Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vannak azért szép magyar gólok

Én eleget ekézem a hazai "első osztályú" bajnokságot, de ami szép, az szép. A Fradi ellen, az Üllői úton igazán jól sikerült szabadrúgással egyenlített a 89. percben a DVSC Bódi Ádám révén.

Ha jól tudom, idén talán ez volt az első gól amit hazai pályán kapott az FTC, így pedig különösen értékes lehet a gólszerző játékos számára a pontot mentő találat.

0 Tovább

Kis magyar licencparódia

Az elsőosztályú futballbajnokság legnagyobb kérdése eldőlt, és illenék előre tekinteni, készülni a következő idényre. Már zajlik a licenckérelmek elbírálása, és kezd nagyon úgy festeni, hogy nehéz lesz összeverbuválni 16 valóban versenyképes, valóban biztos alapokon nyugvó fociklubot. Azt pedzegetik, értelmesebb lenne a középszerű másodosztályú csapatokkal való felduzzasztás helyett kevesebb csapattal megrendezni a bajnokságot, ami talán így izgalmasabb lenne.

Van azért egy kis probléma. A valóságban nem az a szituáció, hogy van 10 valóban jól működő klub, ami megáll a lábán, hanem ezek száma közelít a nullához. A Győr és a Pápa esete bizonyítja, hogy a "tőkeerős tulajdonosok" egy része is inkább szerencselovag, mint szakember, és ha buknak, Dugovics Tituszként rántják magukkal a klubot is. Az ilyen csapatok tényleg egyik pillanatról a másikra zuhanhatnak össze, ha a tulajdonosról kiderül, csak dumája van, pénze nincs, vagy ha a támogató egyszerűen beleun a fociba meg az egy-kétezer összeverődő nézőtől kapott szidalmakba.

És a többiek, a "gazdag" klubok? Megint lehetne példát említeni, hogy milyen politikai összefonódások vannak bizonyos támogatói kör felbukkanása mögött- meglehet, egy országgyűlési választás azonnali csődöt hozna el a "vagyonos" csapatoknál, amik az ilyen-olyan szponzorok által betolt lóvé nélkül brutálisan veszteségesek lennének. Életképtelenek lennének egy tisztán gazdasági versenyben. Olyanra gondolok, amikor a csapatnak van szurkolótábora és ebből származó bevétele, amikor a meccsek közvetítési joga valós értéken kel el, amikor a kinevelt tehetséges játékosok eladásából jönnek az euromilliók, amikor egy reklámozó azért hirdet, mert a csapat neve jól cseng, megéri neki a mezen szerepelni, amikor a sikeres nemzetközi szereplés biztos anyagi bevételt jelent.

Ha egy-kettő hiányozna a fentiek közül, azt lehetne mondani, dolgozni kell, és meglesz a hiányzó pillér is. Ám tegyük a szívünket a kezünkre: létezik egyetlen olyan klub, ahol mindez működik? A Fradinak még csak-csak van nézője (bár teltházas meccseket ritkán játszanak a vadonatúj stadionban), de elég ritkán visznek tőlük játékost sztárcsapatba, a presztízst pedig hagyjuk, ami miatt megérné velük reklámozni bármit. Az összes csapatra jellemző, hogy önerőből nem tudnának fejleszteni, stadiont építeni, az új arénákat mind közpénzből húzzák fel.

Szóval ezeknek a csapatoknak a háttere éppen olyan bizonytalan, mint a kicsiké. Az egész licenceljárás önmaga paródiája, mert ha a számokat, a klubok működését lecsupaszítva látnánk, akkor bizony mindenütt repkednének a mínuszok. Nem érdemelne itt egyetlen klub se helyet az élvonalban, na de ha csak másodosztályúak lennének a legjobbak is, akkor az lenne legmagasabb szint, nem? Dehogynem! Akkor miért ne neveznénk NB1-nek?...

Nyomát se látom annak a sok pozitív változásnak, amiről úgy szeretnek beszélni az MLSZ-ben. Azt el kell ismerni, bravúrosan értenek a tények kozmetikázásához: a szurkolói kártyával most már olcsóbban lehet tankolni bizonyos benzinkutakon. Megéri tehát kiváltani ezt a kártyát annak is, aki nem tudja, a Fradit eszik-e vagy isszák, de szívesen spórolna egy kicsit. És év végén jöhet a diadalmas bejelentés, hány százalékkal emelkedett a szurkolói kártyával rendelkezők száma! Az, hogy ezek közül töredék jár meccsekre, eddig sem zavarta a szövetségben ülőket. A tévéközvetítések oly megbízhatatlanok, hát ki tudná összeadogatni hirtelen, hány üres szék van a szép új stadionokban? Nekik higgyünk, ne a szemünknek: minden a legnagyobb rendben van, a fejlődés megállíthatatlan. 

