Na, ennyit arról, hogy a SUP jóga komoly kihívás- Kínában egy szál bambuszrúd "tutajon" egyensúlyoznak és trükköznek a sportolók, akik össze is mérik tudásukat.

mozgás

Bevallom őszintén, egy icipicit kételkedem, amikor a kulturális tradíciót emlegetik ennek a bambuszos akrobatikának a kapcsán, mert nehéz elképzelni, amint a kínai parasztok spárgáztak volna annak idején a folyón evezve. De hát manapság mindenből lehet versenyt, sportot csinálni- gyanítom, nem sok tibeti jógi akadt, aki szörfdeszkán akart volna ászanázni, most meg milyen divatos a SUP jóga.

mozgás

Persze roppant erőltetett lenne azt mondani, hogy ez volt akármilyen ma népszerű sportnak az előfutára. Mint sok más dolog a világon, a kényszer szülte, nyilván a szegénység volt az oka annak, hogy az egykori kínaiak egyetlen nyamvadt bambuszrúddal kellett beérjék ha folyóra szálltak. Azt hiszem önmagában az teljesítmény volt, hogy képesek voltak így eljutni egyik ponttól a másikig.

mozgás

mozgás

Az egy másik kérdés, hogy ehhez aztán nem kellett nagy hajóépítő tudomány. Azon meg elkezdhetjük törni a fejünket, ugyan ki lehetett az, aki a kínai "népi" sportágak seregszemléjére is beválogatott bambuszevezést feldúsította ezzel az akrobatikával. De hát minden csak gyakorlás kérdése, mint az látható. Azt hiszem, itt nyugaton inkább maradnak még egy darabig a SUP jógánál a nagyobb szörfdeszkákkal, de ki tudja, talán a bambuszrudas verzió lesz a jövő sportslágere...

mozgás