Az első meccsen kiderült, nem ússzuk meg vitás esetek nélkül a focivébét. Aztán a sorozat folytatódott, meg nem adott szabályos gólokkal, potyatizenegyessel.

Tökéletesen igaza van annak, hogy ha a FIFA nem akar videobírót, egyetlen jó megoldás létezik: meg kell szünteni a visszajátszásokat vitás helyzeteknél. Ezek jelenleg csak arra jók, hogy felhergeljék a nézőt és közellenséget csináljanak a bírókból. Ennek így semmi értelme, hiszen ők ott a pályán egy pillanat alatt kell, hogy döntsenek, és még a legtisztességesebb bíró is hibázhat ilyen esetben, hiszen a játék rettentően felgyorsult.

Nyilván a fenti felvetés a kilassítások elfelejtéséről nagyon elméleti, elég hülye megoldás lenne egy előre irányuló lépés helyett kettőt visszafele araszolni. A videobírózás természetesen rettenetesen széttördelhetné a játékot, de vallom és hiszem, kritikus helyzeteknél, ahol még csak nem is szubjektív megítélés kérdése a döntés, sokat segíthetne. Lesen volt-e a góllövő? Túljutott-e a labda a gólvonalon? Ezt azért lehetne látni a felvételekből.

Nem kellene minden nyavalyás bedobást ellenőrizni, de ha a játék megáll (leshelyzet után úgyis lefújja a támadást a bíró, például), akkor lehetne kockázni. Egy jó technikussal ez 15 másodperc, ennél bőven több időt elvesz egy-egy színészkedés, pályán fetrengés. Az amerikaifoci challenge intézményéhez hasonló is bevezethető lenne, amikor minden edző félidőnként egy vagy két alkalommal visszajátszást kérhet- természetesen előre meghatározva, milyen szituáció lenne visszanézhető.

Vajon hány bírói tévedés kell ahhoz, hogy a FIFA komoly lépéseket tegyen a probléma kezelése érdekében? Ne feledjük, egyrészt a villámgyors visszajátszások miatt a nézők a helyszínen és a tévék előtt is paprikás hangulatba kerülnek, másrészt biztosak lehetünk benne, a kispadon ülők, majd a játékosok és maguk a bírók is értesülnek a tévedésről. Utóbbiak esetén pedig előfordulhat, akár nem tudatos módon akarnak kompenzálni. De hibát ellentétes hibával javítani nem lehet, csak még idegesebb lesz mindenki.

Meglátjuk, lesz-e még sorsdöntő baki a továbbiakban (jóslatom az, hogy lesz, nem is egy), és meddig lehet egy dollármilliárdos üzletág (mert az!) presztízsét, értékét rombolni olyan nyilvánvaló hibák feletti szemet hunyással, amelyek jelentős részét az összköltségekhez képest minimális beruházással el lehetne kerülni.

Azt gondolom, a világbajnokság után igen gyorsan állást kell foglalni a kérdésről a FIFA-nak. Persze lehet, akkor egy ideig más balhék miatt áll majd a bál, de amíg a korrupciós ügyek vagy a tisztújítás a szurkolókat csak ideig-óráig érdeklik, a bírói tévedések folyamatosan napirenden lesznek, és mindig újabbak borzolják a kedélyeket- elég pár napot várni a következő tétmeccsig.