66 éve lépett először parkettre fekete játékos az NBA-ban.

Ma már nyilván elképzelhetetlen, hogy ne legyenek fekete (vagy afroamerikai, kinek hogy tetszik) játékosok a profi sportokban. Különösen a kosárlabdában hangsúlyos a dominanciájuk, az utóbbi évtizedek legnagyobb sztárjainak többsége fekete.

Ám eleinte a meglehetősen rasszista közegben nem látták szívesen őket. Az NBA egyik elődje volt a BAA, amit 1946-ban alapítottak, és itt még nem voltak afroamerikai játékosok. Pedig nyilvánvaló módon akadtak tehetséges fiatalok még akkor is, de sem a tulajdonosok, sem a nézők nem akartak feketéket látni a csapatukban.

Az 1928-ban született Earl Lloyd a West Virginia egyetem kosárlabdacsapatának egyik ásza volt, de a fenti okok miatt nem nagyon számított rá, hogy a drafton valamelyik proficsapat kiválasztja. Egy iskolatársa újságolta neki, hogy látta, a Washington Capitols kiválasztotta, így két másik afroamerikai sráccal együtt bekerült az NBA. Végül 1950 október 31-én Lloyd volt az első közülük a pályára lépett.

A csapattársai már jórészt olyan egyetemi csapatokból jöttek, ahol vegyesen léptek pályára feketék és fehérek, tehát örömmel fogadták. A közönség reakciója nem volt egyértelmű: az egyik néző az első sorból behajolva azt üvöltötte: "Azt hiszitek, ez a nigger tud kosarazni?" mire a mögötte ülő asszony, édesanyja odaszólt neki, ne aggódjon, ez a nigger tud játszani.

Lloyd csak hét meccset játszott a Capitolsban, mert behívták katonának és két évig Koreában harcolt. Amikor visszatért, a csapat már megszűnt, ezért a Syracuse Nationalsben folytatta, végül a Detroit színeiben fejezte be az aktív játékot. A városban maradt a csapat mellett, segédedző lett, majd 1970-ben ő lett az első főállású afroamerikai edző a ligában. Earl Lloyd tehát mindenképpen úttörő volt, be is iktatták a kosárlabda hírességeinek csarnokába. 2015-ben hunyt el.

Ő és társai voltak azok, akik kiharcolták a méltó megbecsülést a fekete kosarasoknak. És ma már fel sem merülhet fel a kérdés, tudnak-e kosarazni a "niggerek"- sőt, maga ez a sértő szó is eltűnt a közbeszédből. Nem kár érte!