Beugró a BL-be

A Ferencváros leendő ellenfelét kizárták, mégsem ússza meg az első kört a magyar bajnok- az UEFA ismét bravúros módon kezelt egy zavaros szituációt.

A foci EB-nek még vége sincs, a magyar klubcsapatok pedig már pályára léptek a nemzetközi színtéren, hiszen olyan alacsonyan rangsorolja őket az UEFA. Kicsit faramuci helyzet, hogy a Ronaldo és Bale nevével fémjelzett elődöntő izgalmai mellett arról is szót ejthetünk, mire mennek a mieink a kazah vagy San Marinó-i riválisok ellen, de el kell fogadnunk a tényt, EB-eufória ide vagy oda, a magyar foci jelenlegi realitása a selejtezők második köre...

Sebaj, a válogatott bizonyította, hogy mélyről indulva is lehet komolyat alkotni. Van tehát kiről példát venni, és egy kis sikerélményhez még csak nem is a Barcelonát kell verni. Persze az utóbbi években megszoktuk, nekünk a katalánoknál sokkal gyengébb ellenfelekkel is meggyűlik a bajunk. Na de majd az idén!...

Ráadásul a BL-sorsoláskor úgy érezhettük, a Fradi az égiek támogatásával kapott ellenfelet, mert az albán bajnokot az UEFA kizárta gyanús meccsek miatt a sorozatból. Azaz úgy festett, ha a sportdöntőbíróság helybenhagyja az eltiltást, a zöld fehéreknek játszania sem kell, bemasíroznak kényelmesen a harmadik körbe.

magyarfoci

A Skenderbeu Korcét kizárták, így aztán minden meglehetősen egyértelműnek látszott. Egészen addig, amíg ki nem derült, az európai szövetség váratlan módon egy másik albán csapatnak adta át a BL-indulás lehetőségét, így a Fradira a Partizani Tirana vár. 

Az egészben az a komikus, hogy a Partizani már pályára lépett idén az Európa Liga selejtezőjében, az első fordulóban gól nélküli döntetlent ért el a Slovan Bratislava ellen. A visszavágót már nem játsszák le, a pozsonyiak továbbjutottak, az albánok a BL-re készülhetnek. 

Hogy abban mi a logika, hogy a Slovan ölébe hullott a továbbjutás lehetősége, nem a Fradiéba, el nem tudom képzelni. Ha pár hónapot késik az ítélettel a sportdöntőbíróság, akkor a Partizani egyből a BL-főtáblára kerül, mondjuk ötödik csapatként egy csoportba? Vagy ez csak a szokásos történet, amiben a magyarok húzzák a rövidebbet? Gyakran szokás emlegetni, hogy a sportdiplomáciában mi gyakran járunk rosszul- noha a valóság az, hogy olyan országokban fontos csak ez, ahol a sport olyan kiemelt és eredményes mint nálunk, máshol nem nagyon kavarna vihart az ilyesmi.

Ám egy szempontból azért jó ez. A Fradi, folytatva a válogatott "munkáját", igazolhatja, hogy nem kell hátszél, képes a pályán igazolni, ott a helye a következő körben. Azt gondolom, ha ezt a beugró albán csapatot sem sikerül búcsúztatni, az óriási szégyen lenne. Arra várni felesleges, hogy majd minden ellenfél kiejti saját magát- a focimeccsek ne a tárgyalóteremben dőljenek el! Ugyan az igazságérzet azt diktálja, jelen helyzetben az UEFA-kavarása meglehetősen furcsa, de ez nem számít.

A Fradi azt a történelmi tettet hajthatja végre, hogy ugyanabban a BL-selejtezőkörben két albán csapatot is elkeseríthet. Hajtsanak hát erre a szép sikerre!

0 Tovább

Így születnek az emlékek

Nehéz szívvel nézte az ember, amikor a negyedik gólt is berúgták a belgák, fájt a kiesés, hiszen hogy a francba ne fájt volna, de mégis örök emlék marad a 2016-os torna.

Kissrác voltam, már értelmezni tudtam mi is az a foci, hogy is kell szurkolni a magyaroknak, és megéltem amikor 10-1-re vertük Salvadort. És persze a csalódást is, amikor kiestünk Belgium ellen... (Mindig ezek a belgák...) És emlékszem 1986-ra is, ahol a 0-6 sokkja örökre rányomta a bélyegét a magyar focira.

