Így láttam én a nagy rendezvényt Belgiumból.

Mivel erős érveket próbált mind a két oldal felsorakoztatni annak kapcsán, hogy megéri-e a vizes világbajnokság rendezése, sokan tették le a voksukat egyik vagy másik oldalra. Na nem mintha bárkit érdekelt volna, mit gondol a többség: központi döntés született, a pénzt elköltötték, a vb-t megrendezték.

Őszintén megmondom, nem lepett meg, hogy jól sikerült a buli, a magyarok általában jó rendezők. Ennek két oka van: egyrészt szórjuk a pénzt, másrészt szeretjük a sportot. Jó létesítmények épülnek, és azok meg is telnek szurkolóval- aztán a holnapot ne firtassuk.

Mivel sokat írtak a világbajnokság előtt, milyen fantasztikusan nagy lehetőség Budapestnek és a Magyarországnak ez, és milliárdos nézőszámot vizionáltak, akár meg is érhette volna a sok különleges helyszín a sokfélre sportágnak. Ha az ember otthon nézhette a nagy felhajtással körített eseményeket, tényleg úgy érezhette, ennél fontosabb dolog a világban akkor nincs is, pláne ha sportról beszélünk.

Én viszont mindezt külföldön éltem meg, Nyugat-Európában, egészen konkrétan Belgiumban. Mivel én is szeretem a sportot, szerettem volna legalább televízióban követni a történéseket. Ahol lakom, ott a helyi csatornák mellett francia, holland, német adók sora, egyéb nemzetközi adók is foghatók, tehát úgy gondoltam, sokmindenről nem maradhatok le. Tévedtem.

Menjünk sorban! A nyílt vízi úszásról láttam közvetítést, de az szerintem még a versenyzőknek is unalmas, nem hogy a nézőknek. Mivel jórészt közeli képek voltak a versenyzőkről amikor épp odakapcsoltam, a helyszín lehetett volna a Balaton helyett egy bányató is. Ez egy ilyen műfaj, nem is hiszem, hogy bármit jelentett volna a "magyar tenger" népszerűsítése számára az esemény. Akkor és ott viszont lehetett haszna, épült is pár új létesítmény. Ha (ez egy nagy Ha!) költséghatékonyak voltak a kivitelezésnél, tulajdonképpen jól is elsülhetett. Az eseményekről akkor írtak a franciák vagy a németek, ha a versenyzőjük jól szerepelt.

A műugrást is lehetett követni a televízióban, de itt, főleg a délelőtti napokon, fájó volt látni az üres lelátókat, a hangulattalan versenyeket. Ez nem a mi műfajunk, és vélhetően nem is volt reális műugrás-rajongó külföldieket várni a versenyekre. Az aréna azért szép, ezt egyértelműen lehetett látni. A történeseknek viszont semmi sajtóvisszhangja itt nem volt.

A műúszásra felépített impozáns medencéket a Városligetben megnéztem volna a televízióban, de én egyetlen másodpercet sem láttam közvetíteni sehol. Nem állítom, hogy a világ egy pontján se adták, az is lehet, csak én siklottam el felette, de az biztos, hogy ez a sportág itt nem került be a hírekbe. Így aztán értem én, hogy van aki marha büszke rá, az ötlete volt a drága, egyetlen eseményre felhúzott helyszín, de ennek errefelé semmi visszhangja nem volt, nem lehetett.

Ugyanígy "láthatatlan" volt az otthon nagy lelkesedéssel figyelt vízilabda is. Sehol még csak említést sem tettek róla, nem adták a meccseket. Borzasztóan érződik, hogy nagyon el van könyvelve az egész egy maréknyi ország háziversenyének, ami minimálisan érdekli az embereket. Így én csak az online közvetítésben tudtam követni a fontosabb meccseket, televízióban esély nem volt rá.

Meg kell jegyezni, a vizes vb első hetével párhuzamosan ment az erre sokakat lényegesen jobban érdeklő Tour de France. Bármennyi balhé van körülötte, elképesztő a kerékpársport népszerűsége Belgiumban, rendszeresen televízióban adják a versenyeket, a helyiek büszkék a regionális egynapos versenyeikre. Értelemszerűen a francia adókon is a Tour volt a fontos. Emellett a Forma1-nek jutott még nagyobb tér, valamint az érdekelt országokban (ide tartozott Hollandia, Belgium, Németország) a női foci EB-t is adták. A horvátoknál viszont nyilván a vízilabda volt a nagy szám, mint ahogy esélyes, hogy az oroszok adták a műúszást például. Azért, mert én itt ezeket nem láttam, máshol még lehetett néző, de a világ nagy részén aligha volt sok visszhangja ezeknek a sportágaknak.

Az úszás viszont már más tészta. Amint a versenyek elkezdődtek, válogathattam a csatornák között. Igazán komoly stábok vonultak fel, a BBC kis helyi stúdiót is berendezett, szóval abban az egy hétben tényleg Budapestre figyelt a sportvilág. És azt kell mondjam, remek volt az élmény televízión keresztül nézve is, a közvetítésekben gyakran ki is tértek a szurkolókra, a sportolók számára is nagy élményt jelentő hangulatra. Nem csak a riporterek dicsérték a lebonyolítást, hanem a megszólaltatott versenyzők is- erre tényleg büszkék lehetnek a szervezők.

Úgy gondolom, hogy itt azért bejött némileg a számítás, mert egy időre Budapestről több szó esett. Azt persze számba kellett volna venni, hogy előtte is, utána is nagyon komoly sportesemények zajlottak a világban (például a most befejeződött atlétikai világbajnokság), így nem lehet már olyasmit elvárni, hogy egy rendezvény miatt akár egy éven át ránk figyelnek. Érthető hát, hogy több helyen nem vállalják a teljes vizes vb rendezését, mert túl drága, és igazán csak az úszásra figyel oda a nagyvilág. Ez pedig a budapesti vb esetén sem volt másként.

Aztán jött az óriás toronyugrás, amire nagyon készült szerintem mindenki odahaza. Én is kíváncsi voltam rá, milyen lesz, amikor a televízióban adott eseményről a külföldi közvetítésekben áradoznak, hiszen nagyon látványosnak ígérkezett, amint úsznak a levegőben a sportolók a dunai panoráma előtt. Na hát ebből egyetlen pillanatot sem láttam, mert nem találtam adót, ami közvetítette volna. És ez tény. Gőzöm nincs, máshol mi került belőle képernyőre, sajnos Nyugat-Európában a jelek szerint ez a nálunk nagyon sokat emlegetett milliárdos ugrótorony nem volt túl izgalmas, a helyszínnel együtt se.

Nem vagyok hivatásos tévéfigyelő, nem olvastam mindennap az összes lapot, így aztán amit fent leírtam, pusztán személyes benyomás. Vitatkozni azért nem fogok a feltehetően majd hamarosan röpködő milliárdos nézőszámokkal, mert engem nem azért fizetnek, hogy nagyokat mondjak. Láttam amit láttam, tapasztaltam amit tapasztaltam. És gondolok amit gondolok. Azt hiszem, ehhez továbbra is megvan minden jogom. 

(Kiegészítésként meg kell osszam azt az információt, hogy Kínában viszont végig lehetett követni az eseményeket minden sportágban, és nagyon jó visszhangja volt az egész vizes vb-nek. Köszönöm az olvasónak, aki onnan írta meg tapasztalatait!)