Leszámolás Felcsúton

Kirúgták Bognárékat a bukdácsoló "akadémistáktól", mi lesz így a pénzzel kitömött csapattal?

Igazság szerint sejthető volt, hogy Felcsúton el fog fogyni a türelem. Az akadémiára és a jelenleg másodosztályú csapatra rettentő sokat költenek, minden látható eredmény nélkül. Alig kerülnek elő ügyes utánpótláskorú focisták, a nagycsapat teljesítménye is középszerű.

Már eleve furcsa volt az, amikor a felcsútiak váratlanul pont a megfelelő ütemben önállósodtak, így az MLSZ szabályozását kikerülve lehetővé vált az elvileg utánpótlásnevelő műhelynek számító klub feljutása az első osztályba. Ez be is következett- nem annyira azért, mert annyira ügyesek voltak a fiataljaik, hanem azért, mert a rájuk öntött pénzből összevásároltak egy csapatnyi kipróbált veterán vándormadarat, ami elég volt a feljutáshoz, majd az első osztály középmezőnyéhez. 

magyarfoci

Tavalyra viszont elfogyott a zsoldosokkal tömött csapat szerencséje, szépen kipottyantak a másodosztályba, így a focira vágyó felcsúti futballrajongó a szép új stadionban nem a Fradit vagy a Diósgyőrt láthatták vendégeskedni, hanem a Ceglédet meg a Mosonmagyaróvárt. Ez azért elég égő volt, sokáig totóztak rajta, egy váratlan létszámemeléssel nem tartják-e benn a fantomakadémistákat- de ezt azért még a magyar fociban sem merték meglépni.

Mindenesetre pénz ettől még van rengeteg, mert persze olyan rettentően fontos futballbázisról van szó, hogy a valamiért Felcsút-rajongó nagyvállalatok így is tolják a lóvét. Csak éppen a Bognár György és Szíjjártó István vezette szakmai stábnak az egykori válogatottakkal tűzdelt kerettel sem sikerül fölényesen vezetni a másodosztály tabelláját: nem nagy dicsőség a Balmazújváros és a Soroksár hátát nézni.

Bognáréknak tehát mennie kell. Bognár egyébként igazi megmondóember, de meg kell jegyezni, hogy néha állításain röhög mindenki. Ő közölte például, hogy Dárdai Pál, a válogatott élén és a Herthával is bizonyító fiatal edző kinevezése szövetségi kapitánynak a magyar edzői szakma arculcsapása- jól sikerült pofon volt, az EB lett a csattanója. Bogná jelentette ki azt is, hogy a debreceni Adamo Coulibaly-nál ügyetlenebb légiós még nem látott. Igen, arról a francia srácról van szó, aki aztán magyar gólkirály is lett- ügyesen törte a labdát biztosan. Vagy csak szerencséje volt. Majd Bognár megmondja...

Mellékszál: egy tévéműsorban egymás mellett ültek, és Coulibaly-nak elmondták, hogy nyilatkozott régebben róla a magyar edzőzseni. Elsőre úgy tűnt, Bognár a szokásosnál is kisebbre húzza magát össze a 190 centi magas, kisportolt fekete srác reakcióját várva, aki roppant udvariasan, elegánsan annyit válaszolt, hogy minden kritikára oda kell figyelni, mindenből lehet tanulni. Hirtelen elgondolkodott az ember, ki a civilizáltabb: az egykor amatőr szinten focizó, mellette targoncásként melózó Coulibaly, vagy az egész életét a magyar fociban töltő Bognár.

Szóval én azt hiszem, hogy Bognárért kevesen hullajtanak könnyeket. Talán csak azok az edzői kollégái, akik azonosulnak sommás véleményével. A felcsútiak szép számú ellendrukkere (nem is tudom, mikor volt utoljára a magyar fociban ilyen jelentéktelen, mégis közutálatnak örvendő csapat) mindenesetre kéjesen vigyorog, az eredményeket látva. Lesz nagy röhögés, ha nem sikerül a visszajutás az első osztályba. Az mindenesetre nem jó jel, ha beindul a kapkodás, cserélgetik a szakmai stáb tagjait. Pedig a titok marha egyszerű: jó, a csapatért élő-haló fiatalokat kéne nevelni, mert ebben a nyavalyás magyar fociban elég lelkesedni ahhoz, hogy valaki jó középcsapatot csináljon. De szemmel láthatóan pénzzel nem lehet szívet venni...