Annyiban igazuk lehet, hogy én is látok bizonyos feltartóztathatatlan változásokat. Nem pont olyan tendenciákra gondolok persze, mint ők... A zsonglőrködés a bajnokság feltöltésével ismét választ adhat pár olyan kérdésre, ami érdekelheti a magyar foci kedvelőit: vajon mennyire veszi komolyan a saját szabályait a szövetség? Vajon ki lesz a következő elbukó a sorban, ahol egyik pillanatról a másikra összedől a kártyavár? Lehet 10, 16, 20 klub a bajnokságban, ez alapvetően nem számít. Pontosabban szólva elsősorban nem ez számít.

Mert a Győr hiába kapott tavaly licencet, a klub mögött álló vállalkozásban a gazdasági folyamatok semmivel nem voltak jobbak az ideinél. Pont ugyanúgy veszteséget termeltek akkor is mint most. Csak épp a tulajdonos azt ígérte, majd betolja a hiányzó lóvét. És kész. Aztán ha mégsem, nem egyszerűen megrendül a csapat, hanem ki tudja hanyadik osztályig zuhan. 

Tudom jól, nem csak Magyarországon vannak nagy fejreállások, más, rangosabb bajnokságokban is mennek csődbe nagymúltú csapatok. De nálunk gyakorlatilag az egész profi foci légvárakra épül. És amíg mindig reménykedhetnek valami mentőövben, igazán nem is éri meg felelősen gondolkodni, felelősen tervezni. Ezért tartunk ott, ahol, és amíg ezt a szőnyeg alá söpörjük, és a benzinvásárlásra jó szurkolói kártyát lobogtatjuk az őszinte tényfeltárás helyett, nem is fogunk innen elmozdulni.

0 Tovább

Bajnok a Videoton

A magyar focibajnokság egyik égető kérdésére választ kaptunk a hétvégén: a Videoton nyert, a Fradi viszont nem, így pár fordulóval a vége előtt a fehérváriak behozhatatlan előnyre tettek szert.

A Vidi csapatánál bizonyára nagy az öröm, mint ahogy a drukkerek is ünnepelhetik a klub fennállásának második aranyérmét. Fölényesen, magabiztosan meneteltek egész évben, egyetlen vereséget szenvedtek el egész évben, tehát nem kétséges, jogosan szerezték meg az aranyat.

Az egy másik kérdés, hogy a fehérváriak népszerűsége a többi szurkolótábor körében nem szárnyal az egekben. Nagyjából annyira szimpatizálnak velük, mint a szomszédos felcsúti klubbal- az okokat nem kell részletezni, legyen elég annyi, hogy az ilyen pénzben dúskáló csapatokat ritkán szeretik. Lehet ezt tagadni, elkenni, ettől még tény, a futtatott klubokat nem tartották sokra se régen, se most.

Az ultrák jelentős része már egyébként is bojkottálja a meccseket, a kisszámú meccsre járó pedig nem túl hangos. Így aztán igazán nincs hangulat a stadionokban, úgy koronáztak bajnokot az NB1-ben, hogy annak alig van visszhangja. A sportolók számára a siker természetesen így is értékes, de a magyar foci népszerűsége ettől még beárazza egy arany értékét. Mind tudjuk, az majd a nyáron induló nemzetközi kupasorozatokban dől el, mit is ér a nagy fölénnyel megnyert bajnoki cím. Sajnos vannak tippjeim, meddig jutnak a magyar csapatok...

Ez az idény számomra is úgy múlt el, hogy csak időnként követtem a meccseket, és amikor valami más, izgalmasabbnak tűnő sportesemény ment párhuzamosan, a magyar focira átkapcsolni eszembe sem jutott. Beleolvastam az MLSZ öndicsőítő nyilatkozataiba, és láttam, milyen folyamatok zajlanak a magyar fociban, a magyar sportban, és úgy voltam vele, nekem ehhez már nem sok közöm van. Nem tudok lelkesedni a jelenlegi helyzetért. Szóval épp gratulálhatok is a fehérváriak bajnokságához, de ettől még különösebben nem érdekel.

