Tulajdonképpen jókat lehetne kacagni az MLSZ magyarázkodásán, miért is engedtek végül, és hogy lett kötelezőből csak lehetőség a szurkolói kártyás jegyvásárlás. De nem vicces ez kérem szépen, sokkal inkább sírnivaló és szánalmas.

A szövetség önfényezéséről nem egyszer írtam már, szinte fájt az embernek a kontraszt a fantasztikus sikerek emlegetése és a zöld gyepen látott rögvalóság között. Nézzük csak, mit nyilatkozott maga Csányi Sándor a szurkolói kártyáról (amit a népszerűség érdekében még kedvezményes benzinvásárláshoz is fel lehet használni...)! Sikernek nevezte a szurkolói kártya bevezetését: "Hiába tiltakoznak az ultrák, a kártya meg fog maradni." Ennek kemény három hónapja...

Ugyan mi változott olyan nagyon? Mert a törvények azok nem, amikre gyakran hivatkoztak. A bizalom légköre alakult ki? Hogy? Az ultrák rühellik az MLSZ-vezetést, aminek fórumokon hangot is adnak, viszont meccsre nem jártak, tehát a kutya meg nem mondja, hogy ha nem lesz kötelező a kártya, akkor bemennek-e és a szövetség elvárásainak megfelelően viselkednek-e. 

Az mondjuk kétségtelen, hogy a szurkolásmentes meccseken, ahol csak lézengtek a nézők, igazán nem kellett attól tartani, hogy elszabadulnak az indulatok. Forradalmat maximum akkor csináltak volna a megmaradt nézők, ha a szotyiárusokat kitiltják a stadionok környékéről, de hangulat már jó ideje nincs. Hallani, hogy osztogatják mindenfelé fű alatt az ingyenjegyeket, a bérleteseket meg a megvásárolt helyükről átterelik olyan szektorokba, ahol jobban látszanak a tévéközvetítésen- igen, ilyen trükkökkel érik el még ezt a nevetségesen alacsony nézőszámot is.

A realitás az, hogy a bajnok masszív veszteségekkel próbál versenyképes csapatot építeni, az új stadionok lelátóinak felét le is lehetne bontani mert senkinek nem hiányoznának (erre talán oda lehetne figyelni a most épülő arénák tervezésekor), és csak a válogatott eredményei azok, amikbe kapaszkodva valamiféle előrelépést lehet emlegetni. 

Nem is tudom pontosan, ezt a döntést most minek szánják: hangulatjavító intézkedés? Gesztus azon drukkerek felé, akik távolmaradására csak legyintettek, de most mégiscsak jó lenne ha újból kimennének szurkolni? A "családbarát" meccs szép elmélet, de külföldön se a kisgyerekes anyukák csinálják a fesztivált a topligákban. Azért elég nagy arculcsapás lehet a nézőszám csökkenése, ha az MLSZ inkább szembeköpi magát, és búcsút int a "sikeres" klubkártyáknak. Mert ne legyenek illúzióink, a lehetőséggé válás azt jelenti, minden egyes klubnál lemondanak a használatukról, mint ahogy a döntés után pár órával már több helyen be is jelentették ezt.

Majd meglátjuk, meddig tart a hurráoptimizmus, mert ma délután el is kezdődik a nagy menetelés, az európai kupaküzdelmek selejtezőiben jelenése van a nemzetközi színtéren sikert sikerre halmozó csapatainknak. Jön tehát a magyar foci nagy nyári be(vagy le?)árazása, aztán majd megnézzük, miről szól majd a közbeszéd a hazai futballvilágban. Gyanítom, a klubkártya hamar sokadrangú kérdéssé válhat, de ne legyen igazam...