0 Tovább

Elbukók és felemelkedők

Az NFL szezon első négy hetének meglepetéseit igyekszem számba venni.

Meglepetések, amiknek nem kellene meglepetésnek lennie

A Denver Broncos 4-0, a New England Patriots 3-1 mérleggel áll. Ebben elvileg nincs semmi extra információ, hiszen az AFC két erős csapatáról van szó, ők játszották tavaly az AFC döntőt és a Denver a Super Bowl-t is megnyerte. Miért érdekes akkor a jó szezonkezdés? Nos, a Broncosból visszavonult a legendás Peyton Manning, és helyettese, Brock Osweiler a pénzt és a Houston Texanst választotta. A hetedik körben draftolt Trevor Siemian lett az irányító, és a csak látszólag meggyengült, valójában bikaerős védelem segítségével egyre magabiztosabban játszik. Négy győzelem pedig soha nem véletlen...

amerikaifoci

A Patriots másfél évtizede élcsapat, a 3-1 alapelvárás lett volna velük szemben- ha az első négy meccsről nincs eltiltva Tom Brady. Ám a Deflategate miatti eltiltást most töltötte a csapat legnagyobb sztárja, és mindenki csak tippelte, mit tud a csereirányító, Jimmy Garoppolo. Nos, ő remekül helytáll, egészen másfél meccsen át, amikor megsérült, és a beugró újonc, Jacoby Brissett kapta meg a lehetőséget. Ilyen körülmények között a három győzelem szép eredmény, az utolsó, hazai pályán 16-0 arányban elvesztett meccsen sem kell bánkódni, hiszen végre újból Brady kezében a labda. És ellenfelük az eddig vergődő, négyszer is vesztő Cleveland lesz, ideális helyszín ahhoz hogy formába lendüljön.

A legnagyobb negatív meglepetések

Ha már a két tavalyi AFC-döntősről beszélünk, említsük meg az NFC döntősöket is. Az Arizona Cardinalstól azt várták, idén még erősebb lesz mint tavaly, és egyértelműen esélyesek a Super Bowl-ra, a Carolina Panthers esetében pedig azt várták, a tavalyi nagydöntős vereség után dacból is végigverik a világot.

Nos, most mind a két csapat 1-3 mérleggel áll, ami nem sok jót ígér. A Cardinals irányítója a héten nem is játszhat sérülés miatt, és a Panthersben Cam Newton is agyrázkódással küszködik. Valami félresiklott mind a két csapatnál, lépéshátrányba kerültek, és ugyan az idény negyedénél még nem illik temetni egy csapatot, az NFC-ben jól rajtoló riválisokat tekintve legalábbis nem lesz sétagalopp a továbbjutás a rájátszásba. 

amerikaifoci

Tulajdonképpen nem is igazán eldönthető, melyik a nagyobb meglepetés. A Bruce Arians által edzett Cardinals tud támadni is, védekezni is, most mégis bukdácsolnak. A Panthers tavaly az alapszakaszban 16 meccsből egyet vesztett el, most négyből hármat. Erre azért kevesen számítottak.

Átmenetileg vége az irányítómítosznak?

A csapatépítésnél szinte mindig az irányítók szerepét emelik ki, hiszen ők számítanak a csapat agyának. Ám már a Broncos és a Patriots is bizonyította, jó tervvel, csapatmunkával kevésbé neves játékosokkal is lehet sikeres egy gárda, míg a Panthers és a Cardinals sztárirányítókkal is bukdácsol. És nem teszi ki az ablakba az eddigi 1-3 mérleget az Indianapolis Coltsban játszó Andrew Luck, a New Orleans Saints irányítója, Drew Brees, vagy a San Diego Chargersben dobáló Philip Rivers. A New York Jets komoly pénzért visszahozott irányítója, Ryan Fitzpatrick az utóbbi meccseken labdaeladásaival tűnt ki. Szóval lehetne példát találni bőven, amikor komoly sztárok ide vagy oda, a csapat egésze nincs jól összerakva.

