Brady-Manning párharc az NFL-ben, immár 17. alkalommal- és sokak szerint utoljára.

amerikaifoci

A rivalizálás minden sportágban fontos, ki tud emelni egy korszakot adott sport történelmében. Senna és Prost a Forma1-ben, Larry Bird és Magic Johnson a kosárban, vagy manapság Messi és Ronaldo a fociban- szurkolóként imádjuk ezeket a szemtől szembeni harcokat.

Az NFL-ben Tom Brady és Peyton Manning vetélkedése számít manapság ilyen klasszikusnak, még úgy is, hogy az amerikaifociban az ellentétes csapatokat irányítók soha nem lépnek egyszerre a pályára. Mindig kívülről figyelik, mit alkot a másik a támadóegységgel, így aztán klasszikus párbajra mint mondjuk az autóversenyzésben nem kerül sor.

A médiában azért gyorsan túllépnek ezen az apróságon, és lelkesen elemzik a korábbi összecsapásokat, az eredményeket, a statisztikákat. Ha csak a múltat nézzük, az látszik, hogy Brady több alkalommal nyert, és többször jutott el a végső győzelemig is a Super Bowlban, viszont a roppant kiegyensúlyozott, számtalan csúcsot tartó Manning az alapszakaszok királya.

amerikaifoci

Normál esetben most is azt elemezhetnék a szakírók, kiknek jobbak a számai. Ám az idén óriási szakadék tátongott a két játékos teljesítménye közt, és jelen pillanatban egy másodpercig sem kérdéses, melyikük képes többre a posztján. Tom Brady a New England Patriots támadóegységének élén a legtöbb touchdown-t szerezte, jól termelte a yardokat is, noha az idény jelentős részén kulcsemberek hiányoztak. Manning viszont az eladott labdák dicstelenül magas száma miatt a középszerű irányítók közé süllyedt, sokat volt sérült is.

Mégis, jelentős részben az egyébként is kiváló, de erőn felül teljesítő védelemnek köszönhetően a Denver Broncos is ott van az AFC-döntőben. És Manninget akkor sem lehet leírni, ha mostanában enyhén szólva sem volt brilliáns a játéka. Mert ott van a rutin, és ott van a győzniakarás, hiszen ő is azért van a pályán, hogy nyerjen. Pénze már van elég, ha nem akarna több ütést kapni, sérülést elszenvedni, visszavonulhatott volna. Oka van annak, hogy nem így tett. Bizonyára még egyszer meg akarja mutatni, mire képes.

A még állva maradt négy csapat közül pont az irányító okán a Broncos Super Bowl-győzelmével nem számol senki. Latolgatják, az NFC két legjobbja, a Carolina Panthers és az Arizona Cardinals közül ki lehet esélyesebb a végső győzelemre, míg a másik oldalon csak az elemzők töredéke hiszi azt, hogy Tom Brady és a Patriots elbukhat Denverben. Nagy fricska lenne, ha vasárnap Manningék rácáfolnának a várakozásokra! Ezer és egy forgatókönyv van, ami megvalósulása esetén ez bizony be is következhet, és ezt a legjobban pont a Patriots tudja, ami elég sokszor kapott ki Denverben. Ha két meccsen dőlne el a továbbjutás, szinte biztosan Brady-ék örülhetnének, de csak ez a vasárnap számít, semmi más.

amerikaifoci

És hogy mi lesz utána? Talán erre könnyebb válaszolni. Azt gondolom, egy Peyton Manning szintű játékosnak nem lenne nagy kaland ücsörögni Brock Osweiler mögött a kispadon. Ha már nem lép pályára, otthon, kényelmesen is nézheti a meccseket a tévében. Az idén sok, túl sok olyan hibája volt, amik már túlmutattak azon, hogy voltak sérülései- mindenkinek vannak ebben a ligában. A játékot ma is érti, a védelmeket jól olvassa, csak hát irányítóként dobálnia is kéne azt a fránya labdát, pontosan, erősen, jó helyre.

No, ha itt van a hiba, az viszont már nehezen korrigálható. Nem valószínű, hogy váratlanul erősebb lesz a karja, vagy hihetetlen módon megtáltosodik és vágtatni fog a pályán, mint a denveriek névadó musztángja. A tengerentúlon gyakran bukkan fel a "Father Time" a korosodó sportolókról szóló cikkekben, hiszen előbb-utóbb maga alá gyűri az öregedés még a legnagyobb sztárokat is. És a legjobbakra jellemző, hogy képesek időben abbahagyni, nem várják meg, amíg kigúnyolják, lekiabálják őket a pályáról. Manning pedig nem csak jó, de okos játékos is volt világéletében. Bármi lesz a Broncos idei szezonjának a vége, szembe fog nézni azzal, mi várhat rá a jövőben. Én is azt tippelem, amit sokan mások, hogy 2016-ban már nem vállalja a felkészülést és a hosszú, kimerítő idényt.

Persze ezt borítékolni nem lehet. Mindenesetre úgy vélem, aki igazán szereti az amerikaifocit, az meg fogja nézni a 17., talán legutolsó Brady-Manning párharcot. Nem azért, mert ez lesz a legmagasabb színvonalú meccs az idényben, hanem azért, mert egy nagy korszak zárása lehet kettejük utolsó összecsapása. 

amerikaifoci