Kicsit erőltetett a harmadolás, hiszen a pihenős hetek miatt van, amelyik csapat 6, van, amelyik 7 meccset tudhat a háta mögött, de a lényeg az, hogy most már nagyjából kirajzolódnak az idény trendjei. Akadnak meglepetések és valóra vált jóslatok- ezekből szemezgetek.

Különleges idénynek indult a 2015-ös szezon, hiszen az ötvenedik Super Bowl jön a sorban, ennek megfelelő körítéssel. Ám abból a szempontból is különleges lett az egész, hogy a felkészülési időszak szinte végig arról szólt, eltiltják-e a némileg puhább labdák miatt a New England Patriots irányítóját. Nos a bíróság (egyelőre) Tom Brady javára döntött, győzött a sport- és most már egyre többen kívánják a pokolba a Deflategate-témát.

Mert a labda akkor igazán érdekes, amikor játékban van! Nagyszerű meccsek voltak már eddig is, és nagyszerű teljesítmények is, természetesen. A fentebb említett Tom Brady például hat meccsből hatszor vezette győzelemre csapatát, 38 évesen szinte minden statisztikát tekintve a legjobb irányítók között van. Noha a szezon előtt az AFC Kelet többi csapata durván erősített, kettő edzőt is cserélt (a harmadik pedig négy meccs után), hiába számítottak többen meglepetésre, most is a Patriots diktálja a csoportban a tempót. És egyelőre nem úgy fest, hogy lassítanának- szóval itt az idén az a meglepetés, hogy minden megy a szokásos kerékvágásban...

Az AFC Nyugat érdekessége az, hogy szintén egy veterán irányító, Peyton Manning csapata áll az élen: a Denver Broncos 6-0-s mérlege megsüvegelendő. Ám ezt nem a korábban rekordokat halmozó Manningnek köszönhetik, akinek több az eladott labdája, mint a touchdown-passza. A védelem nyújt hétről hétre fantasztikusat, és ezzel jó eséllyel meg is nyerik a csoportot. Mögöttük ugyanis a többiek hullámzó teljesítményt nyújtanak. A feltörekvő Oakland Raiders legyőzte a San Diego Chargerst, de a mérlegük így is csak 3-3 a második helyen, míg a Kansas City Chiefs elveszítette messze legjobb támadóját, Jamaal Charles futót, tehát inkább csak a becsületükért küzdenek.

A Chiefs pedig tényleg küzd, a hétvégén az AFC Észak egyik erős csapatát, a Pittsburgh Steelerst gyűrték le. Utóbbiak állhatnának jobban is, de kidőlt a kezdő irányító, Ben Roethlisberger, majd megsérült helyettese, Michael Vick is, így azért nehéz csodát tenni. Pedig ott vannak a remek játékosok, Brown, Bell és Bryant, de megbízható irányítójáték nélkül nem sokra mennek. A csoportot tehát nyugodtan vezeti a 6-0 mérleggel álló Cincinnati Bengals, amiben Andy Dalton irányító remekel. Volt már ilyen, csak az a fránya rájátszás ne lenne, ahol rendszeresen betlizik... A csoport végén egyetlen győzelemmel szerénykedik a Baltimore Ravens, amiről páran azt hitték, idén a nagydöntőbe is odaérhet. Nos, ehhez azért már kisebbfajta csoda kéne, a csapat leginkább csak szenved.

Szenved az AFC Dél messze legerősebbjének gondolt csapata, az Indianapolis Colts is. Mindenki úgy volt vele, ezt a gyenge csoportot fél kézzel is behúzzák, ami persze még mindig megtörténhet, de hét meccsből csak hármat nyertek- és abból kettőt akkor, amikor a fiatal sztár, Andrew Luck helyén a már negyvenet is betöltött Matt Hasselbeck kapta a kezébe a karmesteri pálcát. A Colts igazolásai nem jöttek be, az edzői stáb is sokszor hibázik. Ha nem olyan ellenfelei lennének, mint a két középszerű irányító cicaharca miatt emlegetett Houston Texans vagy az újonc Mariotával is szürke Tennessee Titans, még rosszabbul állnának. A Jacksonville Jaguars a maga szintjén igyekszik, de 2-5 mérlegével túlzás lenne "erős" kihívónak nevezni.