A szezon igazi meglepetései azok a csapatok, ahol tényleg úgy festett, vége a világnak. A Dallas Cowboys sztárja, Tony Romo megsérült (megint, sokadjára), helyettese pedig az újonc Dak Prescott lett. A mérlegük 3-1, és csak azért nem állnak jobban, mert a veterán irányítókat elcserélő Philadelphia Eagles az első körben kiválaszott Carson Wentz vezetésével megtáltosodott, már három győzelemnél tart vereség nélkül. Mögöttük a csoportban? Eli Manning és Odell Beckham a New York Giants-el illetve Kirk Cousins a Washington Redskins-szel 2-2 mérleggel, ami nem elfogadhatatlan éppen, de azért kicsit másra számítottak az elemzők.

amerikaifoci

Szintén a különös irányítóhelyzet miatt lett érdekes a Los Angelesbe idén visszaköltöző Rams. Elhozták a draft első választottját, ám Jared Goff kispadozik. A helyén a nem túl sokra tartott Case Keenum kapott lehetőséget, és az elkeserítően gyenge első meccs után sorozatban hármat is nyertek. A NFC West csoport igen erős, hiszen itt van a Seattle Seahawks és az Arizona Cardinals is, de a jó indulás legalábbis biztató.

Amivel végképp senki nem számolt, az a Minnesota Vikings négy győzelmes indulása. Még a szezon előtt megsérült az első számú irányító, Teddy Bridgewater. Aztán a szezon elején kidőlt a futójátékosok egyik legjobbika, Adrian Peterson. Irányítónak elhozták a sérülékeny, igazán nagyot sehol nem mutató Sam Bradfordot, összeraktak egy brutálisan erős védelmet, és a támadásban a szükséges minimumot összehozó csapat most ott van az NFC élmezőnyében. 

Természetesen ma még senki meg nem mondja, ki nevet a végén. Viszont jelzésértékű, hogy e pillanatban a jó védelmek, a jó csapatmunka szerepe erősödik, hiszen egy rakás csapat beugró, újonc, névtelen vagy leírt irányítókkal is remek eredményt mutat fel, míg a fizetési sapkából nagy részt kiharapó sztárokkal felállók egy része erősen bukdácsol. Természetesen a jó játékosokat meg kell fizetni, de nagy kérdés, a fizetési sapka miatt ki bírja el azt, ha a keret ötödét egyetlen ember viszi el? Szóval lehet, hogy a jövő nem feltétlenül a gigaszerződéseké, amik évekre gúzsba kötnek egy csapatot. Ráadásul a valóban csúcsra törő, sportsikerre vágyó játékosok egy része is megfontolhatja, hogy inkább a bankszámla egyenlege növekedjen vagy a győzelmek száma...

0 Tovább

A magyar betoncsoda

Az MTK új stadionja olyan lett mint egy felcicomázott betonteknő, és aki látja, képtelen elhinni, ez nem vicc, hanem a valóság.

A stadionépítésnek komoly tudománya van. Most nem csak az építészeti, statikai kérdésekről beszélek, hiszen az nyilvánvaló mindenki számára. Inkább az olyasmikre célzok, mint a finanszírozás és finanszírozhatóság- egy jó stadion esetében egyértelmű, milyen célt szolgál, mibe kerül és miért éri meg.

Egy szegényebb, kisebb nézőszámmal bíró klub esetében nyilvánvalóan próbálnak akkora létesítményt felhúzni, amekkorát még megtöltenek a nézők. Aztán van olyan, hogy két klub inkább közösen épít fel egy új arénát, máshol meg fel sem merül, hogy összeköltözzenek. Előbbire példa például a New York Giants és a New York Jets közös otthona az amerikaifociban, utóbbira meg kézenfekvő példa a két nagy skót klub Glasgow-ban, vagy a Manchesterben levő két sztárgárda.

