Startol az NFL-rájátszás

Idehaza sportpolitikai csatározásokról szólt az utóbbi pár nap, de ezekbe én mára beleuntam, és inkább az érdekel, mi zajlik a pályákon. Az amerikaifoci profiliga idei szezonjának most kezdődik a második szakasza: az ún. wild card körben négy meccset játszanak a hétvégén.

Itt az AFC és az NFC konferenciák két gyengébb csoportgyőztese találkozik a két "surranópályán" bejutott csapattal. Az, hogy valaki wild card csapatként jutott be a rájátszásba, nem jelenti azt, hogy gyenge gárdákról lenne szó. Nyert már ilyen kiindulással Super Bowlt is csapat, tehát leírni senkit nem szabad. Azért egy kis esélylatolgatást én is megengedek magamnak.

Szombat este fél tizenegytől kezdődik a Houston Texans - Kansas City Chiefs meccs. A Texans szerencséje volt, hogy a csoportban még náluk is akadt gyengébben muzsikáló csapat, ráadásul a két irányító (Brian Hoyer és Brandon Weeden) egyaránt afféle vándormadarak, akiket soha nem számítottak a kimagasló tehetségek közé. A Chiefs ezzel szemben kifejezetten jó formában levő csapat, az alapszakaszban tíz meccset nyertek meg egymás után, és a nagy hajrával majdnem a csoportgyőzelem is meglett. Így most sokan a Kansas Cityre tennének nagy pénzt, én is őket tartom esélyesnek, de mi van, ha Hoyer jó napot fog ki? A védelem JJ Watt vezérletével meg tudja keseríteni az ellenfél életét, szóval nem lefutott meccs ez.

amerikaifoci

Hajnalban a Cincinnati Bengals azt a Pittsburgh Steelerst fogadja, akikkel már kétszer játszottak az alapszakaszban. A Steelers irányítója, a kétszeres bajnok Ben Roethlisberger remek elkapóknak dobálhatja a labdát, és sokan vélik úgy, ők az a csapat, akiktől a rájátszásban félni kell. Ez szép, de ehhez képest már oda is csak úgy kerültek be, hogy a Bufallo Bills tett nekik egy szívességet a New York Jets legyőzésével. A Bengalsba beugró csereirányító AJ McCarron hozza az egyetemi években jól bevált biztonságos és eredményes játékát, tehát ez egy kemény meccs lesz. Én nem várom, hogy a Steelers védelmét egy hét alatt könnyedén gatyába rázzák, nagy adok-kapok várható. Ezzel együtt is furcsa lenne, ha a Bengals több évnyi próbálkozás után akkor nyer végre meccset a rájátszásban, amikor az első számú irányító, Andy Dalton pályára sem léphet. Ha tippelnem kell, szerintem a Bengals harcolja ki a továbbjutást- és az ezzel járó utazást New Englandbe.

Vasárnap este hétkor feltétlenül érdemes leülni a televízió elé, mert az NFC-ben két látványos meccs várható. A mostanában rettentően felpörgő Seattle Seahawks a fagyos Minnesotába látogat. A Vikings kétségkívül tett azért, hogy megnyerje a csoportot a Green Bay Packers előtt, ott van náluk Adrian Peterson, a klasszisfutó is, mégis, egyszerűen nem látom őket elég kiegyensúlyozottnak egy nagydöntőhöz. A Seahawks egyértelműen jobb csapat, és pont az ő utóbbi hetekben mutatott játékuk miatt lesz érdemes megnézni a meccset: ha dominálnak is, várhatóan látványosan játszanak majd. A sarkvidéki hideg talán bekavarhat, mert állítólag -18 fok is lehet a meccs napján- meglátjuk, ki fogja jobban bírni.

