket, amik arról szóltak, mennyire árt a nőknek a gyúrás, mert férfiasodnak tőle, no meg le is sérülhetnek. 

Való igaz, sokkal vonzóbb lehetett a korszak lányainak-asszonyainak az, hogy színes latexnadrágokban jó zenére riszálva lesz álomtestük, a fárasztó és veszélyes súlyzózás helyett. Na persze, ha valaki nem csak a reklámokban látott edzőtermet, akkor rájöhetett, messze nem állt olyan jól a feszes cicanadrág mindenkinek, aki befizetett az órákra. És hiába jártak több-kevesebb rendszerességgel az órákra, valahogy a fitneszvideókban látott karcsú modellek még mindig csinosabbak tűntek.

mozgás

A fitneszipar régi trükkje ez, hiszen már a legelső edzős könyvek, filmek is olyan embereket szerepeltettek, akiket irigyelni lehetett. Ez az irigység a kulcs, pedig valójában teljesen felesleges egy ötvenes háziasszonynak egy huszonéves, hivatásszerűen edző, kiváló alkatú nőhöz mérnie magát. De az irigység jó kiindulási pont ahhoz, hogy tovább szítsuk a tüzet mindenféle előítélet köztudatba emelésével: a súlyzózástól mindenki body builder lesz, a jógában meg lesérülünk és hasonlók.

Vicces, hiába nem vagyunk szakértők, a saját józan eszünk minden félinformációtól függetlenül ki tud segíteni. Értelmes célokat kell kitűzni, meg kell érteni a rendszeresség jelentőségét, tisztában kell lenni vele hogy mozgás és étkezés (azaz a teljes életmód) együtt hatásos igazán, ismerni kell a korlátainkat.

A jógában le lehet sérülni? Hát persze, ha túlerőltetjük, ha isten tudja milyen versenyszellemtől hajtva olyasmit is bepróbálunk, amire még nem vagyunk alkalmasak, és emellett rosszul választunk oktatót is, aki nem figyel oda arra, ki mennyit bír. Durva izomkötegeket növeszt aki gyúr? Hát persze, aki minden nap iszonyúan keményen edz, szigorú étrendet követ, az bizony rendesen kisportolt alkatú lesz. De egy átlagnőnek pár edzéssel ilyesmire még csak esélye sincs.

mozgás

Ne hagyjuk hogy megvezessenek akármilyen üzleti célból. A jó edzőtermi szolgáltatást természetesen meg lehet fizetni, nem árt pénzt kiadni egy tisztességes futócipőre, de minden hülye trendnek bedőlni csak azért mert épp azt reklámozzák sokat igazi pénzkidobás. A legtöbb ülőmunkában eltunyult, hobbiként tévét néző embernek mindenféle mozgás előrelépés, a zumbától a crossfitig. Ha értelmesen csináljuk, hasznos lesz, ha jól választunk, élvezni is fogjuk. És ha elfogadjuk, hogy korábbi önmagunkhoz mérten kell értékelni amit elérünk, akkor elégedettek is leszünk.

0 Tovább

Kamufitnesz

Amikor a feszes cucc már nem volt elég, bevetették az infantilizmust az edzésprogramokban.

mozgás

Évtizedek óta jelennek meg mindenféle otthoni edzésprogramok. A tengerentúlon különösen népszerű ez a műfaj, igazi fitnesz hírességek vannak- némelyek az ugrálással tettek szert népszerűségre, mások celebből lettek "edzők". 

Suzy Chaffee olimpikon sízőből lett fitneszceleb, azaz volt sportmúltja. Ám a nyolcvanas években megjelent könyvében vannak egészen elképesztő dolgok. Már a címe sem akármi: I Love NY Fitness Book. Nem akármilyen fantázianév.

mozgás

Hasonlóan elmés neveket kaptak a gyakorlatok is: Halott macska, Nem tudom, Sonkás szendvics... Lehet, hogy ezek egyébként teljesen jó gyakorlatok, amiket nyilván máshogy merített, de hogy viccesnek szánt névadással tette egyénivé a programot, legalábbis érdekes.

mozgás

mozgás

mozgás

Némelyik gyakorlat esetén az se érthető, tulajdonképpen mi benne a feladat: a hajszárítás, a csokornyakkendő-viselés vagy a bájmosoly?

mozgás

mozgás

mozgás

mozgás

mozgás

És természetesen ahogy a mai edzők, úgy ő is megosztja fantasztikus, kicsit sem közhelyes bölcsességeit, amivel edzésre inspirál. Nekem különösen tetszik, amikor büszkén leírja, szíve és tüdeje olyan, mint egy tizenöt évesé. 

mozgás

Ha pedig testedre odafigyelsz, tele vagy pozitív gondolatokkal, akkor egész lényed a belső szépséget tükrözi. Főleg, ha hajszárítóval a kézben gyúrsz...

mozgás

Azt hiszem, a tanulság csak annyi, nem kell bedőlni Suzy mai követőinek kamu programjainak. Csak azért mert valami látványos és sok helyen találkozunk vele, még nem biztos, hogy hiteles is...

