Egy hétnyi merülés után jártam utána a témának, hogy is égeti a kalóriát a búvárkodás.

mozgás

Mostanában divatos annak a nyilvántartása, hány kalóriát égetünk testedzés vagy akár hétköznapi tevékenységek alatt. Meg kell jegyezni, a csodálatos fitneszalkalmazások számai értelemszerűen csak becslések, de azért adnak valami iránymutatást. Nem kell magyarázni, hogy 60 perc intenzív futás és ugyanennyi tévézés között van különbség...

Mivel rendszeresen búvárkodok, megnéztem, itt milyen számokat mondanak. Van szórás rendesen, valahol az óránként 400-1000 kalória közötti tartományban vannak a becsült értékek. Valóban lehet is eltérés, mert nem mindegy, hogy sokat vagy keveset kell úszni, kényelmes, hajóról ugrunk be vagy van merülés előtt és után parti séta, és így tovább.

mozgás

Viszont aki már merült valaha, így is meglepve nézheti a számokat. A búvárkodás ugyanis jellemzően nem az intenzív testmozgásról szó, jó esetben szinte súlytalanul lebegünk, nézelődünk, keveset úszunk, áramlással szemben meg nagyon nem szeret tempózni senki se, bármennyi kalóriát égetnénk. Természetesen azért mozgunk, ez erősít és fogyaszt, de nem ez a kulcs.

Kutatások ugyanis kimutatták, az emberi szervezet azzal is kalóriát éget, hogy fenntartja a normál testhőmérséklet. Azaz úgy is lehet fogyni, hogy hűvösebb időben megyünk sétálni, vékonyabb edzőcuccot veszünk fel- vagy épp merülünk, mert a víz sokkal jobb hővezető, mint a levegő, így még a trópusi tengerekben is kalóriát égetünk pusztán a víz alatt töltött idővel. A nagy különbségek a búvárkodás kalóriaégetését illetően tehát abból adódnak, hogy nem mindegy az sem, milyen vízben történik az a merülés.

mozgás

Az így elfogadható becslés, ha egy olyan nyári, 28-29 fokos vörös-tengeri merülésen mint amilyenek most nekünk a múlt héten voltak, egy óra alatt nagyjából 4-500 kalóriát égetünk el. Különleges programunk volt, 25 merülésre adódott lehetőség, aki ezt az egészet végigtolta, akár 10,000 kalóriát is égethetett. És persze a mi jó kis hajónkon még az ellátás is kellemes volt, tehát zsíros falatok helyett egészségesebb, friss zöldségeket, könnyebb fogásokat is lehetett választani.

Mitagadás, tudnék kellemetlenebb fogyókúrát az egyhetes egyiptomi búvártúránál! Gyakrabban kellene elutazni merülni, ha már ez ennyire ez egészséges...

mozgás