A magyar fociban minden megtörténhetik: például az után pár nappal, hogy véglegessé válik, melyik két csapat esik ki, a következő idényre felemelik az első osztályú csapatok számát 16-ról 18-ra.

Valamit fontos leszögezni rögvest az elején! Ettől egyetlen fikarcnyit sem fog javulni a magyar foci színvonala.

Miután ezt az alapot lefektettük, elkezdhetünk agyalni azon, miről szól ez az egész. Most aztán mindenki nagyon magabiztos, hogy elsőosztályú marad a Kaposvár meg a Mezőkövesd, de egy normális országban egyáltalán nem lenne egyértelmű, hogy a kiesett, tehát az osztály színvonalától elmaradó csapatnak kell bennmaradnia. Ugyanúgy el lehetne töprengeni azon, hogy a másodosztályból jusson fel még két csapat, akik a pályán azt bizonyították, hogy a legjobbak közé tartoznak. Vagy akár rendezzenek osztályozót. De hogy a kiesett Mezőkövesd a kiesés után előáll egy ilyen ötlettel, és még támogatót is találjon hozzá, hihetetlen.

Hihetetlen és persze értelmetlen. Ha nem esik ki idén, majd kiesik jövőre. A bennmaradástól nem lesz jobb csapat vélhetően a Matyóföld büszkesége, ez az egész tipikusan a sok hűhó semmiért esete, ami idézőjelbe teszi az utóbbi hetek harcát a kiesés elkerüléséért.

Szoktak érvelni azzal, hogy a létszámbővítés értelme a vidéki kiscsapatok közül minél többnek a bevonása az első osztályba. Szép gondolat! És tényleg akkora az igény Kaposváron és Mezőkövesden a bukdácsoló focicsapatokra? Jó napokon kimegy akár 1500 ember is a stadionba? Tudomásul kell venni, a nézők többsége maroknyi meccsre kíváncsi a szezonban, a Fradit sokan nézik, egy olyan mérkőzés is érdekli az embereket még, mint egy Újpest-Debrecen, na de a Mezőkövesd-Pápa vagy a Paks-Kaposvár?...

Azt érik el ezzel, hogy minden évben lesz még pár töltelékmeccs- szuper! Nem akarok belemenni, kinek az érdeke ez, ki lobbizhatta ki a támogatást, mert hogy a történet nem a magyar foci javáról szól, az egészen bizonyos. Ha arról szólna, akkor nem egy huszárvágással, idény végén születnének ilyen döntések, hanem megfontoltan, előre lefektetve a feltételeket.

Nagyon extrém példa az amerikaifoci dollármilliókat termelő profilágája, az NFL, de azért mégis érdemes megnézni, hogy születnek ott döntések új csapat felvételéről. Nem egyik napról a másikra kap egy város franchise-t, alaposan átgondolnak mindent. Most téma, hogy 12 helyett 14 csapat jusson a rájátszásba, de erről már több, mint egy évvel ezelőtt is olvastam, és 2015-ben tartják lehetségesnek a megvalósulást. Nem az utolsó forduló előtt egy nappal jelenti be valaki, hogy hoppá, két csapat még bekerül...

De nálunk ilyesmiről szó sincs. Az ok pedig egyszerű: az MLSZ-ben semmivel nem veszik komolyabban a hazai bajnokságot, mint az élcelődő szurkolók a Trollfocin. Egy vállrándítással elintézik, miért ne legyen több csapat? És két év múlva miért ne legyen csak 14? Vagy 12? Vagy 16,5? A meccsek egyik felét a Kaposvár, a másikat a Mezőkövesd játssza, és kettejük közös eredményét rangsorolják.

Mondjuk nem akarnék ötleteket adni, mert valaki még komolyan veszi, és vegyes csapatok alakulnak. Pikáns lenne egy Újpesti Fradi nevű gárda lila-zöld mezzel, vagy egy Debrecen-Nyíregyháza válogatott. Ha kell, tudok még ilyen hülyeségeken agyalni, ám azt hiszem, az MLSZ-ben kreatívabb emberek ülnek. Úgy kellett nekik az új debreceni stadion is, mint egy falat kenyér, mert a két telt házas meccs felhúzza majd annyira az átlagnézőszámot, hogy lehet jó kis közleményeket kiadni.1,12 százalékkal többen járnak meccsre, remek!

A 28. fordulóban például az átlagnézőszám 4,967 fő volt. Ez egész korrekt, nem? Csak ehhez kellett a 20,000 ember Debrecenben és 11,171 a Ferencváros-Diósgyőrön. Utána a Videoton Kaposvár elleni meccsét már csak 2,466 ember látta, a kecskemétiekre és a Pápára 1980-an voltak kíváncsiak, a bajnoki címért harcoló Győr 1,500 néző előtt verte a Honvédot. A szombathelyi 1,122 emberhez és a feltehetően felkerekített pécsi 1,000 és MTK-nál kiírt 500 nézőhöz nem kell kommentár. Ez a magyar foci első osztályának realitása, itt tartják páran jó ötletnek a bővítést. Bizonyára nagyszerű élményekkel ajándékoz meg majd minket az a plusz négy forduló...

No, sebaj, tetszik vagy sem, legyünk pozitívak! Ez lesz a mi kikövezett utunk az európai élvonalba. Ha másban nem, átszervezésben királyok vagyunk, az utóbbi kétévtizedben volt 16, 18, 12, 16 és most talán lesz újból 18 csapatos első ligánk, a másodosztályban még többet variáltak, volt egy-, két- és háromcsoportos megoldás is. Az eredményt mind ismerjük... A spanyol vagy német élcsapatok vezetői összerezzenek: "A francba, ezek rájöttek a megoldásra! Mi lesz, ha jövőre a Mezőkövesdet kapjuk a BL-csoportban?..." Mert tudják, vannak, akik még akkor se eshetnek ki, ha kiesnek. Csak olyan ügyesen kell lobbizni az UEFA illetékeseinél is, mint az MLSZ-ben...