amerikaifoci

Az esti meccsre elég nehéz jósolni. Az idény első felében roppant hullámzóan játszó Washington Redskins magára talált, bemasírozott a rájátszásba, és Kirk Cousins úgy irányított, hogy máris arról találgatnak, komoly szerződést harcolhat ki magának a korábbi tartalék. Ő tehát nem csak csapatért harcol, hanem dollármilliókért is. Vele szemben a Green Bay Packers irányítója, Aaron Rodgers áll majd, akinek tehetsége megkérdőjelezhetetlen, a csapat játéka viszont korántsem nevezhető meggyőzőnek. A rájátszásba jutó riválisok közül idén legyőzte őket a Cardinals, a Panthers, a Seahawks és a Vikings is, ami elég rossz előjel. Az NFC-ből sokan várták őket a Super Bowlba, de nekem most olyan megérzésem van, hogy még a Redskins is túl nagy falat lesz. Cousins az a típusú játékos, aki jó kezdet után nagyon fel tud pörögni, de össze is tud zuhanni- a Packers védelme nem elég jó ahhoz, hogy gyorsan elvegyék a kedvét. Sok pontot várok, mert azért Rodgersék is odateszik majd magukat, és ebből ők is jól kijöhetnek- az én jóslatom tényleg pusztán megérzés.

0 Tovább

Any given Sunday

Január első hétvégéjén sem maradunk sport nélkül- a verkli egész évben zakatol.

amerikaifoci darts

Az NFL alapszakaszának záró fordulója most némileg kevesebb izgalmat ígér, a múlt héten dőlt el a legtöbb fontos kérdés. Ha akkor máshogy alakulnak az eredmények, több pikáns meccs lenne most. Azért így is várható pár kemény összecsapás, a New York Jets a Buffallo Bills ellen harcolhatja ki a rájátszást, az Indianapolis Colts még reménykedhet a csodában, míg az NFC-ben éjszaka derül ki a kiemelési sorrend. Az sem mindegy ám! A rájátszásban egy meccsen dől el a továbbjutás, és van jelentősége, ki játszik hazai pályán.

Visszatekintve az elmúlt fordulókra, érdekes, hogy mennyi vaskos meglepetés született. Valóban igaz, hogy bárki győzhet bárki ellen egy adott vasárnapon. Az idény előtt az Egyesült Államokban annyira jellemző tippelgetések most újra átfutva kifejezetten mókásak. Nagyon sokan vélték úgy, hogy ez lehet az Indianapolis Colts éve az AFC-ben, az NFC-ből pedig a Philadelphia Eagles-t várták sokan a Super Bowl-ba. Utóbbi ehhez képest leszerepelt, a megváltóként kezelt Chip Kelly edzőt már ki is rúgták, és a Coltsot irányító Pagano széke is inog. Ha elbukják a rájátszást (ami több, mint esélyes), vélhetően ő is veheti a kalapját. 

Szóval az NFL-ben ilyen gyorsan változik a világ. Egyetlen idény alatt lehet csodacsapatból pofozógép és fordítva. A Carolina Panthers szárnyalására senki nem számított, például. A New England Patriots pedig megint a legjobb csapat az AFC-ben, ami úgy meglepetés, hogy tulajdonképpen nem az: évről évre ott vannak a rájátszásban, de most azt hitték sokan, túlságosan meggyengültek, miközben a csoportriválisok jól igazoltak. Hát, ennyit az esélylatolgatásokról. 

Ma mindenesetre tartogat csemegéket a forduló, ami miatt egy rajongónak kötelező követni a történéseket. Fél szemmel pedig már a rájátszásra figyelünk, hiszen látni fogjuk, milyen párosításokkal indul a szezon második része. Vár még ránk pár remek hétvége!

amerikaifoci darts

Annak sem kell unatkozni, aki nem jön lázba az amerikaifocitól. Most jön a darts PDC-világbajnokság döntője. Meg kell jegyezzem, a darts az a sport, ami különösebb hozzáértés nélkül is kifejezetten élvezhető, pörgős, látványos. Az elődöntők talán simábbak voltak a vártnál, de repkedtek a 180-asok, és Anderson kilenc nyilas kiszállói fantasztikusak voltak.

Ritka szórakoztató a tévében nézni a dartsot, és nem is értem, korábban miért nem kattantunk rá. A sportnak ezer arca van, de én azt szeretem igazán, amikor úgy van öldöklő küzdelem, hogy közben megmarad a jó hangulat, az ellenfelek tisztelik egymást. Szeretem azt is, amikor gyorsan zajlanak az események, és amikor az utolsó pillanatig van esély a fordulatra. És persze jó, ha igazi egyéniségeket láthatunk. Szóval a dartsban gyakorlatilag minden megvan, ami miatt érdemes leülni a tévé elé. 