Hogy valójában hol tartunk, augusztusra, a nemzetközi kupák első selejezőfordulói után úgyis látni fogjuk mindannyian. Addig lehet verni mindenkinek a mellét, de eljön majd az igazság pillanata. Na, majd akkor beszéljünk arról, hol tart a Videoton és az MLSZ!

0 Tovább

Miért beteg a magyar futball?

Hol vagy, Végh Antal? Ma is megírhatná a remek író egy, a focink aktuális helyzetét bemutató könyvet, és még a címen sem kellene változtatnia. Persze biztos van, aki szerint örömködni kellene, mert Felcsúton valami kis utánpótlástornán fociztak egy keveset, és a Honvéd nyert, de szerintem volt fontosabb téma a hétvégén.

Lássuk az újabb öt évre MLSZ-elnökké választott Csányi Sándor nyilatkozataiból származó részleteket, és mellé egy-két mondat aktuális hírekből- kommentár nélkül.

"Csányi szintén sikernek nevezte a szurkolói kártya bevezetését"

Negatív nézettségi rekord az NB1 22. fordulójában: "A mérkőzéseket átlagosan 1773-an szurkoló látta. Egyetlen tavaszi fordulóban sem voltak még ilyen kevesen, de az egész szezont nézve is a második legkevésbé nézett forduló volt."

"A tao-pénzeket illetően arról számolt be, hogy tavaly rekordot jelentő 31,2 milliárd forint áramlott a labdarúgásba, ebből 8,5 milliárdot az MLSZ használt fel."

"A Felsőtárkány (például) egy éve betiltott ál-bróker céget hirdet, 2011 óta százmilliókat kapott sportfejlesztésre, négy kiemelt utánpótlás csapata meg idén 76 meccsen 845 gólt. A főszponzor előzetesben, a futballklub máig egy piramisjáték nevét viseli, a százmilliós pályaberuházás keretében, 2013-ban épített vadiúj öltözőt pedig egy évre rá 32 millióból kellett kibővíteni, hogy legyen hely az srácoknak, akik idén 4 meccs híján az összes bajnokit elvesztették, átlagban 10 góllal."

"Az elmúlt öt év egyik legnagyobb eredményeként azt említette, hogy a nyilvántartott játékosok száma 125 ezerről 215 ezerre, a csapatok száma pedig 7 ezerről 11 ezerre nőtt."

"Minden idők valószínűleg legrosszabb csapata, a 2013-2014-es Jászdózsa U17 tavaly 21 meccset játszott le a II. o. Közép Kelet csoportjában, mielőtt visszalépett volna. Eredmény: nulla pont, 4 rúgott és 387 kapott gól. Az annyi, mint -18,2-es gólkülönbség meccsenként. Háromszor úszták meg 10 gól alatt, 10-szer viszont húsz alatt sem sikerült, beleértve egy 35-0-ás zakót a Grund FC ellen, nyolc emberrel. Vagy a Csákvári TK U14-es csapata a II. o. Közép-Nyugati csoportjában (szintén tavaly) 28 meccs, 1 pont, 7 rúgott és 473 kapott gól.... Hajdúböszörmény U17 II. o. Észak-Kelet: papíron nyertek egy meccset (az Egert kizárták) amúgy csak zakó (27 db.) és 13-351-es gólarány. A Tiszaújváros ellen például 30-0-ra kaptak ki, ami egész derekas ahhoz képest, hogy hét (!) játékossal álltak ki a meccsre. Így különösen indokoltnak tetszik a 92 millióból épített öltözőkomplexum az elméleti képzést segítő tanteremmel."

Forrás: Origo, SportGéza, Futballsznob blog

A futballsznob.blog.hu cíkkét különösen ajánlom, megdöbbentő kor(kór?)kép, fontosabb dolgokat szűrhetünk le belőle, mint félszáz Csányi-interjúból. Persze majd jön valaki és jól megcáfolja, de az MLSZ vezetőség kommentárjait én már rég osztom tízzel...

0 Tovább

Dőlnek a dominók

A magyar foci csak annyi, amennyi, és ennek ismét érzékelhetjük a jeleit.