Nálunk viszont a klubok nem saját zsebből építkeznek, szóval az álmodozásnak semmi nem szab határt, ha fel kell húzni egy kis ékszerdobozt a klubvilágranglista 378. vagy 1231. helyén levő kedvenceknek. Egymástól egy-két megállóra levő csapatok mind megkapják a szép új otthonaikat, és mit sem számít, hogy soha az életben nem térülnek meg a beruházások.

Külföldön nagyon kreatívnak kell lenni a tervezőnek, hogy minél többen férjenek be úgy a stadionba, miközben minden nézőnek kényelmes, jó hely jut akár a felső karéjban is, ahonnan mindent lát. A jegybevétel nagyon fontos, ezért minden egyes ember számít. 

Nálunk már most látszik, hogy a stadionfejlesztésekkel messze túllőtték a várható nézőszámot. Naná, nagyot kell álmodni, és jobb, ha többen férnek be, amennyiben esetleg hihetlen módon felfut a magyar foci és mindenki meccsre akar járni. A stadiont végülis nem lehet úgy bővítgetni mint a tyúkketrecet, fektessünk be a jövőbe! És azt kell mondjam, bármennyire nincsenek kihasználva, a Fradi vagy a Debrecen új stadionja jól néz ki, nemzetközi összevetésben is megállják a helyüket- kivéve a harmad-negyedház miatti lapos hangulatot.

Viszont most már a második olyan stadiont láthatjuk, aminél mintha pont abba fektettek volna nagy energiákat, hogy minél kevesebb néző férjen be. A felcsúti stadionban is csak mutatóban vannak helyek a kapuk mögött, de ami az MTK új stadionjában épült, az egészen elképesztő. Igaza lett a klubelnöknek: ilyen a világon nincs.

Tőlem az magyarázkodhat aki akar. Aki nem hülye, az egy otromba betonfalat lát pár méterrel a kapu mögött és slussz. Iszonyatosan gáz az egész, szégyen, hogy erre milliárdok mentek el. Tudom, hogy a pénz sok sebet begyógyít, de elképzelem, ahogy a tervező most "büszkélkedik" a megvalósult stadionnal (aminek első látványtervében még volt lelátó a kapuk mögött...), amit konkrétan mindenki utál. Az egész stadionfejlesztés zsákutcája, a hibás tervezés örök emlékműve lesz ez a betonteknő. Hogy balesetveszélyes-e, az már szinte teljesen mindegy- borzalmas látványt nyújt az egész.

Én egyébként már csak egy dologra vagyok kíváncsi: a beton mögött nem kapott-e mégis helyt olyan "szurkolótábor", ami mindig sportszerű, sose lankad és persze tökéletesen úgy viselkedik a klubvezetés elvárja? Igen, nagy hangfalakra gondolok, amikből jöhet az egyébként MTK-pályákon nem jellemző hangos szurkolás. Ebben az esetben még jó is lehet, hogy a vacak székek nem foglalják a helyet.

Igazság szerint csapat se kéne, minden hétvégére össze lehetne szedni egy csapat épp szerződés nélküli focistát, hogy bújjanak kék-fehér mezbe, és játsszák el, ők az MTK. Persze nem kilencven percig, elég 4-5, amiből meg lehet vágni valamit a gólösszefoglalóba. És így már érthető, hogy a vadiúj stadion jegyárait se nagyon igyekeznek közhírelni: nem nagyon várnak oda nézőt, a bevétel inkább jelképes, akkor meg minek? 

Önmagukért épülnek a stadionok, ami igazi világszám. Lehet, hogy ennek tényleg a csodájára fognak járni, de attól tartok, a világ rossz feléről...

0 Tovább

Dzsudzsák és az Ezeregyéjszaka

A magyar válogatott kapitánya arab földre szerződött szép pénzért, és máris megindult a locsogás. Kimaradhatok belőle? Naná, hogy nem!