Azaz este fél nyolckor nagyon ajánlom mindenkinek a Sport1 közvetítését, garantált a jó szórakozás! Induljon egy ütős vasárnappal 2016!

0 Tovább

Az NFL karácsonya

Mikulásruhás cheerleaderek és továbbjutásról döntő meccsek: minden szempontból érdekes a december második fele az amerikaifoci világában.

amerikaifoci

Az alapszakaszból már csak két forduló van hátra, és még több csapat reménykedhet a továbbjutásban. Nagyon jó gárdák is ki fognak szorulni a rájátszásból, ahogy az minden évben előfordul, és még a kiemelésért is megéri hajtani. Ezen a karácsonyi hétvégén sorsdöntő mérkőzések lesznek.

amerikaifoci

Magyar idő szerint vasárnap hajnali fél háromtól játszik a Washington Redskins a Philadelphia Eagles otthonában. Most még mind a két csapat esélyes a továbbjutásra, a mostanában meglepően eredményes Redskins egy győzelemmel oda is érhet a rájátszásba. Az eredmény a rettentően kiszámíthatatlan NFC East-re tekintettel bármi lehet.

amerikaifoci

Vasárnap este héttől a New York Jets fogadja a már továbbjutott csoportriválist, a New England Patriotsot. A Jetsnek minden győzelem kell, ha oda akarnak érni 2010 után a rájátszásba, mert a két fő rivális, a Steelers és a Chiefs sem lassít. A Patriots esetén felmerülhet, hogy pihentessenek-e pár játékost- de a Jets ellen nem lehet lazítani. Jó meccs várható!

amerikaifoci

Fél tizenegytől az NFC két élcsapata, a Green Bay Packers és az Arizona Cardinals csap össze. Az ő esetükben a rájátszásbeli kiemelés a tét. Hétfőn hajnali fél háromtól a Packers fő riválisa, a Minnesota Vikings lép pályára a New York Giants ellen- ma még mind a ketten bíznak a továbbjutásban, de ehhez nyerniük kellene.

amerikaifoci

A szenzációsnak ígérkező hétvége kedden hajnali fél háromkor zárul, amikor az AFC két erős gárdája találkozik: a Cincinnati Bengals és a Denver Broncos számára egyaránt izgalmas lett az alapszakasz vége, hiszen mind két csapat elvesztette kezdő irányítóját. A Broncos akár még ki is eshet, ami nagyon váratlan fordulat lenne a pár héttel ezelőtti helyzethez képest. 

amerikaifoci

Szóval szép karácsonyi ajándékot kapnak ebben az évben is az amerikaifoci rajongói. Akit pedig a meccsek kevésbé érdekelnek, azoknak is akad látnivaló, az ünnepi gúnyába bújt szurkolólányoknak köszönhetően. Ez is része a felhajtásnak, amiben az NFL mindig is nagyon jó volt...

0 Tovább

Ezért jó az NFL

12 lejátszott meccs, az alapszakasz háromnegyede után ismét lehet egy kis mérleget vonni. Ami a legérdekesebb: ma még a csapatok több mint felének reális esélye van a rájátszásba jutni. És mivel ott egy meccsen dől el a továbbjutás, a szurkolók többsége reménykedhet abban, hogy csapata bajnok lehet.

amerikaifoci

No ez az, ami Európában nem nagyon elképzelhető egy focibajnokságban. Az idény háromnegyedénél már csak a szűk élmezőny lehet esélyes az aranyra a legtöbb ligában, és olyan bajnokság is akad, ahol addigra minden eldől. Lehet még tülekedés a nemzetközi kupákban való szereplés lehetőségéért, de a bajnokságoknál jellemzően eldőlt sok nagy kérdés.

Az NFL-ben ehhez képest most már szinte minden héten van néhány elképesztően izgalmas végjátékot hozó, a rájátszást idéző mérkőzés. És az a legmeglepőbb, hogy alig vannak borítékolható eredmények, az idény első időszakában remekül menetelő New England Patriots hazai pályán kapott ki a lesajnált Philadelphia Eagles-től, a Carolina Panthers pedig csak kínkeservesen tudta megőrizni veretlenségét a New Orleans Saints ellen.

