A Fradi ultrái tettek arról, hogy beszédtéma legyen a visszatérésük a lelátóra.

Pár napot vártam arra, hogy tisztuljon a kép a Ferencváros meccsén történt balhéról. Nekem nem tisztem, hogy egy egész szurkolói csoportról, vagy úgy általában egy csapat támogatóiról ítéletet mondjak, de azért sportkedvelőként mégis meghökkentő volt látni, milyen leszámolás volt a stadionon belül.

Kívülálló soha az életben nem fogja megérteni, ezeket az elszánt, időnként elvakult ultrákat mi mozgatja. Lehet rájuk mindenféléket mondani, de attól még van valami tiszteletreméltó abban, ahogy minden körülmények között kitartanak a csapatuk mellett- legalábbis az én szememben. Az, hogy ki áll a kerítésen mint vezérénekes, számukra nem jelentéktelen apróság, hanem nagyon is fontos ügy.

Valahol az egész ultra-lét meg nem értése köszön vissza abban, hogy senki nem gondolta végig, a szemben álló csoportok, elsősorban a "vénaszkenneres" ultrák vezetői és a stadionba visszatérők között balhé lesz. Vicces, de maguk az ultrák is belengették ezt, amikor jelezték, nem akarják a másik tábor vezerét a közelben tudni. De az, hogy készültek a balhéra, teljesen egyértelmű a tudatosságból, az átöltözésből, a szervezett támadásról. A konfliktus évek óta létezik, közismert- ne nézzenek már senkit hülyének, nyilván nem véletlen, hogy pont akkor, a stadionon belül történt ami történt. És a megvert szurkoló is tudhatta, mi vár rá, ha kést vitt be magával.

Ami tény: aznap, ott a stadionban vér folyt, és a különös alku miatt távol levő biztonsági emberek késedelme okán akár haláleset is történhetett volna. Szegény Simon Tibor agyonveréséhez sem kellett több idő. Ha tudták, hogy sok szurkoló lesz, köztük sok balhé, és vannak komoly feszültségek, egyértelmű, óriási hiba, hogy nem volt jelen folyamatosan beavatkozásra képes erő. Mint ahogy igenis rendezői hiba a kést nem elvenni. Akárhogy rejtette, akármilyen álcázott kés volt, ha egy ártatlan embert sebesítenek meg bárhol ilyen késsel, senki nem mondja, "ugyan, szegény biztonságiak, hát csak nem az ő hibájuk!..." Ha nem tudják kiszűrni az ilyet, minek vannak ott? És ki garantálja az átlagdrukkerek biztonságát?...

Fradi-drukker ismerősöm bosszankodott a Facebookon, hogy most aztán rászállt az index a kedvenc csapatára, és hogy miért nem az a téma, hogy telt ház volt és óriási hangulat? Visszakérdezhetnék: ha szerinted nem baj, nem téma, ami történt, mondjuk a 17 éves fiadat odaengednéd az ultrák közé? Hogy esetleg egész életét tönkre téve balhéból részt vegyen egy ilyen csoportos támadásban? Vagy neadjisten ő legyen aki megsérül? Akár teljesen ártatlanul?

Ez nem stadionba való. Az új arénák megépítésének, a szurkolói kártyának, no meg a sokat emlegetett vénaszkennernek mind az volt az indoka, hogy ez megoldja az erőszak problémáját. Megoldotta? Kubatov hányszor mondta, amíg ő lesz, vénaszkenner is lesz mindenkinek. Most mégsincs, és ő mégis maradt. Eddig tartott a ragaszkodás az elvekhez?

És miközben erről a témáról beszélünk, ne feledkezzünk el a lelátói tűzijátékról, ami papíron tilos, a Fradi-stadionban viszont teljes pompájában megcsodálhatták a nézők. Most akkor tilos vagy sem? És ha azt el is fogadjuk, egy kést rejtve becsempészhetett valaki, ezt a raklapnyi görögtüzet is a farpofák közt vitték be? 

Szóval kérdésből bőven van. Válaszokat pedig majd csak pár hét, pár hónap múlva kapunk, amikor kiderül, egyedi balhé volt ez, vagy sem. Én nem vagyok az ultra-felfogás ellenfele, sőt, fentebb írtam is, van, amit tisztelek. De az ilyen jellegű leszámolás nem tolerálható, mint ahogy az sem, hogy ha tiltanak valamit minden szurkolótábornak, ne legyenek kivételek. Ha hoznak egy szabályt, szerezzenek neki érvényt! 

Most viszont úgy érzem, egyelőre beáldozzák a szigort, csak hogy jelen legyen a statisztikákat javító, a valódi szurkolásra emlékeztető hangulatot visszahozó Fradi-tábor. Kár, hogy a visszatérés kapcsán nem ez a téma, de ez nem az újságírók, meg a többi, felháborodott drukker hibája, hanem azoké, akik kést ragadnak és leszámolást terveznek.