Szerintem először is azt kell leszögezni, akár én okoskodok, akár más, ez Dzsudzsák élete, karrierje, neki kell döntenie, csakis ő lát át mindent, ő tudhatja, milyen megkeresések voltak (vagy nem voltak), mennyi pénzről beszélünk és így tovább. Az átlagember sem boldog tőle, ha vadidegenek beleszólnak, miért az a szakmája, miért olyan színűre festi a falat vagy hogy neveli a gyerekét. Egyébként is, mondhat mindenki amit akar, majd eldöntjük magunknak mi legyen- ezt tette ő is.

magyarfoci

Amikor arról beszélünk, Dzsudzsák a pénzt választotta, azért nem árt tisztában lenni azzal, hogy nem tudjuk, volt-e más választása. Nagyon könnyű úgy igent mondani egy zsíros szerződésre, hogy alternatíva nem akad helyette. Ráadásul 29 éves, mit mondjunk hozzá képest a nála is fiatalabban arabokhoz szerződött, szintén válogatott Németh Krisztiánra, a magyar foci nagy vándormadarára? A helyzet az, hogy az Anzsi Mahacskala és a Bursaspor után nem akkora visszalépés egy arab bajnokság.

Tisztában kell lenni vele, hogy a legjobb európai bajnokságok csapatai nem egy 29 éves magyar játékosra kapják fel a fejüket, aki nem elég, hogy a fent említett csapatokba szerződött el, de még ráadásul az orosz illetve török bajnokságban sem alkotott maradandót. Az, hogy a válogatottban voltak jobb meccsei, szép dolog, de utoljára talán a PSV-ben volt hasznos, meghatározó ember Dzsudzsák. Az meg nem tegnap volt.

Ha már azt firtatjuk, a karrierje miért áll úgy, ahogy áll, akkor inkább az lenne megkérdőjelezhető, miért a mahacskalai csapatot választotta a holland bajnokság után 2011-ben, amikor fiatalabb is volt, talán mások is érdeklődtek utána. Kitűnő korban volt, sikerekkel a háta mögött, akkor lehetett volna szintet lépni. Most már nagy-nagy illúzió azt hinni, hogy a Liverpool és a Bayern megfigyelői egymásnak adták volna a kilincset a Bursaspor meccsein...

magyarfoci

És az csak illúzió, amikor azért értetlenkedik valaki, hogy a viszonylag jól sikerült EB után miért nem kapkodnak a magyar focisták után. Lovrencsics hazatért a Fradiba, a többiek közül se került senki sztárcsapatokhoz, Nagy Ádám előtt áll talán a legszebb feladat Bolognában- de ne feledjük el, a töredékét fizették érte, mint mondjuk a fiatalabb Renato Sanchesért. Tudomásul kell venni, hogy a "magyar focista" szókapcsolat nem felfele, hanem lefele srófolja a játékosok értékét. Mert egy-két elfogadható válogatott meccsen túl a magyarokból kevés helyen lett csapataik húzóembere.

Most képzeljük el, ha valaki a mieink meccsei után azt mondta, csak van valami ezekben a magyarokban, nézzük már meg őket még tétmeccseken! Mondjuk a nemzetközi kupában a Debrecent egy fehérorosz csapat ellen, vagy a Fradit a Bajnokok Ligája selejtezőjébe beugrott albán Partizani ellen. Ugye nem kell magyarázzam, az ottani teljesítmények után mennyi esély volt a válogatott hőseinek egy jó külföldi szerződésre? 

Dzsudzsákért tehát nyilván nem futott be rengeteg sztárcsapat ajánlata sok pénzzel, ő egy már nem annyira fiatal, mostanában klubcsapataiban nem kiugró teljesítményt nyújtó játékos, akihez hasonlóból bőven szaladgál a pályákon. És ezzel nem bántani akarom, ezt az ítéletet nem mondtam ki, hanem a piac- ha nem így lenne, nem az emírségekbe menne. Ez csak részben az ő hibája, részben a magyar futball megítélése az okolható érte. Viszont ha már így alakult, akkor nyilván meg akarja alapozni a jövőjét, hiszen ki tudja, mennyi ideig hajlandóak bárhová is szép fizetéssel csábítani. A focipályán már nincs olyan sok éve, most kell jól keresnie. És slussz. Ebből a szempontból tökéletes a döntés.

