A Ferencváros leendő ellenfelét kizárták, mégsem ússza meg az első kört a magyar bajnok- az UEFA ismét bravúros módon kezelt egy zavaros szituációt.

A foci EB-nek még vége sincs, a magyar klubcsapatok pedig már pályára léptek a nemzetközi színtéren, hiszen olyan alacsonyan rangsorolja őket az UEFA. Kicsit faramuci helyzet, hogy a Ronaldo és Bale nevével fémjelzett elődöntő izgalmai mellett arról is szót ejthetünk, mire mennek a mieink a kazah vagy San Marinó-i riválisok ellen, de el kell fogadnunk a tényt, EB-eufória ide vagy oda, a magyar foci jelenlegi realitása a selejtezők második köre...

Sebaj, a válogatott bizonyította, hogy mélyről indulva is lehet komolyat alkotni. Van tehát kiről példát venni, és egy kis sikerélményhez még csak nem is a Barcelonát kell verni. Persze az utóbbi években megszoktuk, nekünk a katalánoknál sokkal gyengébb ellenfelekkel is meggyűlik a bajunk. Na de majd az idén!...

Ráadásul a BL-sorsoláskor úgy érezhettük, a Fradi az égiek támogatásával kapott ellenfelet, mert az albán bajnokot az UEFA kizárta gyanús meccsek miatt a sorozatból. Azaz úgy festett, ha a sportdöntőbíróság helybenhagyja az eltiltást, a zöld fehéreknek játszania sem kell, bemasíroznak kényelmesen a harmadik körbe.

magyarfoci

A Skenderbeu Korcét kizárták, így aztán minden meglehetősen egyértelműnek látszott. Egészen addig, amíg ki nem derült, az európai szövetség váratlan módon egy másik albán csapatnak adta át a BL-indulás lehetőségét, így a Fradira a Partizani Tirana vár. 

Az egészben az a komikus, hogy a Partizani már pályára lépett idén az Európa Liga selejtezőjében, az első fordulóban gól nélküli döntetlent ért el a Slovan Bratislava ellen. A visszavágót már nem játsszák le, a pozsonyiak továbbjutottak, az albánok a BL-re készülhetnek. 

Hogy abban mi a logika, hogy a Slovan ölébe hullott a továbbjutás lehetősége, nem a Fradiéba, el nem tudom képzelni. Ha pár hónapot késik az ítélettel a sportdöntőbíróság, akkor a Partizani egyből a BL-főtáblára kerül, mondjuk ötödik csapatként egy csoportba? Vagy ez csak a szokásos történet, amiben a magyarok húzzák a rövidebbet? Gyakran szokás emlegetni, hogy a sportdiplomáciában mi gyakran járunk rosszul- noha a valóság az, hogy olyan országokban fontos csak ez, ahol a sport olyan kiemelt és eredményes mint nálunk, máshol nem nagyon kavarna vihart az ilyesmi.

Ám egy szempontból azért jó ez. A Fradi, folytatva a válogatott "munkáját", igazolhatja, hogy nem kell hátszél, képes a pályán igazolni, ott a helye a következő körben. Azt gondolom, ha ezt a beugró albán csapatot sem sikerül búcsúztatni, az óriási szégyen lenne. Arra várni felesleges, hogy majd minden ellenfél kiejti saját magát- a focimeccsek ne a tárgyalóteremben dőljenek el! Ugyan az igazságérzet azt diktálja, jelen helyzetben az UEFA-kavarása meglehetősen furcsa, de ez nem számít.

A Fradi azt a történelmi tettet hajthatja végre, hogy ugyanabban a BL-selejtezőkörben két albán csapatot is elkeseríthet. Hajtsanak hát erre a szép sikerre!