A 0-4 nem szép eredmény, mégsincs messze az a világvége hangulat. Nem fogjuk emlegetni Marseille, Irapuato mellett emlegetni Toulouse-t. Mert előtte volt három remek meccsünk, mert ezek a srácok lelkessé tették az egész országot.

Emlékek születtek. A mai 7-8 évesek ugyanúgy emlegethetik egykor, hogy Ronaldo mennyire kiborult, amikor Dzsudzsák megszerezte a harmadik magyar gólt. És mit se számít, hogy Ronaldóék végülis beszenvedték magukat a legjobb nyolc közé úgy, hogy 90 perc alatt a kaput se találták el, míg a mieink a vereség ellenére alaposan megdolgoztatták Courtois-t. 

magyarfoci
(MTI Fotó: Illyés Tibor)

Igen, megérdemeltünk volna legalább egy gólt, de az ilyesmit nem ítélik oda. Mert néha meg olyan meccseket is látunk a kieséses szakaszban, ahol az lenne az igazságos, ha mind a két csapatot hazazavarnák. Jó volt hinni, jó volt reménykedni, és persze nem csak a gyerekek gazdagodtak élményekkel, hanem mi is. 

Mégis, nekem eddig is volt olyasmi, amit emlegethettem. A 10-1, vagy a Videoton UEFA-kupa döntője. Most ez a pár nap is bekerül a szép pillanatok közé. A srácok pedig, akik amióta az eszüket tudják ahhoz szoktak hozzá, hogy igazi tétmeccsen német, brazil, olasz válogatottaknak, klubcsapatoknak kell szurkolni, és szinte nem is tudták elképzelni, milyen magyarokért szívből szurkolni- bevallom, mi, idősebbek is elfelejtettük már időnként. 

Hogy mit hoz a jövő? Én a túlságosan bizakodó, hurráoptimista hangulattal nem foglalkozok, mert egyelőre még tart az EB, még lehetnek komoly meccsek. És ugyan büszke vagyok rá hogy a mieink is ott voltak, de azért meg fogom nézni a döntőt is. Én most még emlékeket gyártok, látni fogom azokat a csapatokat, akikkel pár napja még a mieink csaptak össze. Nekem még bőven hozzátartozik ennek a tornának az élményéhez az, hogy eljátsszak a gondolattal, mi lett volna ha nem a belgákkal akadunk össze, vagy milyen lenne, ha Ronaldóék helyett a magyarok vannak ott, hiszen egyenrangú ellenfelek voltunk a csoportban, meg is előztük őket.

Aztán a labda gurul tovább- de amit megéltünk ebben a pár napban, már soha nem felejtjük el. Köszönöm a fiúknak, a szakma stábnak, és kívánom, még sok-sok szép pillanatot okozzanak nekünk a magyar színekben pályára lépők!

1 Tovább

Ria, Ria, Eufória!

Váratlan, óriási örömet okozó győzelemmel kezdett a magyar válogatott az EB-n, amiben talán csak titkon reménykedtünk. A meccset kielemzik a szakértők- de mit üzen a diadal utáni spontán utcabál?

Nem állítom, hogy nem ekézem a magyar focit. (Meggyőződésem, hogy igen gyakran joggal.) És persze néha próbáltam meglátni a jót is. Önfényező tollforgatók ilyenkor előrángatnak néhány "én megmondtam" idézetet saját maguktól, és esetleg utólag átírnak néhány tévedést, ha módjukban áll. Én most egyiket sem teszem, volt példa erre is, arra is, utóbbira nyilván több. 

Csak egy dolgot idéznék fel: valamikor régebben fejtettem ki, hogy teljesen mindegy, minek mennyi a sportértéke, a foci egyszerűen más súlycsoport. És kész. Ez nem csak sport, ez ÜGY. Akkor is, ha prüszkölünk a drágán épült, üresen tátongó stadionok miatt.

A magyar válogatott komoly tettet végrehajtva kiverekedte a részvételt az Európa-bajnokságon. Most pedig az első csoportmeccsen legyőzte az erősebbnek gondolt osztrákokat (akiket azért még nem említenek a németekkel, olaszokkal egy lapon). És népünnepély lesz a végeredménye.

Senkit nem akarok megbántani, ezért nem akarok konkrét sportágat mondani, de ugyan melyikben elért olimpiai érem után van akkora őrjöngés, mint most, amikor az EB csoportkörében, ahol 24 csapat van, a magyar focisták kiizzadtak egy sikert? Mennyi érmet kell összelapátolni legnagyobb bajnokainknak, hogy elérjék azt a népszerűséget, mint a válogatottban másfél év(!!!) után gólt szerző Szalai Ádám? 