Az meg csak bohóckodás, amikor azon töprengünk, mi lett volna ha... Nincs "ha". Ami volt, elmúlt, és most pedig talán csak ez volt az egyetlen értelmes, valamilyen szempontból jó ajánlat. Ami erősen leegyszerűsíti a választást...

1 Tovább

Vissza a Start mezőre

Augusztus 4-re kipörögtek a magyar csapatok az európai kupákból, a nézőszám a bajnokságban nevetségesen alacsony, az EB-vitézkedés pedig már túl messze van ahhoz, hogy bele lehessen kapaszkodni. Hogyan tovább, magyar foci?

Azt kell látni, sokak állításával ellentétben, a válogatott jó szereplése volt a magányos kivétel, a többi ment tovább a szokásos kerékvágásban. Az utánpótlás középszerű, klubcsapataink sehol nincsenek nemzetközi szinten és igenis közöny veszi körül a hazai bajnokságot. Sajnos arra sincs garancia, hogy a válogatott most már mindig ott lesz a nagy tornákon... Szó nincs általános felívelésről, mindenhol megmutatkozó jó tendenciákról.

Én elég sokat szoktam keseregni vagy morogni, ha magyar foci kerül szóba, de általában hozzá is teszem, a megoldást nem tudom. Azt gondolom, a jelenlegi MLSZ vezetés időszaka alatt kudarcot kudarcra halmoznak a mieink, egyedül a nagyválogatottnak jött össze szép eredmény. Most már tényleg ott tartunk, hogy bárki ötletelhet- akár én is.

Egyrészt azt gondolom, óriási baklövés volt ennyi pénzt fordítani stadionépítésekre. Nincs annál szomorúbb látvány, mint negyed-ötödházas meccseket látni a méregdrága arénákban, ahol egyébként is lapos a hangulat. Azt gondolom, ma már mindenki láthatja, rossz végéről fogták meg ezt a dolgot, nem ártott volna, ha közönségigény van, és aztán jön az építkezés, mert ennek a mai magyar futballszínvonalnak elég lett volna a régi infrastruktúra. Ugye azért kellettek új stadionok, mert a nemzetközi kupákban nem lehet akármiben pályára lépni- hát, a Partizani Tirana meg hasonló csapatok elleni égéshez nem kellett volna nagy befektetés.

Ami stadion megépült, azzal már nincs mit tenni, de az egész programot át kellene gondolni. Mindenki emlegeti, milyen kevés a néző a 12 csapatos első osztályban, de azt tudjuk, hogy a második vonalban nem éri el az ezret az átlagnézőszám? Hogy vannak csapatok, ahol 100-200 ember lézeng a lelátón? Mivel most csak egy tucatnyi csapat fér be az élvonalba, papíron a másodosztály erősebb gárdái ott lehetnének. Ám a színvonal, a hangulat viszont nagyon is csapnivaló. És a stadionprogram folytatódik ezeknél a csapatoknál. Tessék már végre megnézni, mi a francra mennek el a milliárdok! Tessék végre kimondani, hogy ha valahol jelentéktelen a kihasználtság, akkor a beruházás rossz döntés volt!

magyarfoci

Az utánpótlásra szánt irdatlan pénzek elköltésének szigorú, szakmai alapú vizsgálata is fontos lenne. Nem kell fújni a Futballsznob által előtúrt röhejes költségekre, ha felmerül a gyanú, lépni kell. Csak azért ne legyen pénz elköltve, hogy valaki verhesse a mellét, mennyit öltek a fociba! Nem a pénz elköltése a siker mércéje, hanem az eredményesség.

Isten tudja mióta mennek ezek a szuperprogramok, isten tudja, hány akadémia van már, és mire megyünk velük? Örömünnepet hirdet a sportsajtó, ha egy játékost leigazol egy rangosabb bajnokságban szereplő kiscsapat, olyan összegekért, amiért komoly futballistát soha senki meg nem vehetne. A mi játékosainkat mindenki szereti, tiszteli, becsüli, csak pályára küldeni ne kelljen őket. Némelyikük már-már annyira hozzánőtt a kispadhoz, hogy alkatrésznek is elmennének. Szóval az utánpótlás eredményességét ne azon mérjük le, mennyit költöttünk rá, hanem azzal, hogy mennyit értek el a fiatal játékosok. Utolsó "komoly" győzelmünk az U20-as vébén Észak-Korea ellen volt. Ez a tény, a jelen, a realitás.

