Kicsi és nagy drámák- lassan közeledik az alapszakasz vége, és néhány csapat most már szinte állandóan rájátszás üzemmódban kell pályára lépjen.

A helyzet ugyanis az, hogy pár csapat jelen pillanatban páholyban van: a csoportját veretlenül vezető New England Patriots vagy Cincinnati Bengals például akár egy-két vereségtől sem esne kétségbe. Ezzel szemben az NFC East főcsoportban úgy egymás nyakán vannak a csapatok, hogy minden egyes mérkőzésen a túlélésért kell pályára lépni. Most még szinte mindenkinek megvan a lehetősége arra, hogy legalább egy wild card helyre odaérjen, tehát minden meccs éles.

Ebből következik az, hogy egészen váratlan eredmények is születnek néha. Mindenki próbál megkapaszkodni az utolsó szalmaszálba, aztán az ember elképedve nézi, ahogy a Detroit Lions a Lambeau Fielden veri például a Green Bay Packerst.

Apropó, Packers. Az utóbbi három hét az idény elején roppant magabiztosnak látszó csapat szurkolóit kétségbe ejthette: a két keményebb riválistól simán kikaptak, ilyen megtörténhet, na de az idén harmatgyenge Lions isten tudja mikor nyert a Green Bay otthonában. Aaron Rodgers nyilván nem lett hirtelen gyengébb irányító, de valami mégsem stimmel. És eközben a surranópályán a Minnesota Vikings meg is előzte őket a csoportban- a jövő hét végén egymás ellen játszanak, óriási meccs várható.

Ha már az irányítók bukdácsolása került szóba, nem lehet szó nélkül elmenni Peyton Manning szenvedése mellett. Miközben övé lett minden idők legtöbb passzolt yardjának rekordja, ugyanazon a meccsen élete leggyengébb teljesítményét nyújtva 0 (nulla!) pontos irányítóteljesítményt mutatott. Húsz passzból 11 pontatlan volt, 5 ment saját játékoshoz, 4 pedig az ellenfélnek. Nehéz megmondani, sérülések akadályozzák-e a legendát, a támadófal túl gyenge-e, vagy egyszerűen csak a kor van a háttérben, de egyelőre erre nem fogunk választ kapni, mert a következő meccsen a Denver Broncos csapatában Brock Osweiler lesz a kezdő irányító. Meglehet, le kell mondani a november végi Peyton Manning- Tom Brady párharcról, mert előbbi akkor már a kispadot koptatja? 

Brady viszont egyelőre nem úgy fest, mintha ki lehetne őt szorítani a kezdőből. Most a hét végén nem volt nagy meccse, de idén nála a közepes teljesítmény is azt jelenti, hogy két TD-passzt szór, 1 interception mellett, több mint 300 yardot elérve. Minden statisztikai mutatóban élen áll 38 évesen, ami nagy eredmény. De szerintem ennél fontosabb volt a számára, hogy New Yorkban, a Giants otthonában egy elképesztően izgalmas meccsen sikerült kiharcolni a győzelmet.

Igaz, a végső, mindent eldöntő mezőnygólt már ő is a pálya széléről nézte a körmét rágva. 54 yardról kellett bevágnia pár másodperccel a vége előtt Stephen Gostkowskinak, aki hidegvérűen a kapuba talált. Ez volt a hétvége egyik olyan meccse, ami az izgalmak alapján már a rájátszás életre-halálra menő találkozóit idézte.

Ugyanilyen kiélezett meccset játszott például a Buffalo Bills és a New York Jets, ahol az előbbi nyert, és ezzel befogták a Jetset a csoportban. Minimális különbséggel múlta felül a Jacksonville Jaguars a Baltimore Ravenst, a Miami Dolphins a Philadelphia Eagles-t. Nagy meglepetés volt az, hogy Kirk Cousins hibátlan teljesítménnyel, négy touchdown-passzal vitte győzelemre a Washington Redskinst.

Aztán vasárnap este jött egy újabb csoportrangadó, ami a rájátszásba jutás szempontjából óriási jelentőséggel bírt: a sorozatban kétszer Super Bowlba jutó, ám idén bukdácsoló Seattle Seahawks megpróbálhatott volna felzárkózni az Arizona Cardinals mögé. Ám a sokpontos, fordulatos meccsen a Cardinals a labdaeladások ellenére kiharcolta a győzelmet, és megerősítette vezető helyét az NFC Westben. 

A következő egy-két hétben néhány csapat elvesztheti a matematikai esélyt is a továbbjutásra, de az NFL-t ismerve, ők is keményen fognak harcolni az utolsó fordulókban is. Nagyjából körvonalazódik, kik lehetnek ott a playoffban, de most még semmi sem biztos, a sok sérüléssel tarkított idényben könnyen kerülhet egy csapat váratlan helyzetbe- máshogy nézne ki például a Dallas Cowboys mérlege, ha nem dőlt volna ki Tony Romo a szezon elején.

Nincs mese, most már egyetlen mecset sem lesz érdemes kihagyni...