Kereken 19 éve történt a profi boksz egyik leghírhedtebb botránya: Mike Tyson világbajnoki címmeccsen harapott ki egy darabot Evander Holyfield füléből.

Tyson ösztönös tehetségű ökölvívó volt, 19 évesen Trevor Berbick legyőzésével lett minden idők legfiatalabb nehézsúlyú bajnoka. Sokan hitték, hogy Iron Mike hosszú időn át legyőzhetetlen, annyira félelmetes volt a ringben a döbbenetes ütőerejű bunyós.

Ám Tyson sajnos messze nem volt annyira kiegyensúlyozott a magánéletben mint a ringben. Viharos házasság és válás, menedzsercsere, mindenféle balhék- és ilyen előzmények után talán már érthető is, miért kapott ki 1990-ben mindenkit megdöbbentve James Douglas ellen. 1991-ben aztán jött egy nemi erőszak-botrány, és Tyson több mint három éven csak a rácsok mögött edzhetett.

A bajnok viszont visszatért, sőt, az övét is visszahódította. Egy igazán komoly ellenfelet szeretett volna, és a korábban visszavonult Evander Holyfield szállt vele ringbe a WBA nehézsúlyú címéért. Egyértelműen Tyson volt a meccs esélyese, de Holyfield legyőzte őt. 1997-ben került sor a visszavágóra, ahol Holyfield ismét ellenfele felé kerekedett, majd Tyson elvesztette a fejét, kiköpte a fogvédőjét és kiharapott egy darabot riválisa füléből. Holyfield a fájdalom ellenére folytatta a harcot, de Tyson újból ehhez az alattamos módszerhez nyúlt és a második harapás után leléptették.

Még volt ugyan pár meccse Tysonnak, de inkább a balhéival hallattott magáról. Évekkel később maga is elismerte, félrecsúszott az élete, tehetségéhez mérten messze nem hozott ki magából mindent. 2003-ban jelentett csődöt, pedig karrierje során állítólag 300 millió dollárt keresett. Június 30-án tölti be az ötvenet, talán most már nem keveredik bele hülyeségekbe, és eljön az idő, amikor jobban emlékszünk rá nagy bajnokként mint fülharapóként.