0 Tovább

Fogyókúra búvárkodással

Pár napja ez az infografika a beszédtéma búvárkörökben.

mozgás

Vajon tényleg reálisak ezek a számok? Azért azt szögezzük le, irtó furcsa lenne, ha ilyen pontosan meg lehetne határozni minden egyes tevékenység kalóriaégetését. Mert ugyebár függ testsúlytól, életkortól, intenzitástól, edzettségtől, ezer egyéb dologtól.

Egy példát mondva: van némi különbség aközött, hogy valaki golfozás közben kiskocsival közlekedik vagy sétál. S természetesen merülés és merülés között is akad eltérés, mert nagyon nem mindegy, áramlással szembe úszva küzdünk 40-50 percen át, vagy pedig egy helyen lebegve nézelődünk egy sekély korallzátony felett.

mozgás

Persze olvastam már olyat, elsősorban nem az számít, hogy mennyit mozgunk a víz alatt, hanem az, hogy a víz hűvösebb mint a test hőmérséklete, így még trópusi merülés során is energia szükséges a test melegen tartásához. Így pedig ég a kalória rendesen. 

De ha ezek a számok így igazak lennének, a hivatásos búvároktatók, merülésvezetők lennének a világ legsoványabb emberei, mert napi 3-4 órát is vízben töltenek- szinte minden nap! Más meg heti három futással is szikár tud lenni?... Szóval szerintem búvárkodni pont nem azért érdemes, mert szuper fogyókúra a sok tempózás az uszonnyal.

mozgás

A téma viszont így is érdekes, mert egy fontos dologra mutat rá. Arra, hogy ezerféle módja van az aktívabb életvitelnek, és nem kötelező kocogni, ha valaki nem tud vagy nem bír, sok más testhezállóbb mozgásforma is létezik. S a mi választásunk, a tengerparton csak napozunk vagy heverészünk, vagy esetleg elmegyünk úszni, merülni, szörfözni. Ezzel pedig egybekötjük a kalóriaégetést a kikapcsolódással- azt hiszem, sokkal jobb kombinációt kitalálni sem lehet. 

Ha idén nyáron lehetőséged van elutazni, akkor nyugodtan kezdj el előre aktív pihenési formák után is nézelődni az úti célon. És igen, akár a búvárkodást is ki lehet próbálni, aztán még kiderülhet, nem csak a kalóriaégetést miatt lehet rajongani a víz alatti kalandozásért.

0 Tovább

A sportnemzet legendája

A meghiúsult olimpiarendezés egyik nagy blöffje, hogy ettől lenne sokkal sportosabb és egészségesebb a magyar átlagember.

mozgás

Nem akarok túlságosan belemenni abba, mennyire voltak reálisak az olimpiarendezési tervek- személyes véleményem szerint iszonyúan költséges rendezvényről van szó, és nem azzal van a baj, hogy Magyarország mit tud, hanem azzal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság mit követel. Rengeteg a sportoló, rengeteg a kísérő, a nagy embereknek mindenből öt csillagos jár, és persze a tévés bevételek is mennek a NOB-hoz.

Persze, hogy nem kapkodnak a rendezésért demokratikus országokban, ha ez igazán csak a NOB-nak üzlet. Egyre gyakrabban kerülnek a nagy sportesemények olyan országokba, ahol se pénz, se jogok nem számítanak, és sokan nem akarnak Azerbajdzsán és Kína között következni a sorban.

De ez most már mindegy is, egyelőre Magyarország félretette olimpiarendezési álmait. Hogy pontosan ki is, tudja a fene. Az ország teljes lakossága eleve nem szavazhatott volna, a helyi népszavazáshoz pedig hiába jött össze elég aláírás, a kormány, a MOB és a főváros kihátrált a történetből. Kevesek álma volt, és kevesek ugrottak ki belőle, bárki bármit mond.