Hétfő este pedig több egészen hihetetlen fordulat után győzött a Dallas Cowboys a Washington Redskinst, így az érintett NFC East csoportban három csapat áll 5-7-es mérleggel, egy csapat mérlege pedig 4-8. Azaz négy fordulóval a vége előtt még teljesen nyitott, ki nyer a végén. 

amerikaifoci

Az AFC South csoport szintén roppant kiélezett, azonos mérleggel áll két csapat az élen. És a wild card rendszer miatt a két legjobb mérlegű csapat még továbbmehet a csoportgyőztesek mellett, erre pedig mind a két főcsoportban szép számmal pályáznak. Egészen kiszámíthatatlan, melyik csapat életében következik be váratlan fordulat: a Kansas City Chiefs az első fordulóban győzött, utána kikapott sorozatban ötször. Már a szurkolók is lemondtak minden reményről, ám jött a nagy feltámadás, és hat meccset megnyertek egymás után. Az Atlanta Falcons öt győzelemmel indított, ám azóta teljesen összezuhantak, mérlegük jelenleg 6-6. 

Minden csapat harcol, akár a továbbjutásért, akár a becsületükért. Papíron jobb lenne tökutolsónak lenni, hiszen ekkor az első választás joga a drafton a csapathoz kerül, ám mivel a fizető nézők ezt aligha tolerálják, nem nagyon látni olyat, hogy pár tartalékkal állnak a gyengébb csapatok, hátha még jobban megverik őket. Ez eleve azért nem nagyon jön szóba, mert a sok körbeverés miatt egészen sokáig a versenyben lehet a továbbjutásért a csapatok túlnyomó többsége. Az említett Chiefs 1-5 után, legjobb játékosukat elvesztve lemondhatott volna a szezonról, de nem tették- és milyen jó döntés volt!

Szóval izgalmas a szezon, izgalmasak az egyes meccsek, és ami még nagyon az NFL-ben, az a minden mérkőzésen előforduló roppant látványos események sora. Minden héten van pár remek jelenet, amit érdemes visszanézni, elemezni vagy egyszerűen csak nagyon szórakoztatóak.

amerikaifoci

Hát ezért nézzük elég sokan már Magyarországon is az amerikaifocit. Persze nyilván akad, aki soha nem tud megbarátkozni vele, ami nem gond, miért lenne. Inkább csak azért írtam pár szót arról, én miért szerettem meg, hogy jobban értse az is, aki idegenkedik az NFL-től.

0 Tovább

Az NFL helyzet fokozódik

Kicsi és nagy drámák- lassan közeledik az alapszakasz vége, és néhány csapat most már szinte állandóan rájátszás üzemmódban kell pályára lépjen.

A helyzet ugyanis az, hogy pár csapat jelen pillanatban páholyban van: a csoportját veretlenül vezető New England Patriots vagy Cincinnati Bengals például akár egy-két vereségtől sem esne kétségbe. Ezzel szemben az NFC East főcsoportban úgy egymás nyakán vannak a csapatok, hogy minden egyes mérkőzésen a túlélésért kell pályára lépni. Most még szinte mindenkinek megvan a lehetősége arra, hogy legalább egy wild card helyre odaérjen, tehát minden meccs éles.

Ebből következik az, hogy egészen váratlan eredmények is születnek néha. Mindenki próbál megkapaszkodni az utolsó szalmaszálba, aztán az ember elképedve nézi, ahogy a Detroit Lions a Lambeau Fielden veri például a Green Bay Packerst.

Apropó, Packers. Az utóbbi három hét az idény elején roppant magabiztosnak látszó csapat szurkolóit kétségbe ejthette: a két keményebb riválistól simán kikaptak, ilyen megtörténhet, na de az idén harmatgyenge Lions isten tudja mikor nyert a Green Bay otthonában. Aaron Rodgers nyilván nem lett hirtelen gyengébb irányító, de valami mégsem stimmel. És eközben a surranópályán a Minnesota Vikings meg is előzte őket a csoportban- a jövő hét végén egymás ellen játszanak, óriási meccs várható.