A Quaestor bedőlése megingatta a győri klubot, de más már áldozatul is esett a csődnek. Az nb1.hu futballportált én magam is sokszor olvastam, meglehetősen bőségesen szolgáltatták a hazai és nemzetközi híreket. Mivel a mi kis focinkról komolyan egyre ritkábban lehet informálódni, inkább csak a Trollfocin van igazi pörgés, az nb1.hu hiányt pótolt.

Persze hogy mennyi embernek hiányzott az, hogy tájékozódjon arról, kit igazol a holtidényben a Pápa, és mi újság a másodosztály középcsapatainál, nagy kérdés. A Quaestor által finanszírozott oldalnak ugyanis egy tegnapi hír szerint vége, nem tud tovább működni. Ha ez igaz és nem áprilisi tréfa (bár ma frissült az oldal), az újabb példa lenne arra, hogy hiába emlegetünk "profizmust", valójában a magyar foci semmilyen szinten nem valódi üzlet. 

Az ETO kapcsán pedig már repkednek a vad ötletek, hogy lehet megmenteni a csapatot. Borkai Zsolt polgármester a súlyosan veszteséges céget persze hagyná a fenébe, és egy kispályás futsalcsapat licencének felhasználásával(!!!!) mentené a profi klubot (az Origo híre szerint). Az ember legyinthetne, ez hülyeség, ilyen nem létezhet, ám közben idézzük fel, hogy lehetett idény közben a semmiből átmenteni tavaly az Újpest játékjogát egy új kft-be. Akkor megírtuk páran, ha ilyeneket meg lehet csinálni a magyar futballban, lesznek még cifrább húzások is. És tessék, gurul tovább a lavina. 

Hogy lesznek-e áldozatok? Naná, azok, akik a veszteséges cégen hiába keresik majd a pénzüket. Például esetleg az adóhivatal, tehát köztartozások válnak behajthatatlanná, miközben a győri zöld-fehérek továbbra is vitézkednek a bajnokságban. Úgy teszünk, mintha ezekkel a leírt tartozásokkal többé nem is kellene foglalkozni, pedig azok nagyon is létező pénzek, valahol valakinek a zsebében landoltak.

Ám nálunk persze nincsen semmi baj, ismét Csányi Sándor lett az MLSZ elnöke, aki büszkén és boldogan mesélt az elért hihetetlen eredményekről. Na meg arról, hogy apró gondot okozhat pár csapat csődje, talán nem is kell 16 csapat az első osztályba. Egy éve még a 18 is szóbakerült, hadd emelkedjen a színvonal szerte az országban, most meg már a 16 is sok. Így változnak a dolgok a mi kis focinkban.

Persze azért pénz, az van. A valahol, valakinél lecsapódó pénzek nagyságrendjéről annyit, hogy szintén Csányi elmondása szerint tavaly 31,2 milliárd forint érkezett csak a társasági adóból. Leeshet az állunk, mert ezen felül azért bőven mozogtak támogatások, szponzori pénzek- és ennyi pénzzel sikerült elérni azt, hogy a válogatottunk a csoportjában küzd a harmadik helyért, a klubcsapataink nemzetközi szinten észrevétlenek, itthon meg alig akad néző.

Ja persze, az igazolt játékosok száma az egekben, ettől szétvethet mindannyiunkat a büszkeség.

Persze ez nem vigasztalja a magyar foci megmaradt kevés szurkolóját, akik vergődő csapatokról, tüntető ultrákról, csődről, az ifisták kudarcairól olvashatnának, ha nem mennének esetleg tönkre az ezzel foglalkozó honlapok is. Meglátjuk, mi lesz az nb1.hu sorsa, de akár marad, akár megszűnik, a tendenciák nem túl biztatóak. Sebaj, újabb öt éven kormányozhatja jó irányba a magyar foci szekerét az újból bizalmat kapott MLSZ vezetés. További jó munkát, sok-sok bizakodó hangvételű közleményt várok tőlük, mert elsősorban ebben erősek...

Aki pedig a magyar labdarúgás mindennapjainak szaftosabb történéseire kíváncsi, olvassa nyugodtan tovább a Trollfocit, ahol a sorok között többet tudhat meg, mint egy tucat szövetségi közleményből.

0 Tovább

Hirdetés

Sportfoglalkozás

blogavatar

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztorik, klasszikus videók és minden más a sport színes világából. Bekapcsolódni ér, akár olvasóként, akár hozzászólóként. Felmentést az kaphat, aki úgy dönt, ideiglenesen feláll a monitor elől és maga is belevág a rendszeres testmozgásba...

Hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />