A Ninja Warrior átverése számomra kicsit visszatetsző.

Sokan ismerik a Ninja Warrior című műsort. Noha elsősorban szórakoztató jellegű az akadálypályán való versengés, én azért bőven látom benne a sportértéket: kell hozzá edzettség, hogy valaki teljesítje a kihívást. Nem csoda, hogy igen gyakran exsportolók tudják elérni a legjobb eredményt.

Az amerikai Ninja Warrior egyik sokat megosztott adásában sajátos megjelenésű versenyző bukkant fel: egy állítólag 81 éves nyugdíjas postás. A kopaszodó, ősz hajú, szemüveges nindzsaveterán felállt a rajtvonalhoz mackójában, aztán elkezdett kómotosan folyamatosan előre haladni. Egy-egy nehezebb rész után kicsit kifújta magát, láthatóan elfáradt, de nem adta fel, s végül a közönség őrjöngése, felesége biztatása által közepette a pálya végéig jutott.

A megosztások érhetőek, hiszen sokan mondták, na ugye, hogy 81 évesen is lehet fittnek lenni, ők is képesek felvenni a versenyt a fiatalokkal. De sokan már akkor kételkedtek, hogy valóban annyi idős volt a sportember, mint amennyinek mondták. Bevallom, nekem is az volt az érzésem, ez valami átverés.

De ilyenkor hogy fogalmazzunk? Sértsük meg az idősebbeket azzal, hogy hangoztatjuk, erre az ő korában senki nem lehet képes? Ez azért erős, mert kortól függetlenül sokan tudnak felmutatni valami nagy teljesítményt, sportban vagy máshol. Inkább legyünk jóhiszeműek, és a pozitív üzenet miatt higgyünk benne, tényleg igaz amit látunk?

Aztán később kiderült a valóság: egy korábbi Ninja Warrior bajnokból csináltak öt órányi munkával nyugdíjas postást. "Felesége" is csak szerepet játszott. Értem én, hogy kell a beszédtéma az ilyen műsorokhoz, de nem tudom eldönteni, kinek megalázóbb ez: a nézők számára, akik szeretnének hinni valamiben, ami valójában csak egy vicc? Vagy az idősek megalázása ez, mert őket kihasználva akar a műsor pár új nézőt, miközben ez az elmaszkírozás enyhén szólva is tiszteletlen, azt sugallja, öreg, ez azért nem nektek való? 

A sportban az a jó, mert néha igenis tudnak bizonyítani kicsik és nagyok, fiatalok és idősek, az emberek felül tudnak emelkedni korlátaikon, tunyaságukon- ám az átverésnek szerintem semmiféle pozitív üzenete nincs. Inkább azt sugallja az ilyesmi, minden átverés, trükk- pedig igenis vannak jó példák. Jó lenne, ha ezekre legalább annyi figyelem irányulna mint az ilyen kamu hősökre.