Ezt az eseményt pedig mindenki a saját szája íze szerint értékeli. Vannak, akik szerint meglehetősen furcsa a meghátrálás, mások az aláírókat hazaárulózzák. És megszólalt pár sportember is, akik nyilván sajnálkoznak. Egyikük rámutatott: ha Magyarország olimpiát rendezhetne, sokkal sportosabb és egészségesebb lenne a nemzet.

mozgás

Hát ez viszont akkora blöff hogy a fal adja a másikat. Ha csak az élsportolók sikerein múlna, a magyar embereknél aktívabb nem is létezne. Belegondolok, a Helsinkiben rendezett olimpia idején a magyar csapat szerezte a harmadik legtöbb aranyat, s ekkortájt élte fénykorát az Aranycsapat- mindenki sportos lett? Manapság is sportnemzetként van elkönyvelve hazánk, de azért azt állítani, hogy a nyári olimpián messze nem olyan eredményes osztrákoknál fittebbek vagyunk, szerintem költői túlzás. 

És ha másik oldalról nézzük a kérdést: az Amerikai Egyesült Államok tele van sportos csúcseseményekkel, a legmenőbb profi ligákkal, és ehhez képest rekordokat dönt a túlsúlyos, elpuhult emberek száma. A kanapén üléstől még senki sem lett bajnok. 

Én pedig, aki az utóbbi években kezdtem többet mozogni, már kölyökkoromtól szerettem a sportot- a tévében. Manapság sokkal kevésbé aktívan követem a sporteseményeket, mégis minden korábbinál lelkesebben futok, úszok, jógázok, gyúrok. És szerintem elég nehéz lenne rámutatni Kovács nénire, aki lázba jön Hosszú Katinkát látván, s egyből vesz magának futócípőt, kondibérletet. 

mozgás

Teljesen felesleges mondvacsinált okokat előrángatni az olimpia mellett. Az egy gigarendezvény, ahol maroknyi kivételes képességű sportoló csap össze, és semmi köze nincs a kocogókhoz, videokazettákra tornázókhoz. Az egyszeri alkalom, utóbbi meg akkor jó, ha életforma, hosszú távú vállalás. Kár ezeket összekeverni... Az olimpikonjainknak szurkolni jó dolog, és ha futná, jó lenne hazai olimpián. De én akkor is örülni tudok az aranyaknak, ha a világ végén szerzik őket- és akkor is összekapom magam egy kis mozgás kedvéért, ha épp nincs magyar sikerekkel kecsegtető esemény.

0 Tovább

Újoncok az edzőteremben

Talán a januári fogadalmak idején tűnnek fel olyanok a termekben, akik nem igazán tudják, mit is kellene csinálni.

mozgás

Azt szokták mondani, mindegy, mit mozog az ember, csak csináljon valamit. Azért ez az összeállítás árnyalja a képet: hülyén csinálva semmit nem ér, sőt, inkább ártalmas és sérülésveszélyes az edzés. 

Ha ennyire nem tudja az ember, mit kellene tennie, jobban jár, ha személyi edzőhöz fordul. Nem akkora pluszköltség, és ha belegondolunk, nem pénzkidobás lesz a bérlet ára, mert pár hét idétlenkedés után úgyis megunja mindenki, hogy semmit nem ér el, csak itt fáj, ott fáj. Pedig nem a lelkesedéssel lenne a baj, hanem a technikával.

mozgás

Tudom, az edzés nem atomfizika, de aki már dolgozott szakemberrel, pontosan tudja, ehhez is érteni kell. És kész. Ismerjük el azoknak a tudását, akik ebben profik. Ha valaki csak a saját feje után, minden tájékozódás, segítség nélkül kínlódik, a leglátványosabb eredmény amit elérhet az az, hogy bekerül egy ilyen videoválogatásba. Ezt a dicsőséget pedig sokan megspórolnánk...

mozgás

És ebben semmi gúnyolódás nincs: egy árnyalattal rutinosabb vagyok, és leginkább azt tanultam meg, jobb, ha az egyszerű, könnyű gyakorlatoknál maradok, ha nincs mellettem profi segítség. Én sem súlyzókkal a kezemben születtem, és nekem is megvoltak nyilván a magam balfogásai. De legalább a saját hibáiból tanuljon az ember.

0 Tovább

Hirdetés

Sportfoglalkozás

blogavatar

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztorik, klasszikus videók és minden más a sport színes világából. Bekapcsolódni ér, akár olvasóként, akár hozzászólóként. Felmentést az kaphat, aki úgy dönt, ideiglenesen feláll a monitor elől és maga is belevág a rendszeres testmozgásba...

Hirdetés

Hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Táj-kép Táj-kép

Izgalmas, megkapó, elgondolkodtató, lenyűgöző fotók a világ minden sarká...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Utoljára kommentelt bejegyzések