Igen, igazságtalan, de nem baj ez. Nyilván Amerikában is hallanak páran a zajló Copa Americáról meg az európai fociválogatottak tornájáról, de sokkal inkább érdekelheti őket, hogy Curry vagy LeBron James vezeti sikerre csapatát az NBA-ben. Talán még az is jobban lázba hozza a sportrajongók táborát, hogy ki lesz az idei Super Bowl-t megnyerő Denver Broncos kezdő irányítója, pedig az NFL-ben holtszezon van. Fáj valakinek az egyenlőtlenség? Biztosan, de ettől még ez az élet része. Sportban is, másban is.

Nekünk a foci a Riviéra. Más a lépték, szélsőségesebbek a hangulatok- nagyobbakat örülünk, nagyobbakat csalódunk. Az persze jó lenne, ha mindennel együtt megmaradna alapvetően sportnak, örömforrásnak a foci, és egy-egy siker nem írna felül minden józan elemzést. Most persze boldogság van, teljes joggal, és egyáltalán nem biztos, hogy nem okoz még a magyar csapat további meglepetéseket. A névjegyét mindenesetre letette a válogatott. Jó lenne, ha a következő ilyen alkalomra nem kellene bő négy évtizedet várni...

Lám, ez a kis siker is nemzetet összekovácsoló pillanattá vált, eufóriában van az ország túlnyomó része. Jó lenne okosan szeretni a focit, hogy jelentőségével együtt se váljon szent tehénné, ne tapadjanak rá oda nem való dolgok, és mindenkinek őszinte örömet okozzon egy ilyen este. Az sem lenne ám akármekkora eredmény! Most még lehet (sőt, kell!) önfeledtnek lenni, ráérünk észnél lenni egy hónap múlva. Akkor viszont nem fog ártani, bárhogy is alakulnak a dolgok a következő meccseken...

0 Tovább

A messziről jött csapat

Sokak életében a mostani foci EB lesz az első alkalom, hogy a magyar válogatottnak drukkolhat a legjobbak közt. Én már öregebb vagyok, én nosztalgiával gondolhatok azokra az időszakokra, amikor ez nem volt ekkora szenzáció- 78-ban, 82-ben, 86-ban is VB-szereplő volt a magyar csapat. Aztán a folytatást mind ismerjük.

Nem játszom el a hurráoptimistát, éppenséggel ezen a blogon is szoktam a nyelvem köszörülni a hazai focihelyzeten. De most, amikor közeledik a nagy torna, igyekszek visszaváltozni igazi lelkes focidrukkerré. Én még emlékszek rá, milyen érzés az.

Jegyezzük meg, ez nem csak annak a fiatalabb drukkergenerációnak szenzáció, aki maximum Puskás nevét ismeri, meg a mexikói 0-6 miatt kesergő öregek sirámait hallhatta. Vélhetően Európa-szerte felfigyeltek a magyarok váratlan kijutására.

Hogy egy példát mondjak rá, hol is tart ma a magyar foci presztízse: az UEFA-ranglistán hátul kullogó országok csapatai számára jóval korábban indul a nemzetközi kupák selejtezősorozata. A mieink június végén már pályára lépnek, egy hét múlva jön a visszavágó- az EB döntőjét pedig július 10-én rendezik. Tehát miközben az egész világ a nagy tornára figyel, az azeri, kazah, máltai csapatok mellett a magyarok is pályára lépnek. És nincs kizárva, hogy egy magyar klubcsapat előbb esik ki, mint hogy vége lesz az Európa-bajnokságnak!

Na innen szép meglepetést okozni! A görögök is nyertek már EB-t, a Leicester City a Premier Ligát, hát akkor miért ne várnánk csodát a magyar focistáktól? Nos, talán azért, mert láttuk őket a macedón meg hasonszőrű riválisok ellen a klubjaikban. Szóval léteznek csodák, de ekkorák? 

Ez a kérdés, a csattanós választ majd Dzsudzsákék adhatják meg. Bevallom, én is nézem a meccseket majd, szurkolok is, és egy picit reménykedek is. Mint sok más a magyar focin élcelődő ember, nem a foci ellen, hanem a foci jobbítása érdekében mutatok rá a problémákra. Nyilván nem miattam jutott ki a válogatott, de az se segít, ha a csődtömeget ajnározzuk. Van bőven tennivaló, javítanivaló a fociban, de egy pár nap erejéig nyugodtan lehetünk önfeledt drukkerek, akik minden kis sikernek örülünk. 