Azaz: őszinteség, őszinteség, őszinteség! Nem az elnökségi üléseken a saját vállukat veregető fejeseken múlik a siker, hanem sok szinttel lejjebb, a vidéki pályákon labdákot kergető srácokon. Ne sok elszámolt játékos legyen, aki után fejpénzt lehet kapni, hanem kevesebb, de minőségi munkát végző gyerek, akik egy jó közegben nőnek fel, nem a magyar foci évtizedek óta megszokott langyos vizéhez szocializálódnak. 

Hogy miről beszélek? Az elnökség diadalmas jelentéseit és fantasztikus vízióit már eleget emlegettem, mára átlag 7-8000 nézőnek kéne kinn lenni a magyar meccseken, miközben két klubcsapat is európai csoportkörbe jutna, ha beváltak volna az MLSZ nagyszerű tervei. Nem jött össze semmi, következmény?...

Kicsiben is ez van, ömlik a pénz a fociba, külföldi edzőkkel zuhan aztán ki az agyonsztárolt Fradi és Videoton, és persze a vezetők elmondják, hogy nagyon komolyan el fognak gondolkodni a hogyan továbbról. Szomorú, hogy tavaly augusztusban (vagy júliusban) ugyanezt mondták. És előtte egy évvel is. És ahogy a dolgok kinéznek, jövő augusztusban is jöhet a magyarázkodás arról, miért túl nagy falat egy albán vagy egy fehérorosz csapat. 

Azt, ami ma van, "élvonalnak" nevezni egy vicc. Én tudom, hogy jobb nincs, de ettől még alapvetően át kellene gondolni a dolgokat. Azt hiszi mindenki, hogy a szurkolók hülyék? Hogy nem látják, hogy olyan közszolgáltatók tolják a pénzt bizonyos kiemelt csapatokhoz, akik parancsra szponzorálnak? Hogy a bajnokság előre le van futva, mert esélyegyenlőségről ilyen formában szó sem lehet? Az, hogy heteken át arról pletykáltak, mégis benn fogják tartani a felcsúti focicsapatot az első osztályban (kész csoda, hogy nem), azt jelzi, a szurkolók is pontosan tudják, a pályán csak a dolgok egy része dől el. Amíg így tekintenek a focira, nem is lesz több szurkoló, ne is álmodjon erről senki. Mert ez így nem sport, hanem egy szűk réteg bolhacirkusza.

Szóval röviden, mi lenne szerintem a teendő: a stadionépítések felülvizsgálata, utóelemzése. Az utánpótlásra öntött pénz okos, takarékos felhasználásának ellenőrzése, a valódi eredményesség előtérbe helyezése az ostoba statisztikagyártás helyett. A teljes fociközeg megtisztítása, a "kiemelt csapatok" rendszerének megszüntetése, igazi versenyhelyzet megteremtése a bajnokságokban. A vezetés szintjén pedig őszinteség, alaposság, szakmaiság legyen a jelszó. Nem érdekel, hány milliárd ment a magyar fociba, az érdekel, hány kört mennek a mieink nemzetközi szinte. Utóbbi az igazi mérce! Amíg mi másban számolunk, addig soha nem a valóságot látjuk!

0 Tovább

Hirdetés

Sportfoglalkozás

blogavatar

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztorik, klasszikus videók és minden más a sport színes világából. Bekapcsolódni ér, akár olvasóként, akár hozzászólóként. Felmentést az kaphat, aki úgy dönt, ideiglenesen feláll a monitor elől és maga is belevág a rendszeres testmozgásba...

Hirdetés

Hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Táj-kép Táj-kép

Izgalmas, megkapó, elgondolkodtató, lenyűgöző fotók a világ minden sarká...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Utoljára kommentelt bejegyzések