Ha már az irányítók bukdácsolása került szóba, nem lehet szó nélkül elmenni Peyton Manning szenvedése mellett. Miközben övé lett minden idők legtöbb passzolt yardjának rekordja, ugyanazon a meccsen élete leggyengébb teljesítményét nyújtva 0 (nulla!) pontos irányítóteljesítményt mutatott. Húsz passzból 11 pontatlan volt, 5 ment saját játékoshoz, 4 pedig az ellenfélnek. Nehéz megmondani, sérülések akadályozzák-e a legendát, a támadófal túl gyenge-e, vagy egyszerűen csak a kor van a háttérben, de egyelőre erre nem fogunk választ kapni, mert a következő meccsen a Denver Broncos csapatában Brock Osweiler lesz a kezdő irányító. Meglehet, le kell mondani a november végi Peyton Manning- Tom Brady párharcról, mert előbbi akkor már a kispadot koptatja? 

Brady viszont egyelőre nem úgy fest, mintha ki lehetne őt szorítani a kezdőből. Most a hét végén nem volt nagy meccse, de idén nála a közepes teljesítmény is azt jelenti, hogy két TD-passzt szór, 1 interception mellett, több mint 300 yardot elérve. Minden statisztikai mutatóban élen áll 38 évesen, ami nagy eredmény. De szerintem ennél fontosabb volt a számára, hogy New Yorkban, a Giants otthonában egy elképesztően izgalmas meccsen sikerült kiharcolni a győzelmet.

Igaz, a végső, mindent eldöntő mezőnygólt már ő is a pálya széléről nézte a körmét rágva. 54 yardról kellett bevágnia pár másodperccel a vége előtt Stephen Gostkowskinak, aki hidegvérűen a kapuba talált. Ez volt a hétvége egyik olyan meccse, ami az izgalmak alapján már a rájátszás életre-halálra menő találkozóit idézte.

Ugyanilyen kiélezett meccset játszott például a Buffalo Bills és a New York Jets, ahol az előbbi nyert, és ezzel befogták a Jetset a csoportban. Minimális különbséggel múlta felül a Jacksonville Jaguars a Baltimore Ravenst, a Miami Dolphins a Philadelphia Eagles-t. Nagy meglepetés volt az, hogy Kirk Cousins hibátlan teljesítménnyel, négy touchdown-passzal vitte győzelemre a Washington Redskinst.

Aztán vasárnap este jött egy újabb csoportrangadó, ami a rájátszásba jutás szempontjából óriási jelentőséggel bírt: a sorozatban kétszer Super Bowlba jutó, ám idén bukdácsoló Seattle Seahawks megpróbálhatott volna felzárkózni az Arizona Cardinals mögé. Ám a sokpontos, fordulatos meccsen a Cardinals a labdaeladások ellenére kiharcolta a győzelmet, és megerősítette vezető helyét az NFC Westben. 

A következő egy-két hétben néhány csapat elvesztheti a matematikai esélyt is a továbbjutásra, de az NFL-t ismerve, ők is keményen fognak harcolni az utolsó fordulókban is. Nagyjából körvonalazódik, kik lehetnek ott a playoffban, de most még semmi sem biztos, a sok sérüléssel tarkított idényben könnyen kerülhet egy csapat váratlan helyzetbe- máshogy nézne ki például a Dallas Cowboys mérlege, ha nem dőlt volna ki Tony Romo a szezon elején.

Nincs mese, most már egyetlen mecset sem lesz érdemes kihagyni... 

0 Tovább

Hirdetés

Sportfoglalkozás

blogavatar

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztorik, klasszikus videók és minden más a sport színes világából. Bekapcsolódni ér, akár olvasóként, akár hozzászólóként. Felmentést az kaphat, aki úgy dönt, ideiglenesen feláll a monitor elől és maga is belevág a rendszeres testmozgásba...

Hirdetés

Hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Kedvencek

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Táj-kép Táj-kép

Izgalmas, megkapó, elgondolkodtató, lenyűgöző fotók a világ minden sarká...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Utoljára kommentelt bejegyzések