Az UEFA nem könnyítette meg a kiscsapatok dolgát a Bajnokok Ligájában.

Mindez persze minket, magyarokat is érint, hiszen a magyar bajnokság aztán igazán le van szakadva az európai élmezőnytől. Mostantól olyan világ van, hogy a nagy futballnemzetek csapatai közül még többet betonoznak be a BL-be, csak pár helyért megy majd a tülekedés az európai szinten nem nagyon jegyzett bajnokságok bajnokai közt.

Olvastam a híreket, amik arról szóltak, szegény magyar csapatoknak mennyire megnehezül a dolga, ha főtáblára akarnak kerülni. Miért, eddig könnyű volt, gyakran előfordult ez a csoda? A Bajnokok Ligájának megálmodása óta kétszer volt magyar csapat főtáblás (FTC, Debrecen), és összesen egy győzelmet szereztek ott- vagy két évtizede történt meg ez a hihetetlen varázslat. 

Szerintem olyan nagyon nem változik semmi: a magyar csapatok ugyanúgy villámsebességgel búcsúzhatnak el nemzetközi kupaálmaiktól, mint ahogy azt az utóbbi évtizedekben minden hazai szurkoló megszokhatta. Igazság szerint az a baj, hogy a meccseken mindig van egy ellenfél, egy hihetetlen játékerejű albán, fehérorosz vagy dán csapat, és amíg adminisztratív úton nem csinálnak helyet a magyar bajnoknak, lebonyolítástól függetlenül csekély az esély a BL-re.

Lehet most azon lovagolni, hogy mennyire kibántak a mieinkkel, na meg persze a többi kis ország kis csapatával, de azért az UEFA sem hülye. Vajon a szurkolók egy Dortmund, Liverpool, Barcelona, Internazionale csoportra kíváncsibbak, vagy egy olyanra, amiben a Liverpool meg az Inter helyett mondjuk az Apoel Nicosia és a Ludogorec kap helyet?

A nagy nemzetközi versengések a nagy nemzetközi rajongótábornak szólnak, és ezt mindenkinek el kell fogadnia, ettől válik igazi pénzgyárrá a BL is. Tudtuk jól, hogy a gigaklubok összeszövetkezése előbb-utóbb eredményt fog hozni: addig fenyegetőztek saját szuperligával, amíg az UEFA be nem hódolt, és be nem betonozta a legjobbak helyét a BL-ben. Ez a sorozat már annyira nemzetközi, hogy nem csak európai-, hanem világszinten is érdekes, és ez gyorsan eldöntötte a kérdést, a finn, lengyel, moldáv, dán bajnokra kell koncentrálni, vagy az angol, spanyol, olasz, német bajnokság negyedik helyezettjére.

Lehet itt keseregni, de már bocsánatot kérek, Magyarország tipikus példa: stadiont tudtunk építeni tucatszám, de se focit, se nézőt nem sikerült odavinni. Tulajdonképpen miért törődjön olyan országok bajnokságaival az európai szövetség, ahol a nézőszám kétezer ember körül mozog? Ezek a sorozatok már a hazai szurkolókat se érdeklik, nem hogy a külföldieket. (Sajátos példa, de jellemző: egyszerűen lecsúsztam róla, hogy elindult az NB1 tavaszi szezonja... Már ennyire nem követem én sem.)

Szóval otthon mindenki úgy rendezgeti a bajnokságot ahogy akarja, de a kontinentális kupa az kontinentális szórakoztatás. Nincs kizárva belőle semelyik kiscsapat (még...), bravúrral oda lehet érni, de ha nincsenek ott, akkor sem nagyon hiányoznak senkinek. Szerintem még a magyar focirajongók is az olyan meccseket várják, mint a Real-PSG, nem pedig arról álmodnak, mi lesz, ha a Fradi a csoportkörben nézhet szembe a Viktoria Plzennel.

El kell tehát fogadni ezt a helyzetet. Szurkolóként nem mondhatom, hogy ettől rosszabb meccsek lesznek a BL-ben, mert ez nyilván nem igaz. Magyar szurkolóként pedig már így is megszoktam, hogy a mieink sose jutnak el oda. Az meg nem nagyon hatott meg, hogy más futballszinten törpének számító országok csapatai viszont időnként igen. Így aztán számomra elhanyagolható a változás. A szurkolók többsége több sztárcsapatot láthat, a legjobbak helyét bebetonozták, míg a pénzzel kitömött klubcsapataink pedig kaptak egy újabb kiváló kifogást. Tulajdonképpen senki nem járt rosszul...