Kívánom, hogy minél tovább jusson el a magyar csapat! Be szép lenne, ha előbb potyognának ki a magyar klubok, mint a válogatott az EB-n, mert ez azt jelentené el, hogy nagy-nagy sikert érnének el a mieink.

0 Tovább

Tavasszal nem kell bunda

Ugyan már, micsoda feltételezés az, hogy a Felcsútnak leadta a pontokat az MTK! A magyar fociban simán előfordulhat teljesen szabályos bénázás, és hát ne feledjük, a felcsúti akadémisták is feltámadhattak. Már az a néhány, aki bekerülhet a csapatba.

magyarfoci

Mivel itt ebben az országban mindenhol olyan durva összefonódások vannak politika és foci között mint talán sehol a világon, én nem hiszek az összeesküvéselméletekben. Azt sem gondolom, hogy Kádár és Biszku a zöld asztal mellett beszélte volna meg, a Vasas vagy az Újpest nyerjen-e a hétvégén. Szóval nem valószínű, hogy a kormányüléseken az lenne a téma, kinek a tippmixe megy el, ha nem fekszik le valamelyik a államtitkár által támogatott csapat a másodosztály rangadóján, hiszen minden klub mögött van valami fontos ember.

Ha így volna, mindig péntek délután jönne össze a politikai vezetés, telefonon meg bejelentkezhetne az a néhány cimbora, aki a többi csapat élén áll. De hát mi lenne abban a buli, ha júliusban ugyanúgy lehetne tudni, egy év múlva ki lenne a bajnok, mint amennyire ma az tuti, hogy augusztusra már kiesnek a csapatok a nemzetközi kupában. Szóval aligha adják-veszik olcsó kis csalók módjára a meccseket, nem kell itt bunda. Ráadásul okos játékosnak szólni sem kell, pontosan tudja, mikor kell nyerni, és ki az, aki ellen játszva nincs harag, ha lyukat rúg.

Akár izgalmas is lehetne annak a hálózatnak a feltérképezése, amib feltüntenénk a hazai focicsapatok mögötti emberek közötti összefonódásokat. De hát mi szükség van erre? Abból is látszik, hogy milyen szinten kiemelt nálunk a labdarúgás, amikor elsétálunk a kis falvak tövébe épített vadonatúj csodastadionok mellett. Ezekben ráadásul igazi VIP élménye lehet minden kis szurkolónak: mivel fizető néző nincs, ingyen is boldogan beengednek mindenkit, és egy drukkerre egy biztonsági ember jut. 

magyarfoci

Persze ez csak tréfa, nem kell már biztonsági ember a jórészt hangulattalan meccsekre. Családbaráttá vált a Fradi is, abban a nagy csendben jól lehet altatni a kisgyerekeket is. Nem értem én a tárgyalgató ultrákat: komolyan azért harcolnak, hogy fizethessenek ezekért a meccsekért? Onnan kéne kiindulni, mit fizet a klub ha bemennek és szurkolnak...

Mindegy, ezt a pár fordulót már kibírjuk, ilyen jó időben nem kell bunda. Nyugodjon meg mindenki, az fog bennmaradni, akinek kell. És pár hét múlva a kutyát nem fogja érdekelni ez a téma, hiszen nyakunkon az Európa Bajnokság. Ahol mellesleg pont ugyanazok fognak ülni a VIP-páholyban, mint az itthoni varázsstadionokban. Csak nem mennének együtt meccsre, ha előtte összevesztek volna a kormányüléseken, kinek a csapatának kell nyernie! A magyar fociban mindent áthat a harmónia...

2 Tovább

Hirdetés

Sportfoglalkozás

blogavatar

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztorik, klasszikus videók és minden más a sport színes világából. Bekapcsolódni ér, akár olvasóként, akár hozzászólóként. Felmentést az kaphat, aki úgy dönt, ideiglenesen feláll a monitor elől és maga is belevág a rendszeres testmozgásba...

Hirdetés

Hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Táj-kép Táj-kép

Izgalmas, megkapó, elgondolkodtató, lenyűgöző fotók a világ minden sarká...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Utoljára kommentelt bejegyzések