Az NFC Dél tavaly négy betliző csapattal "büszkélkedhetett", ehhez képest az idén a Carolina Panthers 6-0 mérleggel indított, és az Atlanta Falcons is 6-1-gyel áll. Könnyen megtörténhet, hogy két csapat is továbbjut innen, ha mind a ketten így folytatják. És a nyögvenyelősen indított szezonú New Orleans Saints 3-4-es mérlege is azt jelenti, ők is versenyben lehetnek a rájátszásért.

Az NFC Észak az a csoport, ahol az erőviszonyok jórészt változatlanok, és a szakértők előzetes tippjei általában bejöttek. Élen áll a Green Bay Packers, ami 6-0 mérlegét nagyban köszönheti Aaron Rodgers idén is MVP-szintű játékának. Kapaszkodik a Minnesota Vikings (4-2), míg a Chicago Bears továbbra is széteső csapat benyomását kelti (2-4). Az 1-6 mérlegű Detroit Lions a liga egyik nagy talánya: az irányító, Matthew Stafford pocsék idényt fut, de nem segítik őt a társak sem. Új alapokra kellene helyezni mindent, ha szeretnének rájátszásközelbe jutni ebben az erős csoportban.

Roppant erős és kiegyensúlyozott csoportnak gondolták az NFC Keletet is, de ebből csak a kiegyensúlyozott lett igaz, az erős nem. A Philadelphia Eagles húzásaitól volt hangos a holtszezon, de a csapat irányítója, Sam Bradford gyenge teljesítményt nyújt, az új igazolások sem nagyon váltak be, a 3-4-es mérleget pedig nem lehet kitenni az ablakba. A New York Giants szélsőséges meccseket tudhat maga mögött, de legalább többet nyertek mint vesztettek. A korábbi első körös irányítót, Robert Griffin III-at a tarcsiba űző Washington Redskins bármennyire tűnik komolytalan csapatnak, 3-4-es mérlegükkel abszolút nincsenek lemaradva. Az idén óriási tervekkel induló Dallas Cowboyst viszont sérülések sújtják: az elkapó Dez Bryant után Tony Romo is kidőlt. Ki tudja, amikorra visszatérnek, lesz-e még bármi remény a csapat számára, ami két győzelem után sorban négyszer is veszített a sztárokat helyettesíteni képtelen játékosokkal.

Szintén meglepetésről beszélhetünk az NFC Nyugat csoportban. Az Arizona Cardinals tavaly is tartotta a lépést, és talán messzebbre is juthattak volna, ha nem dől ki mind a két irányító. Idén egyelőre egészséges Carson Palmer, jól is játszik- bármi lehet az 5-2 mérleggel. Azt sokan sejtették, hogy az új irányítóval de sok korábbi sztárjátékos nélkül felálló San Francisco 49ers bukdácsolni fog (2-5), míg a St Louis Rams az meg csak a Rams, középcsapat marad (3-3). Az igazi talány a két éve Super Bowlt nyerő, tavaly is döntőbe jutó Seattle Seahawks, ahol megszerezték a sztár tight endet, Jimmy Grahamet, és úgy nézett ki, a ligaelit védőegység mellé szuper támadóalakulat társulhat. Hát, nem egészen így alakult a helyzet eddig. A remény még messze nem veszett el, de a három győzelemmel és négy vereséggel álló csapat egyelőre nem úgy néz ki, mint ami odaérhet a nagydöntőbe. 

Persze nem az idény harmada után osztogatják a trófeákat, most még lehet nagyot javulni és nagyot bukni is. Az mindenesetre ebben az évben is kiderült, hogy a liga minden történését figyelemmel kísérő szakértők sem tévedhetetlenek, több csapat rácáfolt az előzetes várakozásokra, pozitív vagy negatív értelemben. Szóval bármikor, bármelyik meccs elé le lehet ülni, akárkik találkoznak is, a nagy küzdelem, az izgalom szinte garantálható ebben az évben.